For Your Eyes Only LEZERS TOP 2020

Beste filmliefhebber,

Jullie oordeel is geveld.

Zo bont en geflipt als in Richard Stanley's Color out of Space was 2020 natuurlijk niet. En het gaat zeker te ver om deze hyperbolische horrorfilm -première: september 2019 tijdens TIFF- een vooruitziende blik op het afgelopen jaar toe te dichten.

In de film reist een buitenaardse 'kleur' op een meteoriet mee naar de tuin van de Gardners. Daar aangekomen grijpt het alles dat te dicht bij komt flink bij de strot. De mysterieuze aantrekkingskracht ervan -de psychedelische kleuren, bloemen en telepathie- is misschien wel een beetje als ons huidige verlangen naar gemeenschapsactiviteiten en verbondenheid met elkaar. Al die schijnbaar onschuldige momenten die nu zo gemist worden, de feestjes en zangkooravonden, maar die ook gevaarlijk zijn.
Het zal niet verbazen dat Nicholas Cage's personage desondanks heel andere maatregelen moet nemen dan mondkapjes, anderhalve meter en handsanitatie. Maar de kwetsbaarheid, isolatie en gekte die deze karakters voelen, daar kunnen we ons nu net iets beter mee identificeren.

Zoals overal drukte het Corona-virus ook zijn stempel op onze filmbeleving. Het is niet toevallig dat de film die bovenaan onze jaarlijst staat, op 9 januari nog een redelijk onbekommerde release had. Daarna was het snel gedaan met onze reguliere bioscoopbezoekjes. De streamers -als alle online dienstverlening- profiteerden maximaal en we maakten dankbaar gebruik van de content waarmee ze de afgelopen jaren onze huizen binnendrongen.

Daar staat tegenover de pijn in de culturele sector, die zelfs degene die comfortabel thuis werkt kan voelen. Gelukkig hoor ik nog weinig over faillissementen onder de Utrechtse theaters, maar er moet wel heel diep in de reserves zijn getast om het zicht op heropening te houden.
Hopelijk is al ons geweeklaag van nu straks ook de katalysator om massaal de sector te omarmen, en de bioscopen, boekhandels, theaters, restaurants, kroegen en festivals weer veelvuldig op te zoeken. Tot die tijd blijven we alle boeken bestellen en afhalen bij onze friendly neighborhood bookstore, toch?!

de hoogste tijd voor de stemming van 2020.

VW

nr Film 2020 pt
1. 1917 5
For Sama 5
3. Uncut Gems 4
4. El Hoyo 3
La Belle Époque 3
The Trial of the Chicago 7 3
                     
nr Flop 2020 pt
1. tenet 5
2. about endlessness 3
3. bacurau 2
the lighthouse 2


... op volgorde van binnenkomst...Harley te H.

Top
1. Colectiv

Indrukwekkende documentaire over de diepgewortelde corruptie binnen de Roemeense overheid. Opvallende rol is er voor de nieuwe minister, die ook met camera is gevolgd ondanks de belabberde situatie.


2. Dark Waters

Oh ja, vandaar die PFAS-problematiek. Je kijkt nooit meer hetzelfde naar de anti-aanbaklaag in je koekenpan.


3. Der Fall Collini

We zullen het nooit, nooit vergeten had het motto van deze film kunnen zijn.


4. The Half of It

Origineel tienerliefdesverhaal op Netflix.


5. The Trial of The Chicago 7

Onderhoudende rechtbankfilm met leuke rol voor Sacha Baron Cohen, die ook in The Spy liet zien serieus te kunnen acteren.


6. A Sun

Aziatisch familiedrama met hoofdrollen voor vader en zoon. Beklemmende sfeer.


7. Maiden

Een damesboot in de grootste zeilbootrace rond de wereld zorgde 30 jaar geleden voor veel oproer. Mooie documentaire.


8. Uncut Gems

Weer een grapjas in een serieuze rol.

Peter te U.

