For Your Eyes Only LEZERS TOP 2003

nr Film 2003 pt
1. adaptation. 11
2. the lord of the rings III 10
3. kill bill vol. 1 9
4. good bye lenin! 7
5. punch-drunk love 6
6. cidade de deus 4
dogville 4
the hours 4
intolerable cruelty 4

Beste lezers,

jullie hebben het jaar 2003 weer gewikt en gewogen. Met 19 reacties hebben uiteindelijk 22 personen de eindlijst bepaald. Zo te lezen is het medium film weer enigszins in de gratie gevallen na de twee magere jaren 2001 en 2002. Dus heb ik dit jaar weer een mooie (ongewogen) TOP 2003 kunnen samenstellen. De winnaar van de Volkskrantverkiezing (LotR III) kreeg 826,7 x zoveel stemmen als onze winnaar. Dat Adaptation. zich, als nummer 1 in de VW & LePaulski Lezers Poll, de morele overwinnaar beschouwt, is niet meer dan logisch.

Laten we de lijstjes aan de echte fetisjisten want het gaat tenslotte om jullie commentaren, tips en afraders. Zo neemt een tweetal stemmers ongezouten stelling tιgen de nummers een en twee. Zijn er tal door uw recensenten gemiste juweeltjes door jullie gespot. En kunnen we onthullen welke broertjes ons dit jaar zo schandalig in de kou lieten staan dat ze met maar liefst twee films in de FLOP 2003 zijn beland.

Onderaan staan de uitslagen van 2000 t/m 2004 nog eens op een rij.

VW


Flop 2003 pt Flop 2002 pt Flop 2001 pt Flop 2000 pt
the matrix reloaded 9 panic room 2 chocolat 3 the beach 3
the matrix revolutions 5 star wars II 2 unbreakable 2 hollow man 2
phone booth 4 tombraider 2
Bart-Willem te A.

Ik heb dit jaar minder films gezien dan vorige jaren, dus houd ik mijn lijstje kort.

Sprongen er dit jaar uit:
• Adaptation
• Noi Albinoi

Vermeldenswaard:
• Lord of the Rings: The Return of the King
• Goodbye Lenin!
• Kill Bill Vol.1

Compleet overbodig:
• Matrix ReloadedBeek te A.

Als ik VW & LePaulski mag geloven, heb ik dit jaar veel goede films (Adaptation etc.) gemist, maar hier is mijn selectie van films die ik wel gezien heb.

Tops:
1. The Life of David Gale
   • Fascinerende film met Kevin Spacey over het fanatisme van de "anti-death penalty" activisten.

2. Terminator 3
   • Het had zoveel erger kunnen zijn, maar gelukkig levert Mostow een meer dan acceptabel deel 3 af. En met Arnie als governator, zal hij waarschijnlijk nooit meer de kans krijgen het alsnog te verknallen in een deel 4.

3. Intolerable Cruelty
   • Coen brothers, need I say more ?

4. Jackass the Movie
   • Hoewel ik de serie niet altijd even leuk/geslaagd vond (want nog gekker is niet altijd nog leuker), werd ik tijdens de film helemaal niet meer geremd door moralistische bezwaren. Een bioscoopzaal die massaal hard lacht om een anaal ingebracht speelgoedautootje werkt op de een of andere manier bevrijdend.

5. De Passievrucht
   • Verfilming van boek Karel Glastra van Loon ontspint zich in een "whodunnit" en is zeker onderhoudend, als je de afloop (uit het boek) niet kent.

Flops:
1. A Man apart
   • Een Vin Diesel dingetje dat al jaren op de plank lag, maar door 's mans huidige populariteit alsnog uitgebracht is. Zo kon het gebeuren dat deze film van F. Gary Gray tegelijk met F. Gary Gray's "The Italian Job" in de bioscoop draaide. Na een "Traffic"-achtige opening, is de film nauwelijk nog te harden. Een scene, waar Vin depressief op een rotsblok zit, lurkend aan een sigaretje en een glas whiskey in zijn hand klemmend, toont aan dat acteren toch echt een vak is.

