For Your Eyes Only LEZERS TOP 2015

Beste filmliefhebber,

Jullie oordeel is geveld.

Maar we beginnen met felicitaties. VW, LePaulski en JB zijn trots, blij, jaloers, verbluft, extatisch en vol bewondering. Niet alleen sleept Gustaaf een nominatie binnen, sinds september hokt in zijn woonkamer een gouden kalf gebroederlijk naast een zilveren krulstaart. Jarenlang trouw VW & LePaulski lezen kan niet zonder effect zijn geweest. Maar laten we het schrijftalent van Gustaaf ook niet uitvlakken. Samen Gluckauf zien op het witte doek van het Ketelhuis was een hoogtepunt in 2015 en de prijzenregen daarna is je van harte gegund!

Maak ook even tijd voor Peter Stults. Ok-Ok-Ok, vorig jaar verwees ik ook al naar zijn werk. Maar hij gaat gewoon door met zijn what if posters. En daar word ik weer ontzettend vrolijk van. In de vijfde serie gaat hij los op het oeuvre van Fincher, Lynch en Cronenberg. Wat dacht je van Warren Beatty als The Fly en Charlie Chaplin in Eraserhead? En in serie zes: The Hateful Eight geregisseerd door Damiano Damiani.
Nu ontdekte ik ook zijn serie Fake Criterion Covers, lachen: The Matrix, Swingers, Dude, Where is my car?, Heat, Predator. En serie twee. Aargh, maak me gek!

[* posterontwerp Peter Stults]


de hoogste tijd voor de stemming van 2015.

VW


nr Film 2015 pt
1. Gluckauf 7
2. Ex Machina 5
Inside Out 5
Youth 5
5. 45 Years 4
Birdman 4
The Imitation Game 4
Mad Max: Fury Road 4
Le Tout Nouveau Testament 4
Turist 4
nr Flop 2015 pt
1. spectre 4
2. inherent vice 2
schneider vs. bax 2


... op volgorde van binnenkomst...Remco te E.L. in V.

Top
Mad Max Fury Road

Brutaal van begin to het einde


Mr. Holmes

Een verfrissende additie tot het Sherlock Genre


Spotlight

Mooie verfilming van “investigative journamlism”


Bridge of Spies

Geen overdrijvingen of spectakel - gewoon mooi verteld


Sicario

Spannend vermaak. Vermaak?


The Imitation Game

Zelfde Categorie als Bridge of Spies – iets (maar niet veel) minder goed gelukt.

Flop
Spectre

Best aardig tot de laatste 15 minuten, maar dan gaat het helemaal mis.


Taken 3

Waren Taken and Taken 2 nog wel vermakelijk tijdens een lange intercontinentale vlucht, Taken 3 is niet om aan te zien.
Harley te U.

Top
1. Gluckauf

Was het het feit dat de regisseur, hoofdrolspeler en scenarist aanwezig waren in de zaal, of was het de eerste rij waarop we zaten. De film maakte in ieder geval een overweldigende indruk, die dit jaar niet meer overtroffen is door een andere film!


2. La isla minima

Prachtige beelden in een donkere broeierige thriller over twee rechercheurs die in Zuid Spanje de verdwijning van twee meisjes onderzoeken. En dat in een turbulente periode voor Spanje.


3. Il capitale umano

Film die in Italië prijzen won ten koste van La Grande Belezza. Vanuit verschillende oogpunten ontspint zich een dramatisch verhaal.


4. Le tout nouveau testament

Absurdistische Belgische film over God die vanuit een appartement in Brussel probeert de controle te houden over de mens. Maar dan steekt zijn dochter er een stokje voor.


5. The theory of everything

Overtuigend acteerwerk in een ontroerende film.
Flop
1. Spectre

Ik heb niet veel toe te voegen aan film- en Bondkenner VW, maar knap hoe je zo'n slecht verhaal uit weet te smeren over twee en een half uur, terwijl alleen de eerste scène de moeite van het kijken waard bleek. Monica Bellucci zal meer lol beleefd hebben aan Asterix en Obelix dan aan deze draak van een film.


Barbara te A.


Top
1. La famille Bélier

Prachtige film midden in franse landschap: ontdekken van en over je eigen weg gaan met je talenten en de zoektocht van je familie waar je uit komt. Met leuke muziek!


