For Your Eyes Only LEZERS TOP 2021

Beste filmliefhebber,

Jullie oordeel is geveld.

Gelukkig hebben jullie ook in dit Corona-jaar je filmlijstjes weer weten op te hoesten. Al moest het bij sommigen uit de tenen komen. Daarom dit jaar bij wijze van uitzondering zelfs een algemeen culturele bijdrage, de sector kan het gebruiken.
De verkiezing van film van 2021 leek een strijd tussen twee grote namen van het Europese acteerfront, Benedict Cumberbatch met The Power of the Dog én The Mauritanian versus Mads Mikkelsen met Riders for Justice én Druk. Maar de concurrentie met Frances McDormand vanuit Amerika bleek de ware contender voor de titel.

Het weekend dat dit bericht geplaatst wordt, is het IFFR (Internationaal Filmfestival Rotterdam) gaande, voor het tweede jaar op rij online. Nadat het IFFR in 2020 de dans nog net ontsprong, moest afgelopen jaar de 50e editie voor het eerst online plaatsvinden. Het digitaal volgen van wat voor festival dan ook, blijkt niet aan mij besteed. Hierdoor heb ik niets uit het aanbod bekeken. Ook de zomereditie met beperkt bioscoopbezoek en -programma liet ik aan me voorbij gaan. Voor het eerst er niet bij sinds 1999.

Mijn absentie in 2021 wil ik een beetje goed maken. Daarom prijkt bovenin de intrigerende poster van een film die afgelopen jaar via het festival te zien was. Het gaat om het onlangs 'teruggevonden' en gerestaureerde The Amusement Park (1975) van George A. Romero. De trailer kondigt het aan als een 'lost masterpiece' en doet daarmee het echte werk van de vader van de moderne Zombi-film waarschijnlijk wel te kort. Romero maakte naam met Night of the Living Dead en is de schepper van een kleine, maar diverse catalogus van tegendraadse genre- en horrorfilms als The Crazies, Martin en Knightriders
The Amusement Park is een vreemde eend in die bijt; een voorlichtingsfilm over ouderenmisbruik in opdracht van een Amerikaanse Christelijke organisatie. De in drie dagen geschoten film was niet helemaal wat de organisatie gehoopt had en werd slechts zelden, en met name op filmfestivals, vertoond. Maar de trailer belooft een geinig curiosum voor de liefhebbers van Romero en de randen van de filmgeschiedenis.

De poster van deze film is ontworpen door een jonge Poolse ontwerper, Aleksander Walijewski. Wie zich wel eens in filmgeschiedenis verdiept, is daarbij misschien tegen de Poolse filmpostercultuur aangelopen. Bij een gemiddelde commerciële filmposter is het armoe troef, luie driehoeken van zwevende acteurshoofden, maar in Polen lijken foto's en stills op posters taboe. Hun ontwerpen zijn eerder mysterieus en kunstzinnig. Meestal appelleren ze aan de sfeer in de film, maar prikkelen vooral de nieuwsgierigheid. Ze tonen duidelijk de individuele hand van de kunstenaar. Het is een beetje vergelijkbaar met wat Saul Bass in de jaren vijftig en zestig gelijktijdig deed in de V.S.

Deze ontwerpcultuur stamt van vóór dat filmposters dominant werden in het straatbeeld. In het begin van de 20e eeuw had Polen al een eigen, sterke traditie van artistiek vormgegeven posters. De posteradvertenties ontwikkelden zich tot een medium voor expressie en een stroming die de School van de Poolse Poster wordt genoemd. Tijdens de communistische onderdrukking, na de Tweede Wereldoorlog, werden westerse posters niet meer in het straatbeeld getolereerd. Vandaar dat veel Franse, Italiaanse en Amerikaanse films (die nog wel draaiden) nieuwe Poolse ontwerpen kregen. De poster was in die periode het enige medium waar kunstenaars in Polen nog de vrije hand hadden. Hierdoor was het decennialang een artistiek toevluchtsoord. Voor wie dit fenomeen interesseert zijn er voldoende online artikelen te vinden. En probeer bij het browsen in dit mooie overzicht maar eens de originele titels te raden.

Ik heb het vermoeden dat in het geval van The Amusement Park het ontwerp het onderwerp iets overstijgt. Toch had ik dat graag nagegaan op een ontspannen zaterdagochtend in een Kino- of LantarenVenster-zaaltje. Mijn neiging om de gemiste kans nu op Prime video in te halen is een stuk kleiner. De gunfactor voor de kleine, vreemde en lowbudget titels op het festival, is toch een stuk groter.
Vandaar dat we die pandemic-blues deze week nog bestrijden met een digitaal bezoek aan Rotterdam. Een tweede IFFR-tussenjaar zou voelen als een vorm van verwaarlozing. IFFR 2022 duurt van 26 januari tot 6 februari.