2. Cradle 2 the Grave
   • Onzinnige actiefilm met non-acteurs DMX (rapper) en Jet Li (vechtersbaas). Ontloopt de eerste flop-plaats omdat Tom Arnold met een paar foute grappen toch nog goed is voor een glimlach.

3. De Tweeling
   • Waar bovenstaande twee actiefilms natuurlijk makkelijk te kraken zijn, is De Tweeling (naar het boek van Tessa de Loo) natuurlijk eigenlijk "erg in orde". En daar wringt 'm nu juist de schoen: Regisseur Sombogaart heeft een gedegen maar uiteindelijk nogal saaie en voorspelbare oorlogsfilm gemaakt, waar zelfs de vaak frivole Thekla Reuten niet bijzonder opvalt. Verder komt het (voor dit soort films) essentiλle drama vrij gekunsteld over.

4. The Matrix Reloaded
   • Gezegd, ik ben geen Matrix-fan, dus dit is een beetje makkelijk scoren. Verder is de achtervolgings-scene in Terminator 3 toch net een tikkeltje vetter dan die in Matrix Reloaded. Matrix Revolutions heb ik overigens niet meer gezien.

5. Phileine zegt sorry!
   • Giphart loopt ditmaal wel weg met deze film. De vraag is echter of deze boekverfilming nu echt zoveel beter is dan die van "Ik ook van jou".Bollers te A.

1. Lord of the Rings: the Return of the King ****
   • Dit derde en laatste deel is een fantastische afsluiting van the Lord of the rings trilogie geworden. En eigenlijk twijfelde ik daar vooraf geen moment aan. Na het zien van de eerste film werd het eigenlijk al duidelijk, dit wordt iets heel speciaals! Waar die andere trilogie, the matrix, het na een verwachtingsvol begin heeft laten afweten. Al lang zijn ik en een aantal van mijn b-film kornuiten fan van Peter Jackson en weten ondanks zijn matige budgetten waartoe deze Nieuw-Zeelander in staat is. Vandaar al gauw een fijn gevoel dat hij dit werk ging verfilmen en dat bleek niet ongegrond! Na het derde deel te hebben gezien, was ik compleet in de ban van de ring! Dagenlang heb ik Gollem nagedaan ("Filthhhyyy Hobbitsissssss!"), de muziek geneuried en mijn huisgenoot en kennissen ook in de ban gebracht (waardoor zij ofwel de 2 disc versie of zelfs de limited 4 disc set aanschaften van the Two Towers). De veldslagen in the Return of the King waren zeer groots en overweldigend. Het camerawerk fantastisch en Minas Tirith een plek die je maar wat graag in levende lijve zou willen aanschouwen....Mijn god wat een uitzicht! De bekende schoonheidsfoutjes, het afraffelen van Saruman, het langgerekte einde, neem ik op de koop toe, dit is de beste film van 2003 en de gehele trilogie is misschien wel de beste trilogie ooit! De geniale wijze waarop alles tegelijkertijd opgenomen is, de goede onderlinge aansluiting, de fantastiche look, het fantasy aspect, de muziek, de casting, en ga zo maar door... En ik heb de boeken niet eens gelezen......

2. Kill Bill Vol. 1 ***½
   • En nee, het was niet alleen the Return of the King die de klok sloeg... ook Quentin Tarantino kwam met zijn langverwachte Kill Bill. Deze persiflage of zoals Schokkend Nieuws het verwoordde, deze ode aan de b-film, vond ik zeer geslaagd! Een zeer pakkende en gelikte film met allerlei b-film aspecten. In Jackie Brown liet Tarantino al zijn liefde voor Blaxploitation (en Pam Grier) zien, in Kill Bill komen Italiaanse horror, Spaghetti western, Kung Fu en Fox Force Five daarbij ook nog aan de orde!!! En dat is smullennnnn, my preciouss!!!!

3. Adaptation ***½
   • Adaptation was de grootste verassing van dit jaar. Een fantastische rol van Nicholas Cage!! Absoluut hilarisch. Een groots script op grootste manier verfilmd!!!