2. Spy

Een geode parodie op James Bond en ik ben fan van Miranda Hart en Melissa McArty. Ik ben geen super fijn van actie films met geweld maar met de humor van deze film vond ik het heerlijk. Veel gelachen om de absurde momenten.


3. Le nouveau testament

Aparte en kunstige film.
Speciale vermelding:
Mannenharten 2

Niet in de top 3 qua intellect maar wel voor de afleiding prima benoemingswaardig voor de vrouw. En omdat ik denk dat niemand deze film zal benoemen, doe ik het toch.Marlous te A.


Top
1. Ex Machina

Voor mij een onverwachts visueel juweeltje met een plot om nog lang over na te praten. De set is oogverblindend en beklemmend in één, het zuigt je compleet de film in. En het heeft de meest coole dansscene sinds zeer lange tijd! Oscar Isaac rules als de geniale, überhippe "bad" guy.


2. Inside out

Wat blijven zij goed met verhalen rondom herkenbare 'fantasie momenten' (speelgoed in Toy Story, dromen in Monster Inc, etc) Het is een te zoet verhaal, maar geniaal hoe dit idee is uitgedacht. De stereotype breinen van de twee ouders zijn te grappig en ijzersterk als trailer. En zelfs in het nafilmpje blijft Pixar scherp met hun spot-on humor over het breinverschil tussen honden en katten. Opvallend dat eigenlijk vooral Sadness vaak de grappigste is in de hele film.
Speciale vermelding:
The Forgetters

Je moet er maar op komen hoe het komt dat stomme deuntjes in je hoofd blijven zitten...!
Flop
1. Shaun the sheep

Heel wat minder leuk dan gehoopt.


Femke te U.

Top
1. GLuckauf
2. La famille Bélier
3. Le tout nouveau testament
4. Il capitale humanoVerder gezien en ook ok:
• spectre

alleen Daniël Craig is zo saai:(

• dheepan

depri werkje over vluchtelingen..wel goede film

• bridge of spies
• la isla minima

goede film..vooral mooie beelden
Bollers te A.

Top
Blade Runner: The Final Cut

Blade Runner was mijn meest overweldigende bioscoopervaring dit jaar. Een film die ik al kende van video en bluray. Echter bij deze gerestaureerde versie in zaal 1 van Eye was het alsof ik een nieuwe film aan het kijken was. Ik zat na afloop met open smoel naar de aftiteling te staren. De futuristische wereld van Blade Runner waarin het doorlopend regent en Vangelis de dromerige muziek verzorgt, zoog me letterlijk naar binnen. Het was fantastisch de film op deze manier te hebben gezien. Staat zeker in mijn top 10 van beste bioscoopervaringen allertijden!


It Follows

De horrorfan in mij werd op wrede en meedogenloze wijze wakkergeschud door dit werkje. This shit was fokking scary dude! Een tienermeisje neemt door sex te hebben met een jongen een vloek van hem over. Wat is deze vloek? Je wordt steeds door een enkel persoon achtervolgt. Soms is het er, soms ook niet. Je kunt ervoor wegrennen, maar het manifesteert zich telkens in een andere persoon. Deze film heeft een Nightmare on Elm Street achtige kwaliteit waarbij het een soort diepe oerangst raakt. Heel effectief en blijft dan ook nog een tijdje lekker rondspoken in je hoofd.


Youth

Heerlijke film van Sorrentino met topacteurs Michael Caine en Harvey Keitel die in een kuuroord voor de welgestelden in de Zwitserse Alpen verblijven. Caine is nadat zijn vrouw dement is geworden wel klaar met zijn leven en lijkt zijn tijd uit te zitten. Keitel is nog druk bezig met het maken van films en laat zijn ouderdom zich nog niet van de wijs brengen. Een verschil in perspectief op het leven van beide mannen die prachtig wordt verfilmd, met mooie muziek en prachtige cinematografie. Wederom een pareltje van Sorrentino.