Daarnaast zijn de bioscopen net weer beperkt geopend! Pak de filmladder er snel bij, want het vroege voorjaar heeft meestal een fijne filmoogst in het verschiet. Wat dacht je van de nieuwste Paul Thomas Anderson: Licorice Pizza! Nu in een bioscoop bij u in de buurt.

[* posterontwerp Aleksander Walijewski]


de hoogste tijd voor de stemming van 2021.

VW

nr Film 2021 pt
1. Nomadland 7
2. Druk 5
The French Dispatch 5
4. The Mauritanian 4
Riders of Justice 4
The Father 4
7. The Power of the Dog 3
                 
nr Flop 2021 pt
1. don't look up 4
2. the green knight 3
3. old 2
red notice 2


... op volgorde van binnenkomst...Peter te U.

Hierbij dan mijn lijstje met de m.i. meest memorabele films van het tot vergeten uitnodigende jaar 2021. Ondanks een of ander cultuurvijandig virus heb ik toch nog veel fraais kunnen ontwaren vanuit een in duisternis gedompelde bioscoopstoel.
Van onversneden fiasco's ben ik gelukkig geen getuige geweest (kwestie van goed voorwerk doen).Top
1. Riders of Justice    (Anders Thomas Jensen)
2. Bad Luck Banging or Loony Porn    (Radu Jude)
3. E’ stata la mano di Dio    (Paolo Sorrentino)
4. Herr Bachmann und seine Klasse    (Maria Speth)
5. The Power of the Dog    (Jane Campion)
6. Give me Liberty    (Kirill Michanovski)
7. The Killing of Two Lovers    (Robert Machoian)
8. The Father    (Florian Zeller)
9. The French Dispatch    (Wes Anderson)
10. Nr. 10    (Alex van Warmerdam)


Henk te U.Top
• Druk
• Nobody
• The Power of the Dog
• Don’t Look Up
• NomadlandFlop
• Boss Level
Pekko te A.

Top 5 culturele ervaringen van 2021:


Top
1. Portret van Ranuccio Farnese    (Titiaan)

Schilderij, tentoonstelling: Vergeet me niet in Rijksmuseum.


2. Dove mi trovo    (Jhumpa Lahiri)

Roman


3. Artikel over de architect Santiago Calatrava

Essay: "De forse overschrijdingen van eerdere budgetten, glibberige voetgangersbruggen, het vliegveld zonder aankomsthal, het operagebouw met stoelen zonder zicht."


4. The Solution is restless    (Joan as Policewoman)

Album


5. Behind the Forest    (Remy Jungerman)

Kunstwerk, in Stedelijk Museum Amsterdam
Beek te S.

Ai, slechts 1 nieuwe film gezien afgelopen jaar. En dat ook nog eens op Netflix...
Flop
1. Red Notice

Duurste Netflix productie ooit verzandt in een inspiratieloos allegaartje van actiefilms zoals Indiana Jones en James Bond. Zelfs de "production values" vallen wat tegen. Misschien omdat de drie hoofdrolspelers Dwayne Johnson, Ryan Reynolds en Gal Gadot al 30% van het beschikbare budget opgesnoept hebben? In ieder geval heeft Netflix aangekondigd nog een deel 2 en 3 uit te brengen. Alleen voor de echte fans zou ik zeggen
Daan te D.

Dit zijn wat mij betreft de beste films uit 2021:Top
1. Nine Days
2. The Hand Of God
3. Riders of Justice
4. The Truffle Hunters
5. Pig
6. Minari
7. The Dig
8. The Green Knight


Marlous te A.

Ajajaj... wat doet dat pijn als ik door de filmlijst van 2021 scroll. Zoveel films die op mijn lijstje stonden die ik wilde gaan zien.
Maar Covid dacht daar anders over...en, toegegeven, ik heb niet snel genoeg gehandeld toen de kansen er wel waren.