Hoewel de bioscopen dit jaar tot twee keer toe voor geruime tijd hun deuren moesten sluiten heb ik toch genoeg memorabele films kunnen zien. Ziehier de films die mij in 2020 het meest konden bekoren, in volgorde van uitbreng:Top
• Out Stealing Horses    (Hans Petter Moland, Noorwegen)
• Honeyland    (Ljubomir Stefanov & Tamara Kotevska, Noord-Macedonië)
• Beanpole    (Kantemir Balagov, Rusland)
• Uncut Gems    (Benny & Josh Safdie, VS)
• Les Misérables     (Ladj Ly, Frankrijk)
• The Lighthouse    (Robert Eggers, VS)
• House of the Hummingbird    (Kim Bora, Zuid-Korea)
• The Painted Bird    (Václav Marhoul, Tsjechië)
• Mank    (David Fincher, VS)
• The Assistant    (Kitty Green, VS)
• Ammonite    (Francis Lee, GB)
Flop
• Da 5 Bloods    (Spike Lee, VS)

Een amateuristisch aandoend en lachwekkend gedrocht.
Henk te E.

Erg moeilijk om voor 2020 tot genoeg films te komen die kwalificeren voor deze lijst. Geen bioscoop bezoek in de lockdown en veel half afgekeken 2020 films in mijn 'kijkactiviteit' op Netflix. Na flink spitten kom ik tot onderstaande kleine lijst.Top
1. El Hoyo
2. The Devil All The Time
3. 1917
4. The Trial of the Chicago 7

lockdown special:

5. La Trinchera Infinita   (2019)


Flop
1. The Midnight Sky


Eveline te L.

2020 begon filmtechnisch goed voor mij, met tien films in zes weken tijd. Daarna heb ik de bioscoop niet meer gezien, maar (net als iedereen) meer gestreamd dan ooit: 90 films en 40 series op de teller. In september hebben we ons huis laten stucen, en sinds die tijd kijken we alles via een beamer, dus dat voelt al iets meer als een bioscoopervaring.Top
1. Uncle Frank
2. Don’t fuck with cats
3. The Boys in the band
4. The Trial of the Chicago 7
5. Richard Jewelly
6. Hillbilly Elegy
7. Captain Fantastic
8. Queen and Slim
9. De Beentjes van Sint Hildegard
10. Bumperkleef

Beste serie

• Unorthodox


Flop
• TenetTess te A.

OK, ik doe mijn best. Gonna be erratic zoals mijn filmkijkbehaviour this day and age is.


Top
• Starsky & Hutch
• Hancock
• De hele Marvel serie
• Ice Age 5
• Vaiana

Ah, de liedjes.


• The Hobbit/LOTR series

On repeat bij de kinderen, zijn nu 10 en 13.


• Dolly Parton's kerstspecial - A Holly Dolly Christmas

Ik heb hem niet gezien maar wel beluisterd op Spotify, 'A Holly Dolly Christmas'. Sheer genius she is, of course with the vaccines, but the music too; bv. Xmas on the square is a total soundtrack to Stars Hollow, voor alle (girls en andere) Gilmore Girls fans.


• The Interview

Van Seth Rogen, geweldig. Zo gaaf de spanning tussen hun plan, zal het lukken, raken ze echt bevriend/betoverd door de dictator.. awesome.


• Me and you and everyone we know.

Uber feelgood en zo mooi, nog immer actueel, over kinderen en Internet.Eervolle vermelding

• Crazy Ex Girlfriend

Mijn lievelingsserie of all time in het nu. Musicomedy over een highpowered lawyer on Wallstreet, who enters a breakdown and returns to her hometown West Covina to reunite with her childhood crush... en rolt uit als een hilarisch realistische comedy waarin alle taboes geslecht worden in song en dance. Transseksualiteit, mental health, bipolar light, racisme, corporatism, you name it, het komt voorbij en je ligt in een deuk en wilt mee zingen en dansen.


Pekko te A.

Ik kan helaas niks bedenken dat moeite waard was om te bejubelen. Remake van Berlin Alexanderplatz was indrukwekkend maar loodzwaar. Dus nee, geen beste film van het jaar.

Top
• Diego Maradona
Ik was wel diep onder de indruk van deze docu uit 2019. Maar ik zag hem nu voor het eerst.

Beek te S.

Aantal indoor bioscoopbezoeken: 0


Aantal outdoor bioscoopbezoeken: 1
1. La Belle Époque

Fijne Franstalige film over het nostalgische verlangen naar vroeger.Aantal Netflix films (release in 2020): 3
2. A Fall from Grace

Snel in elkaar gedraaide thriller van Tyler Perry. Wel een sterke (onverwachte!) plotwending.


3. Groeten van Gerri

Vermoedelijk de eerste Nederlandse film geschoten in coronatijd. Scènes als de leraar (Frank Lammers) die tijdens een Zoom sessie betrapt wordt in zijn onderbroek, maken van deze film vooral een tijdsdocument.