Mad Max: Fury Road

Naast de Force Awakens was dit de film waar door mij het meeste naar werd uitgekeken dit jaar. Een enorm spektakelstuk, waarvan ik achteraf spijt heb dat ik hem niet in Imax heb gekeken. Eigen schuld, ik wilde graag 2D. Sorry Jan, Theo en Erik als jullie dit gevoel ook hebben. Ik drukte dit geloof ik nogal door namelijk. Desalniettemin was dit een rollercoaster ride van de hoogste soort. Je begrijpt eigenlijk niet hoe ze veel van de scenes zonder CGI hebben kunnen filmen, zo overweldigend. In veel recensies kwam al naar voren dat dit de ultieme actiefilm is zonder verdere pretenties. Nou, daar valt inderdaad helemaal niets op af te dingen.


Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Eindelijk was het zover. De teasers en trailers hadden ons al lekker gemaakt. Star Wars zou teruggaan naar de roots. Na de CGI ellende van episode I t/m III zou de nostalgie terugkeren. En dat deed het. Geen meesterwerk, maar wel een erg fijne film om te kijken. En, het oude gevoel (the force) was terug.


Inside Out

Pixar kwam dit jaar met een film voor kinderen en volwassenen, Inside Out. De film vertelt het verhaal van de gevoelens van een jonge puber die in de war raken als ze met haar ouders verhuist naar een andere stad. De gevoelens worden in de film door verschillende denkbeeldige personages uitgebeeld. Redelijk ingenieus. Ik ging samen met m'n dochter naar de bios voor deze pixar, maar ik was degene die op een bepaald moment z'n tranen niet kon bedwingen. Misschien toch meer een film voor kinderen.Verder nog zeker de moeite waard:
• Ex Machina
• Turist
• Birdman
• Imitation Game
Beek te S.

Top
1. Gluckauf

Zuid-Limburg, je zal er maar wonen. Indrukwekkend drama. Terecht beloond met vier gouden kalveren. Bart Slegers doet je geloven, dat Lei echt bestaat (helaas geen gouden kalf voor hem).


2. Birdman

De extreme long shots maken deze film tot een intense ervaring


3. The imitation game

Prima verfilming van het bijzondere verhaal van Alan Turing, die een belangrijke rol in het verloop van WOII gespeeld heeft.


4. Mission: Impossible 5 - Rogue Nation

De M:I serie levert een solide vijfde deel af. Doet qua actie (die onderwater scene!) absoluut niet onder voor Bond.


5. Youth

Oudgedienden Michael Caine en Harvey Keitel filosoferen er lekker op los in deze film van Paolo Sorrentino. De ontroerende ontknoping aan het einde zorgt gelukkig voor de broodnodige plotwending.


6. Ventoux

De verfilming van het boek van Bert Wagendorp komt niet helemaal uit de verf, maar de prachtige beelden van de Ventoux en onze eigen Posbank maken veel goed.


7. Le tout nouveau testament

Absurdistische Frans-Belgische komedie kan de ambitie maar gedeeltelijk waarmaken. Filmscript is orgineel en gedurfd, maar bijvoorbeeld de introductie van de nieuwe apostelen kwam te formule-achtig over en Benoît Poelvoorde's personage als over-the-top God was niet geslaagd.


8. Spectre

Na een sterke opening, zakt deze laatste James Bond episode helaas al snel in. Ook het verhaal rondom de ontmanteling van de gehele SPECTRE-organisatie is een teleurstelling. Jammer want voorganger Skyfall smaakte naar meer.


9. In the Heart of the Sea (3D)

Enigzins oppervlakkige film over het zware leven van walvisvaarders begin 19-de eeuw. Regisseur Ron Howard draait om de heftigste gebeurtenissen (zoals kannibalisme door uithongering) heen, waardoor de film nooit ongemakkelijk wordt. De matige CGI's en 3D effecten geven In the Heart of the Sea bovendien een kunstmatige uitstraling mee.Henk te E.

Top
1. Ex Machina
2. 45 Years
3. Big Eyes
4. Our Little Sister
5. Mr Holmes
6. Sicario
7. Force Majeure (Turist)
8. Foxcatcher
9. The Martian
10. Holland, natuur in de delta


Tess te A.