4. Finding Nemo ***½
   • Pixar....waar eindigt dit sprookje!! Nadat ik op dvd al had mogen genieten van de zeer grappige Toy Story 2, mocht ik nu afreizen naar Tuschinsky om Finding Nemo te gaan bekijken. In documentaires en aankondigingen werd al duidelijk gemaakt dat dit een baanbrekende film op het gebied van Computer Animation zou gaan worden. Het onderwatereffect is zeer moeilijk na te bootsen. Maar dat is Pixar zeer zeker gelukt. Finding Nemo was een lust voor het oog en dient zeker ιιn maal op het grote doek te worden gezien, want dat is adembenemend. De film neemt je op de zoektocht van Marlin naar zijn zoontje Nemo, die in Sydney in een aquarium is beland, langs praktisch alle soorten oceaan die maar mogelijk zijn en langs een keur van zeedieren. Vooral het begin in het koraalrif geeft je het gevoel zelf snorkelend met Nemo mee te zwemmen. De vissen en zeedieren zien er daarnaast bijna levensecht uit maar op een humoristische wijze. En Finding Nemo is ook nog eens zeer grapping en ontroerend tegelijk!! De film duurde dan ook te kort, in deze droomachtige wereld wilde ik nog uren blijven zitten!

5. She killed in Ecstacy ***
   • Op het fesival van de fantastische film werd een retrospectief van Jesus Franco vertoond. Daar heb ik She Killed in ecstacy met de oogverblindende Soledad Miranda in de hoofdrol gezien. Zeer de moeite waard was het om deze weliswaar oude print te zien maar wel hallucinerend mooi!! Dit in tegenstelling tot Demoniac, ofwel the Sadist of the Notre Dame, die Lepaulski en ik op een avond op dvd hebben aanschouwd....gruwelijk slecht!

Ten slotte een director's cut
• Alien director's cut ****
   • Eindelijk het voorrecht om Alien op het grote doek te kunnen zien. Daar waren mijn broer en ik snel bij (zie recensie LePaulski). We hebben em bekeken in Pathe Arena in een zaal met drie andere fans, en het was werkelijk adembenemend. Deze film heb ik vele malen gezien en ken ik van haver tot gort maar dit was 'all over again'!!! Alien is voor mij ιιn van de spannendste films ooit met een angst die zeer ongrijpbaar is! En het meest legendarische filmmonster ooit. En om dit dan in volle glorie zonder enig rumoer in een perfecte versie (de extra scenes zijn zeer goed gekozen) te zien was waanzinnigggg voor fans zoals wij!!!
   Ik durfde deze film niet tussen de top vijf te plaatsen omdat het een rerelease is met extra's. Toch vind ik de film niet zodanig veranderd dat ik hem als nieuw kan bestempelen. Maar of het de beste film is die ik heb gezien op het grote doek in 2003, tja.....

Andere goede films: Van god los, Ken Park (wel ziek), Hulk, Matrix revolutions(toch een bevredigend einde), Identity, Insomnia

Matig: Matrix reloadedEveline te L.

2003 was een mooi jaar, hoewel het natuurlijk jammer is te moeten horen dat er geen recensies meer van LePaulski zullen verschijnen. Ik had gehoopt, dat die vierdaagse werkweek van Paul juist zou zorgen voor weer MEER recensies. Wel ben ik blij, dat ik in 2003 eindelijk de zo door mij bewonderde VW heb mogen ontmoeten.
Met 23 bezochte films in 2003 zit ik iets onder het gemiddelde van LePaulski over de afgelopen 4 jaar, en het is alweer een stuk beter dan afgelopen jaar.

Mijn Top 10 (in willekeurige volgorde):
1. 28 days later
   • "Hello?"

2. Goodbye Lenin
   • Coca-Cola is uitgevonden door Oost-Duitsers

3. The Hours
   • Een film die me persoonlijk veel deed.

4. The Magdalene Sisters
   • Zeer indrukwekkend

5. Identity
   • - You got a name?
- Paris.
- Never been...
- Well you ain't goin' tonight.

6. Phonebooth
   • Spanning op een locatie, erg knap

7. The Ring
   • Erg spannend, maar de openingsscene van Scary Movie 3 is eigenlijk beter ;)

8. Phileine zegt sorry
   • Girl power (en extra leuk doordat ik hem in de heropende zaal 1 van Trianon te Leiden zag: mooie zaal)