4. What did Jack do?

17 minuten David Lynch en een pratende aap. Weird.En verder? Vooral veel financieel-economisch getinte films/docu's gekeken:

Margin Call en The Big Short zijn twee geweldige films over de aanloop naar de krediet-/bankencrisis van ruim 10 jaar geleden. Op Netflix het leeuwendeel van de 2x6 afleveringen van Dirty Money gezien. Ook interessant is de Betting on Zero documentaire, waarin activist investor Bill Ackman de multi-level marketing strategie van Herbalife als een piramidespel probeert te ontmaskeren. Verder heb ik The China Hustle gezien, een docu over waardeloze Chinese bedrijven waarvan de aandelenkoers op de Amerikaanse beurs tot grote hoogte wordt opgepompt (met alle gevolgen van dien).


Andere filmtips:

Het verhaal van The Wolf of Wall Street is al eerder eens verfilmd onder de titel Boiler Room (met Vin Diesel). Wel een veel mindere film. Enigszins vergeten, maar zeker de moeite waard, is het verhaal van oplichter Bernie Madoff in The Wizard of Lies (met Robert De Niro en Michelle Pfeiffer). Tot slot wil ik Rogue Trader met Ewan McGregor over de val van de Barings Bank niet onvermeld laten.


Barbara te U.

Ja, de bios in 2020. Dat was dit jaar maf. In de zomer ben ik in de hitte twee keer naar de bioscoop gegaan om te genieten van de film en verkoeling. En met weinig mensen was het corona proof en een welkome afleiding.
Leuk om weer terug te denken aan de gekeken films in 2020. Als ik de lijst door ga heb ik toch aardig wat films gezien. De laatste in de bioscoop was Police.


Top

Een groep heftige films over het drama in de wereld:

• For Sama

Ik ging stil naar buiten en onder de indruk van zoveel ellende.


• System Crasher

Wat een film over een drama en hoe je er niet meer uit komt. Ongelofelijk heftige film over een meisje wat zich zelf saboteert in de liefde en aandacht die ze zoekt omdat ze niet anders heeft geleerd. En een systeem er om heen wat er niet mee om kan gaan omdat ze niet in de hokjes van het systeem past.


• Les Misèrables

Wat een heftig einde. De politie in de achterwijken van Parijs en hoe ze te werk gaan. De uitzichtloosheid en ook het dealen wat ze doen en het systeem waar ze allemaal in vast zitten. En ook om stil van de worden.


De films die me dit jaar een prettig gevoel gaven waren:

• Maiden

Heerlijk weg varen op de kracht van vrouwen!


• The Singing Club

Lekker zoet en welkome afleiding dan zo effe in de bioscoop.
Marlous te A.

Ondanks de 2020-apocalyps van het land & de wereld ben ik toch best trots dat ik mn (in andere jaren schamele, maar nu toch best mooie aantal) biosfilms nog aardig heb weten door te zetten. Uiteraard met mondkapje en al.
Er komt er maar 1 van Netflix. Zit dit jaar met m'n tops wederom in de maatschappelijke hoek, maar misschien is dat in dit jaar ook wel niet gek...


Top
1. For Sama

Na de mindblowing docu The Cave van vorig jaar is dit weer zo'n ongelofelijk sterk verhaal from within. Vaak gaan verhalen over oorlog over de miljóenen die het treft, maar het lukt niet dat binnen te laten komen. Je gaat het pas voelen wanneer het een menselijk verhaal wordt. Over mensen zoals jij en ik, met alleen het ellendige ongeluk in een land in oorlog te wonen. Maar buiten dat zijn is hun mens-zijn identiek aan die van ons. Ook deze film mag verplichte kost worden voor degenen die fan zijn van het woord 'gelukzoekers'.


2. Hors Normes

Indrukwekkend. Gewoon dat. Omdat deze doorzetters voor de buitenbeentjes van de maatschappij gewoon bestaan. Twee vrienden die zich jarenlang hebben ingezet voor de zwaar autistische kinderen: hen een plek boden waar gewone zorginstellingen dit niet konden en op dit duo leunden. En dan door de Franse autoriteiten telkens op je vingers getikt worden. Natuurlijk zijn regels nodig en gaat niet alles goed, maar o wat voel je met deze mannen mee! Ging bijna mn popcorn naar het scherm gooien. Van Bruno en Mail wil je er best meer van op de wereld.