Top
1. Date Night (2010)

Echt mijn winnaar van het jaar. Hilarische. De karakters van Steve Carrell en Tina Fey als ouders van jonge kinderen, gaan hoewel uitgeput toch maar hun geplande avond uit doen. Ze belanden van de ene onverwachte situatie in de volgende en het scenario ontrolt zich als een screwball komedie meets actiefilm, via een serie stand up / SNL soort situaties en grappen, die de herkenbare momenten van huwelijk en ouderschap speels, pijnlijk en ongemakkelijk in de kern raken. Vol voorpret wacht ik tot Fey's "Sisters" (2015) op iTunes uitkomt.


2. Aloha (2015)

Top Gun meets Spy Kids meets When Harry Met Sally, op Hawaii, met een cameo voor de TEDtalk: heerlijke film. "Did you see my TEDtalk? Bono made me do it." zegt Bill Murray met zijn typische casual slur als multimiljardair Carson Welch.


3. Stranger Than Fiction (2006)

Will Ferrell in een "being John Malkovich-"achtige rol/plot met Emma Thompson als wereldvreemde topauteur, Queen Latifah als de broodnodige assistente die haar in het hier en nu houdt/terugbrengt en Dustin Hoffman als onwillige prof/therapeut. What's not to love?


4. Superbad (2007)

Coming of age screwball action movie. Sweet, funny, awkward... everything 21 Jump Street was not (but should have been, really). I never even thought about Johnny Depp, who knew that was possible? YES! Go see.


5. Chef (2014)

Food, real food, good food. People, real people, well, people the way you'd like to see people behave and look... inspiring actors doing inspiring things. A dad talkin' to with his son the way I love to see parents talk with their kids. Twitter. Music - cuban? - that makes you wanna dance. Hang on. I gotta make some yummy snacks, invite some friends over and watch this one again (too).


6. The Goods: Live Hard, Sell Hard (2009)

De autoverkoop business van binnenuit oh yeah met Jeremy Piven (de heerlijke foute Ari, de business agent in Entourage) als topautoverkoper, die in de film van superfout naar not so bad after all gaat... dat is wat we willen! Zelfs autoverkopers hebben een hart! Love.


7. Forgetting Sarah Marshall (2008)

Deze kon ik me niet herinneren, maar... ja... hij was leuk! Grappige acteurs, waar je graag naar kijkt, in ongemakkelijke (deels herkenbare) situaties, die het nog erger maken... screwball romcom bromance, anyone? Ik wel. En ja hoor, op Hawaii.


8. Heidi (2015)

Heerlijke, langzame familie film over vriendschap, natuur, fantasie en wat een kind nodig heeft en mooi bergachtig Zwitserland. Perfecte updrade van het oorspronkelijke verhaal waaraan cheesy Japanse animatieherinneringen kleefden - zonder het boek te kennen stel ik me voor dat de auteur dit had bedoeld.
Ook leuk:
Hope Springs (2012)

Meryl Streep en Harvey Keitel spelen klein en serieus maar nog steeds met genoeg tenenkrommende humor een stel met doods huwelijk dat een therapieweekend gaat doen. Nice.


The Sessions (2012)

Bijna volledig verlamde man - 's nachts moet hij in een zuurstoftank, alleen al het weerstaan van de luchtdruk is voor hem topsport - besluit in nauw overleg met zijn priester dat hij ondanks zijn beperkingen toch een keer sex wil ervaren. De priester geeft hem het telefoonnummer van een sextherapeute. De film volgt de man en de therapeute zolang de sessies er zijn (ik geloof vijf, beperkt aantal). Verbijsterende en hoopgevende true story, ben ik gaan kijken na een TEDtalk van een Nederlandse vrouw die dit werk doet.


No Strings Attached (2010)

Ashton Kutcher, Natalie Portman, bromance turns into romcom - yes please. (Natalie slapping at Ashton's chest, he's walking backwards, says "You can't fight me. You're miniature. You're like a hamster.").


Unfinished Business (2015)

Meer tenenkrommende humor, dit keer rond iemand die ontslagen wordt en stort op het ondernemerschap, twee "partners" met zich meeslepend. Kijkt lekker weg.
Flop
Monte Carlo (2011)

Legally Blond meets Sex and the City in Dubai, maar met een minimal budget en geschreven door een Bouquet reeks auteur.


The Voices (2014)

een psycho thriller, waarbij ik hoopte op een geestige of hoopvolle wending a la Dusk Till Dawn of Silver Linings Playbook. Maar helaas. Gruesome, more gruesome, more grue, blood and then some. Disaster. Steeds minder humor, minder hoop en meer drama. All is lost. Ga onder een deken liggen en wacht op de apocalyps.Tom te A.