Ben dan wel blij dat de 2 films die ik ben gaan bekijken, dan ook meteen een schot in de roos waren voor mij.
Zou ze beide zo nog wel tig keer kunnen zien. Mijn tops (in non-specific order):Top
• The French Dispatch

Een heerlijk 'even weg van de corona snelweg' en duiken in de wereld van Wes Anderson. Hij blijft a league on its own...
Voor mij een draaideurfilm: als je 'm gezien hebt wil je eigenlijk meteen weer, omdat je weet dat je 75% gemist hebt. Als een klein kind in een snoepwinkel :)


• Nomadland

Compleet tegenovergesteld aan de andere film, maar ook zo'n enorme verademing. Het nomadische leven verfilmd, met veelal pareltjes van real-life extra's, die op een fijne manier ontnuchterend werkt. De schrale setting, maar met medemenselijkheid als lichtpunt in een zwaar bestaan. "Er gaat niets boven een vriendelijkheid. Stilletjes overstijgt dat alles."(geleende quote van Charlie Mackesy, hierop zeer van toepassing).


Barbara te U.

Het waren toch aantal mooie films in 2021 met de beperkte openstelling van de bioscoop:

Een Viertal zijn blijven hangen qua mooi. Waarvan The Father ik de mooiste vond. Geniaal in elkaar gezet en aangezien ik vrijwilliger ben bij mensen met dementie heeft het me ook nog inzicht gegeven


Top

Een groep heftige films over het drama in de wereld:

• The Father
• Petite Maman
• Aznavour
• Respect
• Nomadland

En de slechte komen niet in mijn hoofd op dus heb ik besloten ze ook niet op te zoeken en het dit 2021 jaar het alleen bij de mooie te houden!

Femke te H.

Ik heb 2 films gezien afgelopen jaar uit 2021 waarvan 1 op Netflix.


Top
• Respect

Over het leven van Aretha Franklin. Veel muziek uiteraard in de film en daar werd ik als bewonderaar van haar wel blij van :)Flop
• Don't look up

Met een sterrencast is het toch moeilijk om een goede film te maken blijkbaar. Wel een gemiste kans want de thema's die werden aangesneden vond ik wel interessant.
En verder heb ik nog Buurman en Buurman gezien en Paw Petrol, die laatste was ook zeer de moeite waard. Coole gadgets, spannend hoe burgemeester Humdinger bestreden wordt door de pups en de intrede van een nieuwe pup! auoeee!
Martijn te U.

Een dramatisch filmjaar met "klein scherm" moeheid, waardoor ik slechts 3 keer het grote scherm zag. Wel drie steengoede ervaringen. Een top 3 dus:


Top
1. Dune

Als groot fan van de hele Herbert reeks (de originele 6, niet alle rommel die daarna geschreven is) kan ik enorm genieten van hoe Villeneuve het universum in overtreffende trap neerzet. Redelijk trouw aan het verhaal, met overweldigend geluid, en bizarre beelden. Intens genieten als klein jongetje.


2. Nomadland

Francis McDormand is de hele film door een force of nature. Prachtige vergezichten van uitgestorven vlaktes. Maatschappij kritisch, maar toch vooral ook krachtig in het maken van eigen keuzes. Wat een mooie mensen worden in de film neergezet. Het was een mooie zomeravond in Deventer.


3. Titane

Trouw: "de schattigste film over een seriemoordenaar die je ooit het gezien én het meest bizarre en totaal ontspoorde liefdesverhaal dat je ooit hebt gezien". Met zo'n aankondiging en zo'n geweldige soundtrack moest ik hier natuurlijk heen. Van de 12 mensen in de zaal, hebben er 8 de eindstreep gehaald. Ik vond de film geweldig, maar iets minder bizar dan ik had verwacht. De soundtrack speelde nog weken na in mijn hoofd terwijl de beelden zich verder mijn hoofd groeven. Mooie trip.
Harley te H.

Afgelopen jaar was de spoeling van films die ik gezien heb wel erg dun. Heb slechts 2 films in de bioscoop gezien, waarvan 1 kinderfilm en nog een paar Netflix films op de valreep, dus het lijstje is kort. Heb alle films erin gezet op volgorde van waardering, alles onder de streep mag niet meegeteld worden voor beste film van het jaar.Top
1. Druk

De enige film voor volwassenen die ik heb mogen aanschouwen in de bioscoop. Leuke uitwerking van experiment om onder invloed te werken, had toch het gevoel dat er nog wat meer ingezeten had met name op het eind.


2. The Mauritanian

Goed uitgewerkt drama in het must-endure genre, waar ik zo van houd. Miste wel een echte spanningsboog en vooral ook de randjes aan de hoofdpersonen. Hoogtepunt van de film waren toch de beelden van de echte Mauritanian.Top noch Flop
3. Ferry

Vermakelijke prequel op de serie Undercover, maar ook niet meer dan dat. Duidelijk minder dan de serie zelf.


4. Peter Rabbit 2

Niets leuker dan met je zoon naar de film te gaan met een zak M&M’s en gierende kinderen in de zaal.Flop
5. Don’t look up

Het heeft de humorcellen in mijn brein niet kunnen bereiken. Grote acteurs, maar ik geloofde ze geen van allen in hun rol.