3. Never, rarely, sometimes, always

Een film waar het gaat om alles wat er níet gezegd wordt. Onder de indruk van het acteerwerk van de twee tieners; de verveelde blikken en het quasi nonchalante waarmee ze zich door de obstakels van hun gewone leven slaan. En als de titel in de film als tekst dient, komt die wel even binnen.


4. La Belle Époque

Onderdompelen in een tijd die ooit was, maar nu achter je ligt. Hoe tof zou het zijn als je je dierbaarste tijd nog eens over kon doen. Hoe gaaf bedacht en zo mooi uitgevoerd. Nice to have some real eyecandy too!
Speciale vermelding:
• David Attenborough: a life on our planet

Want tja... David... hoe lang is hij er nog? Dit is toch misschien wel zijn laatste relaas. Die moet je wel even zien.de Confronterend hoe je in zijn leven de planeet ziet veranderen, met de harde cijfers erbij. En dan verwacht je uiteraard een deprimerende eindspeech en vooral een lijst wat we allemaal moeten gaan laten, maar djeezz wat was ik blown away bij zijn eindadvies. Zou het dan echt zo simpel kunnen zijn? #savetheplanet #positivethinking
Dit jaar niet echt een flop gezien, dus dat is dan een positief punt erbij voor 2020!
Bollers te A.

Mijn lijst met films is, met het sluiten van de bioscopen gedurende een groot deel van het jaar, logischerwijs wat korter. Ik heb alleen films gekozen die ik in 2020 in de bioscoop zag. Dat waren er natuurlijk niet zoveel, maar toch een mooi lijstje. Uiteindelijk zijn het 3 oorlogsfilms geworden in mijn toplijst van het rampenjaar 2020.


Top
• Apocalypse Now    (Francis Ford Coppola, 1979)

Hoe toepasselijk dat dit de grande opening van het jaar werd. Het was een herbekijk maar wel de eerste film die ik in 2020 in de bioscoop zag. Apocalypse Now zag ik op 3 januari 2020 in een VOLLE GROTE ZAAL 1 van Eye Filmmuseum. Een overweldigend spektakelstuk dat altijd blijft boeien. Weer was dit een andere versie van de film. In mijn ogen waarschijnlijk de beste versie.


• 1917    (Sam Mendes, 2019)

Op 15 januari werd het tijd om het geprezen 1917 te gaan bekijken. Waanzinnige achtbaanrit van een film die je meeneemt naar de loopgraven, het dode niemandsland en de verwoeste steden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Films worden steeds vaker (zie ook Gravity van Alfonso Cuarón) een attractie. Zo ook 1917. En dat is razendknap gedaan.


• A Hidden Life    (Terrence Malick, 2019)

Het afgelopen jaar was voor iedereen natuurlijk een soort Hidden Life. Toen ik deze film in de bioscoop zag was daar nog geen sprake van. 23 februari was het. Na de film nog even een biertje in de volle Hallen. Niet lang daarna zou dat niet meer mogelijk blijken. Terence Malick maakte het prachtige A Hidden Life over een boer in een Oostenrijks dorpje die tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gedwongen mee te werken met Nazi Duitsland. Zijn geweten laat dit echter niet toe, wat zijn leven er niet makkelijker op maakt. Vooral het prachtige camerawerk en subliem gebruik van licht werken betoverend in deze film.

Bummer van het jaar:
• Tenet    (Christopher Nolan, 2020)

Wat de redding van de bioscoopzomer 2020 moest zijn kon mij niet bekoren. Ik heb Christopher Nolan zijn timeloops nou wel een keertje gezien. Deze film voelt niet als een achtbaanrit maar als een centrifuge waarin je maar blijft malen en malen. Na 10 minuten in de film wist ik al; dit wordt een lange 2,5 uur! Wel treffend natuurlijk voor een jaar dat ook een beetje op een Groundhog Day leek. Na Inception en Interstellar weer hetzelfde trucje voor Nolan. Graag wat anders de volgende keer.
Judith te U.

Top
1. Corpus Christi

Verbluffende film over jeugddelinquent die zich onttrekt aan een taakstraf door zich voor te doen als priester in een dorpje met een pijnlijk verleden waar niemand over durft te praten. Had cliche matig uit kunnen pakken, maar is zeer verbeeldend met name door sterkte acteerwerk van hoofdrolspeler Bartosz Bielenia met zijn sprekende ogen. Het einde van de film laat je geschokt de bioscoop uitlopen.