9. Pirates of the Caribbean
   • I love Johnny Depp

10. Charlie's Angels: Full Throttle
   • "This is hostel, ya?"

Mijn Flop 3:
1. Hulk
   • Zo nep!
2. Anger Management
   • Ondanks Jack Nicholson (maar ik had het kunnen weten: Adam Sandler)
3. Matrix Reloaded
   • Grootste teleurstelling van het afgelopen jaar.Femke te A.

top 3
1. Piedras
   • Een hartverwarmende, ontroerende film over diverse (liefdes) relaties van vrouwen met gepassioneerd acteerwerk en een mooie soundtrack. Wellicht meer een film voor de vrouw dan voor de man En met een paar zeer esthetisch verantwoorde mannelijke acteurs.

2. Love actually
   • Een flinterdun verhaal, maar een echte feel good movie met leuke humor! Voor Hugh Grant fans is zijn dansje in deze film natuurlijk het summum en mede daarom deze film op de tweede plek.

3. Good Bye Lenin!
   • Voor de enorme originaliteit van het verhaal deze fim op nummertje 3. Weer eens wat anders dan die zoete liefdesverhalen (van 1 en 2...).Harald te T.

Favoriete films 2003:
1. Lord of the Rings: the Return of the King
   • Peter Jackson for Oscar! Smeagol for Oscar! New Zealand for Oscar!

2. Dogville
   • Je gaat echt aan de mensheid twijfelen na deze film.

3. Adaptation.
   • Prachtig plot & "happy together" blijft nog lang hangen. Alleen lijkt de houdbaarheidsdatum van Nicholas Cage verstreken en iets teveel "l'art pour l'art".

4. Master and Commander: The Far Side of the World
   • Spectaculair en ingetogen tegelijk.

5. Die another day
   • Alleen vanwege zeer scherpe zwaardgevecht 007 met bad guy.

6. Intolerable cruelty
   • Zwarte humor gebroeders Coen iets te gladjes dit keer.

7. The Ring
   • Best wel eng.

Grootste flops:
1. Russian ark
   • Geen enkele lijn in te ontdekken.

2. Solaris
   • Erg vaag en zomaar afgelopen.Harley te A.

Gezien het feit dat ik welgeteld negen films van het afgelopen jaar gezien heb, is het niet verwonderlijk dat ik geen film heb kunnen ontdekken, die ik met de vier sterren van perfectie heb kunnen belonen. Desondanks heb ik drie films geselecteerd, die het rijtje van de middelmaat ontstegen:

Top 3 Beste Films 2003
1. Good Bye Lenin!
   • Kinderen die volksliederen komen zingen bij hun zieke lerares, dat is weer eens wat anders dan ze een kogel door de kop schieten. Och, hadden we nog maar de Rode Commies als vijand, dan was de Islam nog geen item geweest. Ik wacht op de sequel: Goodbye mr. Bush.

2. Gangs of New York
   • Meesterlijke Daniel Day Lewis, ondergewaardeerde rol van mevrouw Diaz.

3. Intolerable Cruelty
   • Commerciλle film van de Coen-brothers zal voor de fan van de broers wellicht een flinke tegenvaller geweest zijn, voor mij was het eerder een opluchting. Op sommige momenten hilarisch.

Flop 1 Film 2003
De grootste tegenvaller die ik, notabene op de premiθredag, in de bioscoop mocht zien het afgelopen jaar, was:

• Charlie's Angels 2: Full Throttle
   Wat een slap aftreksel van deel 1. Let alleen maar eens op de muziek. Is muziek van The Prodigy de enige muziek die bij stuntscθnes past in dit soort films? En met de wetenschap dat die clip-regisseurs tegenwoordig ook allemaal films willen maken, heeft voor mij het Hollywood-stunt-genre de komende tijd afgedaan. Weg met McG, weg met botox-Moore, alleen Cameron Diaz (heerlijke U-can't-touch-this- parodie) mag blijven.Hester te U.

Als je al die films ziet van 2003 dan besef ik pas hoe weinig ik naar de film geweest ben....Misschien een goed voornemen voor 2004?