Eveline te L.

Na veel gestreamde films in 2020, nam ik in 2021 een Cineville-abonnement, werd vrijwilliger bij het LIFF en bekeek ik 100 films, waarvan 39 in de bioscoop (twee daarvan zelfs twee keer (de top 2)). Twee films bekeek ik met LePaulski (wat een eer).Top
1. I Care a Lot
2. Riders of Justice
3. Supernova
4. Nr 10
5. Mass
6. The Father
7. Minari
8. The Hitman’s wife’s bodyguard
9. Ammonite
10. The Mauratanian


Meest bijzondere serie

• Calls


Flop
• Last Night in SohoBollers te A.

Jammer genoeg weinig gezien dit jaar. Hier de top 3 van films die eruit staken voor mij.


Top
1. Druk    (Thomas Vinterberg, 2020)

Deense film over drie docenten die lezen over een theorie dat de mens met een licht promillage alcohol in het bloed beter kan functioneren. Op basis daarvan komen ze met het briljante idee om, voordat ze les gaan geven, een bepaalde hoeveelheid alcohol te nuttigen. De lessen worden vanaf hier ineens heel interactief en pakkend. Een tijdje gaat dat heel goed, totdat de maat kwijt is. Mads Mikkelsen bewijst hier weer dat hij de grote man is in Europa op dit moment. Met plezier gekeken. Door de lockdown heb ik Riders of Justice, ook met Mikkelsen, helaas gemist. Volgens LePaulski een nog betere film. Die kan ik, nu de bioscopen weer open zijn, alsnog gaan zien. Kijken of die volgend jaar in mijn lijstje staat dus.


2. Benedetta    (Paul Verhoeven, 2021)

Paul Verhoevens controversiële film waar scenarist Gerard Soeteman zijn naam van verwijderd wilde hebben omdat de film hem te ver ging. Ging Verhoeven te ver met Benedetta? Dat valt wel mee. Het idee bekroop mij echter wel dat wanneer de film wat minder expliciet was geweest het echt een arthouse topper zou zijn geweest. Het middeleeuwse Italië en kloosterleven zijn prachtig verbeeld namelijk. Ik geef Soeteman wat dat betreft wel gelijk. Maar ja, het blijft Verhoeven hè.


3. Slag om de Schelde    (Matthijs van Heijningen Jr., 2020)

Matthijs van Heijningen jr. maakte deze WOII film over de slag om de Schelde. Het leven van drie jonge mensen en hun keuzes tijdens de oorlog wordt uitgebeeld in deze film. Indrukwekkende actiescènes en goed acteerwerk voor een Nederlandse film. Tevens laat deze zien hoeveel onderwerpen er nog steeds uit WOII te putten zijn. Zeer de moeite waard.

Judith te U.

Top
1. Druk

Vermakelijke film van Vinterberg over een alcohol-experiment met bevriende collega's op een middelbare school als vervanging van een midlife-crisis. Goed acteerwerk met favoriet Mads Mikkelsen in top vorm.


2. Nomadland

Prachtige film over nomadenbestaan met campers. Mooie natuurbeelden met muziek van Einaudi. Frances McDormand schittert in haar rol.


3. The French Dispatch

Visueel spektakel van Wes Anderson. Prachtig vormgegeven. Ondanks dat het verhaal langdradig is een must see met topacteurs als Bill Murray, Tilda Swinton, Benecio del Toro, Edward Norton, Lea Seydoux en uiteraard Frances McDormand.


4. No Time to Die

Langverwachte Bond film die ruimschoots het wachten waard was. Laatste met Daniel Craig als vroegere 007 die net als in Skyfall een menselijker karakter krijgt. Een onverwacht einde die je verbluft de bioscoopzaal doet verlaten.


5. The Mauritanian

Verrassende film bij een spontaan bioscoopbezoek bij gebrek aan wat beters. Krachtig acteerwerk door Jodie Foster en favoriet Benedict Cumberbatch. Gebaseerd op dagboek van Mohamedou Ould Slahi die onterecht zonder officiele aanklacht gevangen werd genomen in Guantanamo Bay en gemarteld werd.
Flop
1. Benedetta

Verhoeven bekend om zijn seksuele provocaties levert een film die totaal niet erotiseert. Het is hysterie, als psychiatrische diagnose. Slecht geacteerde film. Als enige uitzondering Charlotte Rampling, onbegrijpelijk dat zij zich hiervoor heeft laten lenen.