Maar liefst 90 keer voor het zilveren scherm gezeten dit jaar (toegegeven: daar zaten heel wat oude films in Eye bij).


Top
Ex-Machina

Ik kan niks bedenken dat ik niet goed vond aan deze film


A girl walks home at night

zwart witte vampierenfilm, prachtige sfeer


Wild

80% van de film is de actrice alleen in beeld, overtuigend feministische film (jammer van de laatste 5 minuten waar er toch nog een buiging naar Hollywood gemaakt wordt)


Son of Saul

90 minuten lange stomp in je maag, niet leuk wel belangrijk


Sicario

BRUUT!!


Mustang

Prachtige film over jonge zusjes die uit hun streng religieuze gezin willen breken


La Isla Minima

BRUUT!! (2)


Im Keller

Oostenrijkers en hun kelder…creepy...


The Intern

Een gewoon heel erg goed gemaakte romcom
Flop
Love

3D met expliciete sex…it’s the story stupid!!! ik ben in slaap gevallen...


Inherent Vice

typisch geval van: de trailer was supergrappig, de film was supersaai


Chappie

Jonhny nr 5 in een nieuw jasje, ik vond eigenlijk alleen district 9 van Blomkamp goed


Sergio Herman, fucking perfect

Je komt niet bij Herman, maakt de film nogal overbodig


Mad Max, fury road

Ja sorry hoor, ik snap de big deal niet. Het ziet er te gek uit, maar het is een dragrace van punt A naar B, en als ze er dan eindelijk zijn… rijden ze weer terug


Schneider vs Bax

Ik ben vanaf nu officieel geen van Warmerdam fan meer


The Minions

Geldklopperij, leuke bijfiguurtjes in despicable me maar kunnen geen hele film dragen


Spectre

Ik snap wederom niet wat de big deal is, bad guy is praktisch afwezig, duurt heel erg lang en Bond is heel erg oncharmant


Terminator Genesys

wat een onzin...
MArk te A.

Top
• Kingsman, The Secret Service
• Mad Max
• Straight Outta Compton
• Birdman
• Inside Out
• Amy
• The Wolfpack
• De Boskampi's
• Paddington
• Snoei & Charlie Brown


Guus te A.

Rare jaren zorgen voor rare filmjaren. Het was hoe dan ook weer een karig jaar voor celluloid, voor genre, voor Hollywood. Een paar klassiekers gezien op het grote scherm, Hannah & her sisters was warempel op 35mm. Hotel Transylvania 2 maar liefst twee keer gezien, allebei de keren met veel plezier. En je voelt dat je leeft wanneer je Buurman & Buurman in de bioscoop ondergaat met gierende kinderen en hinnikende vaders ("Moet je niet een streepje zetten?" hahahaha).Top
1. Saul fia (László Nemes.)

De beste film over waanzin die ik ooit heb gezien en ooit zal zien. Nemes en zijn hoofdrolspeler Géza Röhrig hoeven wat mij betreft nooit meer iets anders te maken. Deze film veroorzaakte reacties overal in mij. Top camera, geluid, production design. Cinema voor het curriculum.


2. Dheepan (Jacques Audiard)

Audiard, ik moet dat gewoon toegeven, is mijn favoriete filmmaker van het moment. Ik moet zien wat ie maakt, wil jatten wat ie kan bedenken, is blij dat ie bestaat. Heb het met bijna niemand over deze film kunnen hebben, want bijna niemand lijkt 'm te hebben gezien. Maar deze sterke Palm d'Or winnaar is verrassend en aangrijpend. Audiard heeft z'n eigen, unieke vorm van melodrama gecreëerd. Diepe buiging.


3. Slow West (John Maclean)

Twee debuten in de top 3, er is hoop in de wereld. Het is iemand gewoon weer gelukt om iets fris met de Western te doen. Origineel en inventief, tegelijk fijn kinderlijk en moedig volwassen. Gaat dat zien.