1. Cloaca
   • mooi weergegeven hoe vier personen volstrekt in hun eigen kleine wereld leven

2. Rabbit proof fence
   • aangrijpend verhaal en mooie natuur 'documantaire'

3. Charlies Angels 2
   • ik begreep er weinig van, maar vond het een erg vermakelijke film.Janus te B.S. op C

2003 was een goed filmjaar: ik heb lang moeten dubben om uit een shortlist van 21 uiteindelijk de 10 beste en meest opvallende te kiezen. De flops gaan over teleurstellingen en gemiste kansen.

Top
1. Adaptation
   • Kaufman en Jonze doen het na Being John Malkovich opnieuw: een briljant script origineel en meeslepend vormgeven.

2. Punch-Drunk Love
   • Adam Sandler als de Dustin Hofman van deze tijd. Bezopen goed.

3. The Hours
   • Prachtige 'wijvenfilm' met vier actrices (Streep, Moore, Richardson, en bovenal Kidman) die ongekend acteerwerk laten zien en een meeslepende soundtrack van Phillip Glass.

4. Mystic River
   • Eastwood zwijgt in dit drama met een mooie rol van Tim Robbins.

5. Spider
   • Indringend acteerwerk van Ralph Fiennes en (opnieuw) Miranda Richardson in een ingenieus geconstrueerd verhaal.

6. The Lord of the Rings: The Return of the King
   • Derde deel heeft nog mooiere plaatjes dan de vorige delen, maar weet je dit keer ook mee te slepen in het verhaal.

7. Lilya 4-ever
   • Het is ijzig koud in Rusland, maar nog veel killer in Zweden.

8. The Quiet American
   • Harde kritiek op het buitenlands beleid van Amerika dat aanstuurt op de Vietnam oorlog, zeer actueel.

9. Cidade de Deus
   • De rauwe en harde realiteit van een Braziliaanse getto.

10. 24 Hour Party People
   • Melige film over Joy Division en Happy Mondays en de hele scene eromheen.

Eervolle vermeldingen: Kill Bill Vol. 1, Secretary, 28 Days Later, 25th Hour, Confessions of a Dangerous Mind, Auto Focus, Gangs of New York, Hulk, The Magdalene Sisters, Solaris, Tape.

Flop
1. Anger Management
   • Zo'n goed idee en zo'n goede cast maar met zoveel pathetisch Hollywood gezanik dat het einde gewoon niet meer aan te zien is. Jammer, jammer, jammer..

2. Master and Commander
   • Wat een meeslepend historisch Moby Dick-verhaal had kunnen worden, werd een saai, lang, ongeloofwaardig, who-gives-a-fuck film.

3. The Matrix Revolutions
   • Derde en slechtste deel gaat ten onder aan de Hollywood ingrediλnten van plat Amerikaans heroοsme en onzinnige love stories waardoor de Wachowski brothers definitief van hun voetstuk vallen. Het lijkt wel of ze een masterclass bij George Lucas hebben gevolgd.Klaas te U.

op volgorde (vooruit 2002 er ook bij en ook een uit 2004 om duidelijk te maken hoe slecht ie is, en verder weet ik niet precies welk jaar elke film is, de bronnen spreken elkaar tegen ..)

heel goed:
• respiro
• the pianist
• adaptation
• lotr II
   (III nog niet gezien ..)

goed:
• daredevil
   prachtig vormgegeven! niet op het verhaal letten natuurlijk, maar daar kijk je hem ook niet voor.
• X-men2
   duidelijk, ik houd van superhero movies. prachtige special fx
• catch me if you can
• matrix reloaded
   lekker knokken, voor de rest matig, maar ben niet zo negatief als de rest vd wereld.

voldoende:
• phileine
• far from heaven
• la cienaga
• the recruit
• the hulk
• 2 fast 2 furious
   vooruit, nog net bij de voldoendes omdat er nog wel veel tempo in de film zit

slecht tot heel slecht:
• terminator 3
   mooie actie met de kraan, maar voor de rest bagger
• anatomie de l'enfer
   jeech !!KrispLe te A.