2. Don’t look up

Top cast die een belangrijk thema, de klimaatcrisis en de vernietiging van de aarde, op de kaart had moeten zetten, maar zijn doel voorbij schiet. De satire is niet grappig.


[* posterontwerp Mark Murphy, IG@thrice_champ]
Guus te A.

2021, hmmmm... what does it all mean?! Het jaar met alles en niks en hoe dan ook politically fucked uuuuuup. Top tien zeker voor de helft vanaf de couch genoten, de selectie onthult dat film die 365 dagen vooral voor verstrooiing moest zorgen. Nog een bevinding: het 'analoge' hart van een belangrijk deel van de favorieten. Heeft nostalgie me dan eindelijk gegrepen? Laatste ding: volgens mij heb ik iets gemist door Quo vadis, Aïda en Un monde even over te slaan, die zal ik gaan inhalen dus.Top
1. Pig    (Michael Sarnovski)

Volslagen verrassing, deze buitengewoon ontroerende eerste speelfilm van Sarnovski. Cage (in topvorm) en een varken, maar niet wat je verwacht. Vroeger heette dit een sleeper, laat deze niet voorbijgaan.


2. Summer of Soul (... Or, When the Revolution Could Not Be Televised)    (QuestLove)

Onvergetelijk en op alle mogelijke manieren emotionerend, dit is de film met werkelijk alles (ok, ik noem er twee, Mavis Staples en Mahalia Jackson). En onthoud: Tony Lawrence!


3. Limelight    (Charlie Chaplin)

Geen nieuwe film en geen geweldige film, maar had ik 'm in de bios willen missen? Not for the world..


4. The French Dispatch    (Wes Anderson)

A mixed bag, maar de beste stukken zijn dan ook meteen fabuleus.


5. Boss Level    (Joe Carnahan)

Verschrikkelijk vermakelijk. Winnaar dit jaar is Joe Carnahan die twee keer (zie onder) de top tien heeft gehaald. Eerder altijd een hekel aan Frank Grillo gehad, not anymore, zelden mij zo lelijk vergist.


6. Copshop    (Joe Carnahan)

'Yeah, well. You in the cop business. So that makes you a murderer. But I'm in the murder business, so that just makes me a laborer. You see how that works?'


7. Nobody    (Ilya Naishuller)

John Wick 3 1/2, maar dat is oneerbiedig, Nobody staat opgewekt destructief op z'n eigen poten, de knokpartij in de bus is werkelijk een doozy


8. Dear Comrades!    (Andrei Konchalovsky)

Pittige ervaring, courtesy de regisseur van Runaway Train en Tango & Cash (ja, die kerel), in fijn zwart-wit en met sterk werk van Julia Vysotskaya.


9. Cry Macho    (Clint Eastwood)

Van alles mis mee, maar met heel veel plezier naar gekeken en aan het end gewoon weer ontroerd.


10. Sisyphus at Work    (Ramon Gieling)

Een onhollands feest, cinema met grote en kleine C's.
Flop

Here we gooooooo:

• Old
• The Green Knight
• Druk
• Titane
• The Father
• Red Notice
• Peter Rabbit 2
• De Oost
• Wonder Woman 1984
• The Hitman's Wife's Bodyguard

Misplaatste pretentie, clichés, misogynie, cynisme, stuitend moralisme, geldzucht, lui- en domheid, racisme, dat zijn ze wel.Film Top 20XX:
Top 2021 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2021 ons bracht.
Top 2021 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2020 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2020 ons bracht.
Top 2020 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2019 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2019 ons bracht.
Top 2019 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2018 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2018 ons bracht.
Top 2018 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2017 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2017 ons bracht.
Top 2017 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2016 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2016 ons bracht.
Top 2016 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2015 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2015 ons bracht.
Top 2015 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2014 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2014 ons bracht.
Top 2014 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2013 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2013 ons bracht.
Top 2013 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2012 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2012 ons bracht.
Top 2012 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2011 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2011 ons bracht.
Top 2011 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2010 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2010 ons bracht.
Top 2010 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2009 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2009 ons bracht.
Top 2009 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2008 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2008 ons bracht.
Top 2008 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2007 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2007 ons bracht.
Top 2007 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2006 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2006 ons bracht.
Top 2006 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2005 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2005 ons bracht.
Top 2005 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2004 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2004 ons bracht.
Top 2004 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2003 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2003 ons bracht.
Top 2003 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2002 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2002 ons bracht.
Top 2002 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2001 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2001 ons bracht.
Top 2001 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2000 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2000 ons bracht.
Top 2000 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.

Home

© vw & lepaulski 1999-2022