2. Idiot Prayer

Geen film, maar een concert registratie en zou daarom niet in een filmoverzicht horen. Het serene optreden van Nick Cave in een verlate Alexandra palace is echter de perfecte vorm om het negatieve effect van de corona pandemie op de concert en festival wereld voelbaar te maken. En mag daarom niet ontbreken in deze lijst. Cave's melancholische stem en pianospel laten je stil vallen samen met je medebioscoop bezoekers. Ondanks de realisatie van het gemis om samen met anderen te genieten van live muziek, laat de mogelijkheid van deze concert vorm je extra vollopen van muzikale energie. Cave weet ook nu je volop te raken.


3. La Belle Époque

Nostalgische feel-good film. Aanrader als je even iets luchtigs wilt en soms verlangt naar oude tijden.


4. Parasite

Mijns inziens te hoog de hemel ingeprezen, maar zeker de moeite waard. Origineel verhaal, inclusief de bizarre geweldscenes. Mooi gestileerd.


5. Gladiator

Klassieker. Leuk weer te zien buiten op groot scherm als roof-top cinema. Met name het spel van Joaquin Phoenix als gekrenkte Commodus is boeiend.Flop
1. About Endlessness

Zeer trage film waarbij je in slaap dreigt te vallen. Saai.


2. The Mole Agent

Ook hierbij is het tempo traag en gebeurt er relatief weinig. Het idee was leuk van een bejaarde spion in een Zuid-Amerikaans verzorgingstehuis, maar houdt te weinig je aandacht vast. Het positieve is dat deze grotendeels documentaire, alleen de spion en zijn opdrachtgever zijn acteurs, een goede blik geeft op hoe het leven in een verzorgingstehuis er aan toe gaat.


3. Tenet

Totaal over de top. Ondanks het visuele spektakel laten de snelle tijdreizen, oftewel Inversie, je duizelen waardoor je op het einde niet meer weet waar je naar gekeken hebt.


4. Bacurau

Tarantino op zijn Braziliaans met een vleugje science-fiction. Dorpsbewoners komen voor zichzelf op en nemen de indringers geweldadig te grazen. Moet je van houden.


5. Ema

Opzwepende reggaeton en dansscenes, sexy. De verhaallijn van hoofdpersonage Ema irriteert echter waardoor de fijne muziek en dans ondergesneeuwd raken.


Guus te A.

Woord vooraf. Geluk heeft ook een plaats in de wereld soms en op filmgebied afgelopen jaar bleek er onverwachte weelde uit Netflix te stromen. Het oeuvre van Hayao Miyazaki. Als deze oprichter van Studio Ghibli een zwakke film heeft gemaakt, dan heb ik hem niet gezien. Al z'n films (al z'n films) voelen als een voorrecht, als een geschenk aan de wereld. (verder houd ik m'n bek over 2020)Top
1. Martin Eden    (Pietro Marcello)

Naar het boek van Jack London, een van die films die van enorme persoonlijke betekenis blijken. Topregie, ideale Luca Marinella in de hoofdrol. Onvergetelijk.


2. Queen & Slim    (Melina Matsoukas)

Rommelig, overvol en expliciet, hell yeah, maar vooral indrukwekkend en ontroerend. Turner-Smith en Kaluuya zijn perfect, Bokeem Woodbine is fantastisch in bijrol (de man verdient 't).


3. For Sama    (Waad Al-Kateab & Edward Watts)

Huilen huilen, boos boos, verder huilen.


4. Color out of Space    (Richard Stanley)

Nog net in de bios meegepikt, precies wat je wilt and then some, wat een cast ook, genoten.


5. Pinocchio    (Matteo Garrone)

Waar je op hoopt, inventief, grimmig en grappig, met net de juiste touch pathos.


6. The Kingmaker    (Lauren Greenfield)

Greenfield kan dit goed, de horreur heel naturel serveren. Somber stemmend.


7. Leto    (Kirill Serebrennikov)

Rockin' in the USSR! In black & white! What's not to like.


8. Once were Brothers: Robbie Robertson & The Band     (Daniel Roher)

De legende van The Band is duurzamer dan hun muziek. Onweerstaanbaar verhaal over een jongen die gitaar wil spelen en dat mag.


9. Ma Rainey's Black Bottom    (George C. Wolfe)

Och wat had ik hier graag een jarenzeventig versie van gezien, jarentachtig desnoods. Platte cinematografie, voorspelbare regie, en nauwelijks muzikaal, toch nog indringend.