Cinefiel gezien begon 2003 met een legendarisch IFFR: de helft van mijn toppers heb ik daar, in aangenaam gezelschap, geconsumeerd. Aangevuld met de bezoeken aan Amsterdamse en Berlijnse bioscopen, vloeit daaruit weer een lijstje hoogtepunten en teleurstellingen voort.

Top 12
12. Respiro - E. Crialese
   • Italiaans, zoet bij vlagen, smaakvol tempo. Niks mis mee.

11. Chopper - A. Dominik
   • Amsterdamsche nachtverrassing. Of, hoe The Movies je in staat stelt schade in te halen.

10. Cinemania - S. Kijak, A. Christlieb
   • Gelukkig, ik ben toch nog vrij normaal.

9. Paule und Julia - T. Lφhn
   • Berlijns tienerleed doet het bij KrispLe altijd goed.

8. 1/2 Miete - M. Ottiker
   • Leuk verhaal, digi-cinema. Verder herhaal ik maar weer es dat de Duitse cinema onterecht verwaarloosd wordt in dit land.

7. Punch-Drunk Love - P. T. Anderson
   • Aangenaam tussendoortje.

6. Reservoir Dogs - Q. Tarantino
   • Ja, deze mag er op, want voor het eerst gezien in 2003 en op doek. In Acud, een Berlijnse kraakkino, om precies te zijn. De brakke kopie (Org.F. m. D. UT) deed eer aan de locatie. En dat past weer goed bij de film.

5. Auto Focus - P. Schrader
   • Eentje die voor mij even moest rijpen.

4. Ken Park - L. Clark, E. Lachman
   • Prettig bevlekte ontvangenis. Veel meer (woorden) maak ik er maar niet meer aan vuil.

3. Gerry - G. Van Sant
   • De wraak van Gus na een aantal "aarzelend" ontvangen films?

2. Adaptation. - S. Jonze
   • "Oh yeah, Chloe... Chloe looked the way Meryl Streep's skeleton would look if you made it smile and walk around the party being extra nice to everybody." Dat heeft me bij het zien van deze parel niet eens gehinderd.

1. Goodbye Lenin! - W. Becker
   • Zeven miljoen Duitsers kunnen geen ongelijk hebben tenslotte. Feel good door liefdevol script, regie, acteerwerk en art direction. Het laatste zetje naar de toppositie in mijn lijst door het zien van de film in voormalig Oost-Berlijn. En omdat ik een Europees chauvinist ben.

Buiten de boot, maar wel de moeite:
Far from Heaven • 25th Hour • Einfach so Bleiben • Frailty

Flop 7
7. About Schmidt - A. Payne
   • Trage stroop, over de datum. Zelfs Albert Heijn zou hier nog geen halve prijs sticker op hebben durven plakken.

6. Phone Booth - J. Schumacher
   • Er wordt al teveel geluld.

5. Naqoyqatsi - G. Reggio
   • U bent te oud voor MTV, mijnheer Reggio.

4. Cloaca - W. van de Sande Bakhuyzen
   • Maria Goos in de line-up deed me wellicht te veel verwachten. Het blijft Hollands product, bleek tenslotte.

3. Matrix Reloaded - A. en L. Wachowski
   • Waardoor Revolutions alleszins meeviel. Hoogtepunt: het Tuschinski VIP-arrangement.

2. Zus en Zo - P. van der Oest
   • Al tijdens de film dacht ik: "Waar gaat dit over?". Geen idee. Werd van stal gehaald in het kader van de Oscar Marathon, wederom in het Movies Theater te Amsterdam. Waarvoor toch dank.

1. Mystic River - C. Eastwood
   • Te lang, te ongeloofwaardig, te moralistisch, teveel gehoopt dat het publiek zich zou laten verblinden door een blik goede acteurs als verpakking voor een draak van een kutfilm. En dan hebben wνj nog niet eens een gekozen ex-burgemeester. God zij met ons.

DVD
Royal Tennenbaums (Criterion Collection) - W. Anderson
   • Jammer dat ik dit genie pas dit jaar heb ontdekt. Zie ook Bottle Rocket en Rushmore.
Torrente - S. Segura
   • Spaanse slapstick met een boeiende verhandeling over respect voor het lichaam.
Goodbye Lenin! - W. Becker
   • Vanwege de spectaculaire extra's op de Duitse uitgave zoals alle DDR journaals waarmee de kille geschiedenis nog eens herleefd kan worden.MArk te A.