4. Cinderella( Kenneth Branagh.)

Het overrompelende vakmanschap van deze film viel me pas op na meerdere viewings (courtesy van mijn lieve dochter). Maar ik heb werkelijk niets aan te merken op de regie, de acteurs, het camerawerk, de aankleding (van set én mens). Geen flauwe ironie, ook fijn. Groot vertier voor beide generaties op de bank.


5. Carol (Todd Haynes)

Haynes' Far from heaven deed me indertijd niet zo veel, met z'n tweede uitstap naar het recente verleden brengt hij geen belegen hommage, maar een goed verteld verhaal over liefde en overgave. Twee keer Cate Blanchett in m'n top 10, blijkt zij mijn favoriete actrice?


6. Furious 7 ( James Wan)

Gaf me precies wat ik wilde en nog een beetje. "Did you bring the cavalry?" The Rock: "Woman, I am the cavalry!"


7. National Gallery (Frederick Wiseman)

Drie uur lang het dagelijkse leven in het Londense Rijksmuseum, drie uur lang gefascineerd gekeken.


8. Loin des hommes (David Oelhoffen)

Kleine, fijne film, boeiend verhaal, goede regie. Viggo Mortensen is een van de weinige werkelijke wereldacteurs.


9. Youth (Paolo Sorrentino)

Jane Fonda hadden ze kunnen schrappen, verder heerlijke much ado about nothing, alles weldadige buitenkant. Michael Caine, Harvey Keitel én Rachel Weisz in één film, what's not to like?


10. Gluckauf (Remy van Heugten)

Sorry, ik kan het niet laten, maar ik vind de film echt niet slecht.


Flop
1. Jurrassic World

Kostbare hersencellen verloren, herinneringen verpest.


2. Crimson Peak

Del Toro doet een El Stinko.


3. Avengers Age of Whofuckingcares

Schaamtevol saaie en luie film.


4. The Lobster

Even leuk, daarna steeds flauwer en voorspelbaarder. Jammer.


5. It Follows

Alleen intelligent en ingenieus voor mensen die moeite hebben met alle letters van het alfabet.Krispijn te B. in D.

JA
5. LFO

Amusante B film. In januari 2015 bekeken en nu al geen idee meer waar ie over gaat.


4. Better Living Through Chemistry

Ligt ook nuchter goed op de maag, maar heeft net als een rijstwafel weinig voedingswaarde.


3. Archer 1-6

Alle vijf seizoenen goed! (want 5 telt niet mee.) Netflix and chill, in de letterlijke betekenis.


2. Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same

Wie zegt dat je met vrouwen niet kan lachen? Tamelijk weirde film.


1. August: Osage County

Dankzij(?) deze film wilde ik meer Streep zien. En Oklahoma, altijd goed.NEE
1. Inside Llewyn Davis

Ik laat me door die broertjes wel vaker in de luren leggen, maar dit was opnieuw een bijna onvergeeflijke kutfilm. Kan je er nog zo'n hippe score bij laten componeren. Voor straf ook een vol punt aftrek voor The Big Lebowski.


2. Her

Zo'n film waarbij je vijf kwartier voor het einde al hoopt dat de maker er snel een punt aan draait. Hoop dat OS Samantha er echt komt en in de toekomst dit soort scenario's auto-delete.


3. Hope Springs

Waarom wilde ik in godsnaam meer Streep zien?! De beste grap zit in de trailer. Therapie na het zien van deze film aanbevolen, in die zin een goede infomercial


Film Top 20XX:
Top 2015 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2015 ons bracht.
Top 2014 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2014 ons bracht.
Top 2014 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2013 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2013 ons bracht.
Top 2013 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2012 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2012 ons bracht.
Top 2012 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2011 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2011 ons bracht.
Top 2011 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2010 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2010 ons bracht.
Top 2010 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2009 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2009 ons bracht.
Top 2009 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2008 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2008 ons bracht.
Top 2008 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2007 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2007 ons bracht.
Top 2007 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2006 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2006 ons bracht.
Top 2006 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2005 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2005 ons bracht.
Top 2005 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2004 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2004 ons bracht.
Top 2004 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2003 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2003 ons bracht.
Top 2003 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2002 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2002 ons bracht.
Top 2002 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2001 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2001 ons bracht.
Top 2001 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2000 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2000 ons bracht.
Top 2000 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.

Home

© vw & lepaulski 1999-2015