10. Da 5 Bloods    (Spike Lee)

Da Unholy Mess of the Year, toch onweerstaanbaar, zo gaat dat soms
Flop
• Les Misérables / Antebellum

Antiracisme-fails van het jaar.


• The Lighthouse

Pretentie-fail van het jaar.


• Invisible Man

Feminisme-fail van het jaar.


• About Endlessness

Artfilm-fail van het jaar.


• Tenet

Nolan van het jaar.

Tom te A.

Weinig gezien maar hier komt hij dan...

Mede door onze nieuwe vriend Covid kwam er veel druk op mij persoonlijk te staan in de projecten afgelopen jaar. Ik kan terugkijken op een succesvol jaar zeker, ik was de mixer van zowel de beste documentaire als beste speelfilm van afgelopen jaar op het NFF. Beiden zijn tevens de inzending voor de Oscars 2021. Het was dus druk en ik heb mede doordat de bioscopen dicht zijn, weinig gezien afgelopen jaar...een top 10 gaat het niet worden.Top
• 1917

Ik hou normaliter niet van die one-take gimmicks maar dit vond ik toch heel erg onderhoudend.


• Making Waves

Eindelijk een docu over mijn vak! Eentje die zelfs mijn moeder begrijpt en kan aanraden aan mensen die vragen wat haar zoon nou in godsnaam doet voor werk.


• Sorry We missed You

Elke keer als ik iets online bestel denk ik aan deze film.


• Dark Waters

Ondanks de rare fysiek die Ruffalo dit karakter gaf gewoon een goede film.


• Minding the Gap

Coming of age documentaire over een groep skaters die elk hun eigen weg gaan, heel erg menselijk.
Honourable mentions:
• Apocalypse now

Zo fijn dat ik die eindelijk eens groot zag.


• Tampopo

Heerlijk smakelijke film :)
Flop
• Bad Boys
• Little Women
• Honey Boy
• Tenet


Robert te T. in C.

2020 is the year I was able to see one movie since March, during a brief period where cinemas were opened her in Toronto. Choice was limited and I choose Tenet.


Top
• Tenet

This convoluted movie was one I enjoyed because of some memorable scenes, like the inverted car chase and plane crash but otherwise feel sorry this happened to be the last movie I would see in the theatres for a long time.2020 is also the year I discovered the Criterion Subscription [red., alleen beschikbaar voor VS en Canada] and if allowed will share some Criterion tops and flops:


• Brief Encounter

Beautiful subtle story about a love affair that is ending almost before it started.


• Only Two can Play

Peter Sellers plays a married librarian with a love for women besides books. Funny and snappy dialogue and great role by Richard Attenborough, who I am sure inspired Charles Grodin for his role in The Lonely Guy.


• The President’s Analyst

Funny James Coburn playing a psychiatrist treating a lonely president of the United States until he has had enough and has half the world’s spies looking for him. The real enemy turns out to be the phone company. Entertaining.


• Ashes and Diamonds

Andrzej Wajda’s final part of his war trilogy. Beautifully shot and as stylish as A Bout de Souffle.


• It Happened One Night

A Frank Capra gem. Witty, fast dialogues and incredibly romantic.


• La Collectionneuse

This movie about uninteresting people with even less interesting love lives didn’t do it for me, especially with the first-person voice over that really killed me with boredom.
Film Top 20XX:
Top 2020 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2020 ons bracht.
Top 2020 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2019 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2019 ons bracht.
Top 2019 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2018 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2018 ons bracht.
Top 2018 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2017 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2017 ons bracht.
Top 2017 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2016 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2016 ons bracht.
Top 2016 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2015 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2015 ons bracht.
Top 2015 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2014 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2014 ons bracht.
Top 2014 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2013 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2013 ons bracht.
Top 2013 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2012 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2012 ons bracht.
Top 2012 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2011 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2011 ons bracht.
Top 2011 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2010 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2010 ons bracht.
Top 2010 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2009 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2009 ons bracht.
Top 2009 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2008 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2008 ons bracht.
Top 2008 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2007 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2007 ons bracht.
Top 2007 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2006 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2006 ons bracht.
Top 2006 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2005 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2005 ons bracht.
Top 2005 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2004 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2004 ons bracht.
Top 2004 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2003 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2003 ons bracht.
Top 2003 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2002 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2002 ons bracht.
Top 2002 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2001 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2001 ons bracht.
Top 2001 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2000 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2000 ons bracht.
Top 2000 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.

Home

© vw & lepaulski 1999-2021