1. Kill Bill: Vol. 1
   • The Bride: "Wiggle your big toe." (toe wiggles) "Hard part's over."

2. Cidade de deus

3. Pirates of the Caribbean
   • Welverdiende doorbraak Keith Richards bij grote publiek

4. Jackass the Movie
   • hahahahahahhahahahahahahhahahahahahhahahahahahahahhaha x 14

5. Adaptation.
   • om Erik een plezier te doen net NA Jackass the Movie

6. Punch-Drunk Love

7. Van God los
   • "Waar in 't bronsgroen eikenhout; 't Nachtegaaltje zingt"

8. Confessions of a Dangerous Mind
   • GVD dank ziet die Clooney er al goed uit, acteert ie aardig, kan ie ook nog eens regisseren en ... eert ie mijn held Rutger Hauer ook nog eens bah bah bah

9. The Recruit
   • Memorabel omdat Lamstraal Farrel bijna AL PACINO wegspeeld

10. 8 mile
   • Fame van jaren 00

Flops
• Phileine zegt sorry!
   • En terecht en wie geeft het geld terug?!?!?!

• Phone Booth
   • Nog 5 kwartier te lang

• Two Weeks Notice
   • en das nog te weinigMartijn te G.

Absolute top (gaat allen! gaat!)
1. Cidade de deus
   • Braziliaanse weelde in filmland. Zelfs zonder positieve discriminatie wat mij betreft de beste van het jaar.

2. 25th Hour
   • Post 9/11 sfeer deed mij erg veel.

3. Dogville
   • Zoete wraak in een spectaculair kunststuk.

Sub-top (Heb je 'm al gezien?)
• Adaptation.
   • Nog een laag. En nog een. En nog een?

• Kill Bill: Vol. 1
   • En we mogen nog een keer!

• Any Way the Wind Blows
   • Zijn muziek is net wat beter, maar prachtig verfilmd. Jammer dat het nergens heen gaat.

Heerlijk (Gister naar de film geweest.)
• The Ring
• Punch-Drunk Love
• The Lord of the Rings: The Return of the King
• Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Helaas (Volgende keer een spelletje spelen...!)
• The Matrix Reloaded
• The Matrix Revolutions
   • In een word: deception. Zelden dat filmmakers zo door de mand vallen als de gebroeders Wachowski met de laatste twee delen van de trilogie. Alle hoop verloren.
• Spider
   • Veel verwacht, maar ik vond 'm gewoon heel saai.Maya te U.

In no particular order...
• Whale rider
• Good bye Lenin
• 25th Hour
• Historias minimas
• Finding Nemo
• Together
• Before the storm
• The lord of the rings: the return of the kingPascale te A.

Ok, hier dan eindelijk mijn TOP 2003, from the heart.....

Mijn top 5:
• Il piu bel giorno della mia vita
   tranen met tuiten gejankt, prachtig gefilmd door de ogen van een klein meisje, zo herkenbaar....

• Far from Heaven
• The Hours
• Kill Bill
• Pirates of the Caribbean

Mijn FLOPS:
• LotR III, Return of the King
   door de Volkskrantlezers uitgeroepen tot film van het jaar! Ik moet hierover toch mijn ei hier kwijt, als Tolkien-fan. Natuurlijk is ook deel drie een indrukwekkende film met prachtige landschappen, brute monsters en eindeloze veldslagen. Met het feit dat er bepaalde stukken uit het boek (oa House of Healing, bruiloft Faramir en Eowyn, verjaardag Bilbo, etc.) zijn weggelaten kan ik zeker leven, maar dat hij de terugkeer naar The Shire zo bruut heeft aangepast, daar word ik pissig van. In plaats van dat The Shire in handen is van the bad guys en de hobbits enige moeite moeten doen hun geliefde Hobbiton terug te krijgen, laat Peter J. de terugkeer van onze vrienden eindigen met een lekker pilsje in de kroeg. Happy End. Ik geef hem nog een kans, de extended version, maar zie het slecht in.

• The Matrix II
   wat een ramp!!!

• Two weeks notice
   vreselijk irritante Sandra Bullock

LePaulski: extended version 1 ruilen tegen deel 2?Peter & Ellen te G.

top:
1. Kill Bill
   • gewoon op en top genieten

2. Tape
   • nog een keer Uma, ook goed

3. Les Triplettes de Belleville
   • meesterlijke animatie

en de flops:
1. The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions
   • tragisch vervolg op een veelbelovend begin

3. The Majestic
   • Welliswaar gezien op DVD en misschien ook nog ouder dan 2003, maar toch een waarschuwing waard: . Een totaal niet onderhoudende film van bijna 3 uur. We hebben hem uit weten te zitten, maar het was zwaar.Remco te E. in V.

Tops:
1. The last Samurai
2. 28 days later
3. Cabin Fever
4. Mystic River
5. Spirited away
6. Lost in Translation
7. Lord of the Rings: The Return of the King

Flops:
1. Master & Commander
2. Freddy vs JasonRobert te B.S. op C.

Door mijn verblijf op Curacao heb ik afgezien van het filmfestival Rotterdam, weinig niet Amerikaanse films kunnen kijken. Met moeite heb ik 1 niet Engelstalige film in mijn lijstje kwijtgekund.

1. All or Nothing
2. Adaptation.
3. Punch-Drunk Love
4. Mystic River
5. The Station Agent
6. Auto Focus
7. Confessions of a Dangerous Mind
8. The Hours
9. Kill Bill: Vol. 1
10. The Lord of the Rings: The Return of the King
11. RespiroValentina te T.

Top
1. Lord of the Rings: the Return of the King
   • Perfect in everything, actors, great spirit and atmosphere.

2. Dogville
   • Great picture of human nature- what happens to human minds when that human gets just a bit of power over an other human.

3. Die another day
   • A very good stress-reliever. Feels great on Friday evening after a hard working week. Highly recommended to all the students on the exam day (after the exam)

4. Solaris
   • Although much worse than the one of A. Tarkovskii, at least a good idea, good try and Clooney was pretty convincing. I think Hollywood made the best of what it could to make a "smart" movie. But hey, a "smart" movie and Hollywood?...

5. Intolerable cruelty
   • Cynical, good for relaxation, see 3.

Grootste flops:
1. Adaptation.
   • Worst movie ever seen in a cinema. Again our Hollywood tried to make a movie which would look "smart", overestimating their own smart story writing "talents". If in Solaris it was at least made based on a good ideas of Lem, with a message the guy wanted to deliver (which was hard to spoil even for Hollywood, even if they can not understand it themselves) here in adaptation the guys did not even have such a story. As a result: "look, what a cool and "smart" movie we have!!! Even we can't understand it!" Again, poor plot, no story and extremely bad acting by N. Cage.

2. Russian ark
   • Very disappointing. Was probably supposed to be made like an ad for a Hermitage museum, for the universary of St. Petersburg. However, I've seen many better documentary movies about this museum to appreciate this one and also some good play movies with a great and kind plots which were supposed to be ads. Either I am too demanding or the movie is dissappointing, or both.jouw mening


nr Film 2003 pt
1. adaptation. 11
2. the lord of the rings III 10
3. kill bill vol. 1 9
4. good bye lenin! 7
5. punch-drunk love 6
6. cidade de deus 4
dogville 4
the hours 4
intolerable cruelty 4
nr Film 2002 pt nr Film 2001 pt nr Film 2000 pt
1. mulholland dr. 10 1. memento 8 1. magnolia 7
2. the man who wasn't there 8 2. amelie 7 2. american beauty 5
3. donnie darko 7 3. the lord of the rings I 5 3. american psycho 3
4. irrιversible 6 la pianiste 5 4. abre los ojos 2
5. y tu mama tambien 5 moulin rouge 5 audition 2
gosford park 5 6. crouching tiger, hidden dragon 4 the limey 2
7. monster's ball 3 een tijd voor dronken paarden 4 sleepy hollow 2
vanilla sky 3 amores perros 4 the straight story 2
insomnia 3 9. the others 3 three kings 2
the lord of the rings II 3 traffic 3 todo sobre mi madre 2


Home