For Your Eyes Only
TOP 2014

Beste lezer,

Dit is 2014, waarin niet meer onder ons:
Ω  H.R. Giger [D]   Alien
Ω  Gordon Willis [C]   Klute | The Godfather | The Parallax View | All the President's Men | Annie Hall | Manhattan
Ω  Mike Nichols [R]   Who's Afraid of Virginia Woolf? | The Graduate | Catch-22 | Carnal Knowledge | Working Girl | Closer | Charlie Wilson's War
Ω  Alain Resnais [R]   Hiroshima mon amour | L'année dernière à Marienbad
Ω  Miklós Jancsó [R]   The Round-Up | The Red and The White
Ω  George Sluizer [R]   Spoorloos
Ω  Richard Attenborough [A,R]   Brighton Rock | Gandhi | Jurassic Park
Ω  Philip Seymour Hoffman [A]   Boogie Nights | Happiness | Magnolia | 25th Hour | Capote | Charlie Wilson's War | Synecdoche, New York | Mary and Max
Ω  Robin Williams [A]   The World according to Garp | Good Morning, Vietnam | Dead Poets Society | The Fisher King | One Hour Photo | Insomnia
Ω  Lauren Bacall [A]   Key Largo | The Big Sleep
Ω  Bob Hoskins [A]   The Long Good Friday | Who framed Roger Rabbit | Felicia's Journey
Ω  Richard Kiel [A]   The Spy Who Loved Me | Pale Rider
Ω  Eli Wallach [A]   The Magnificent Seven | Il buono, il brutto, il cattivo | The Deep | The Godfather: Part III | The Ghost Writer


Waarin VW's PC crasht op 31 december en de top en flop lijst wéér niet op 1 januari het licht ziet;

Waarin de on(be)grijpbare Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un erin slaagt Amerika te raken waar het pijn doet; in Hollywood. De film The Interview lijkt uit patriottische overwegingen alsnog een succes te worden. Daarmee komt een eind aan het gekke James Bond scenario waarin een archetypische slechterik het machtige Amerika zijn wil oplegt.

Om de vrijheid van meningsuiting te vieren verwijs ik jullie graag naar een veel grappigere parodie op papa Kim Jong-il uit de film Team America: I'm So Ronery. Let ook op de kleine bijrol van Hans Blix in de shark tank.

VWFor Your Eyes Only LEZERS TOP 2014

We roepen jullie weer op om vóór 31 januari je TOP en FLOP lijstjes 2014 Door te sturen. Een over zicht van alle films 2014 is te vinden op: alle films van 2014.
Mail naar vwlepaulski@gmail.com
De Beste 10 films van 2014 volgens JB

1.   starred up

Elk jaar is er wel een zo'n film waar je ademloos naar zit te kijkend. Snoeihard, compromisloos, felrealistisch en fascinerend.


2.   12 years a slave

Als een vrij man tot slaaf wordt gemaakt voel je extra goed het onrecht en kwaad achter het systeem. Het verhaal is gebaseerd op het boek van de man in kwestie, dus zeer waarheidsgetrouw.


3.   all is lost

Een cast van 1: Robert Redford op een bootje. Je denkt dat het niet erg spannend kan worden, maar niks is minder waar.


4.   locke

Een cast van 1: Tom Hardy in een auto. Je denkt dat het niet erg spannend kan worden, maar niks is minder waar.


5.   a most wanted man

Iemand ophemelen die net is overleden is altijd verdacht, maar hij fascineerde me hierin als nooit tevoren. Philip Seymour Hoffman stierf op de top van zijn kunnen.


6.   nebraska

De kracht zit hem met name in de onvoorspelbaarheid van het verhaal en de acteerprestatie van veteraan Bruce Dern (de papa van Laura).


7.   under the skin

Origineel? Zeker. Diepzinnig? Check. Maar totaal onbegrijpelijk voor een argeloze filmkijker zonder voorkennis. Een modern schilderij zonder audiotour.


8.   the selfish giant

Brits onderklasse drama van het meest snijdende soort, maar niet iets dat we niet al vaker hebben gezien.


9.   edge of tomorrow

Sci-fi met originele invalshoek die over grenzen van de logica heen gaat, maar toch vermakelijk genoeg als je niet te diep nadenkt.


10.  guardians of the galaxy

Weer een superhelden film (zucht), maar deze redt het doordat het zichzelf niet erg serieus neemt en door de mooi gearrangeerde jaren '80 soundtrack.
De flops van 2014 volgens JB
1.   300: rise of an empire

Typisch gevalletje van style over substance. Mooie plaatjes, verder doodse stilte.. ze hebben niet eens de moeite genomen er nog iets van te maken.


2.   lucy

Begint spannend en fris, maar wordt steeds ongeloofwaardiger totdat het zichzelf compleet belachelijk maakt.


3.   ender's game

Het is altijd gevaarlijk om de verfilming te kijken van een boek waar je iets mee hebt dus misschien is dit flop-oordeel te zwaar, maar ik had op veel meer gehoopt.


De Beste 10 films van 2014 volgens VW

1.   boyhood    (Richard Linklater, USA)

It always seems to be right now. Linklater en zijn acteurs smeren met ogenschijnlijk gemak een productieperiode van twaalf jaar uit over drie voorbij vliegende uren. Als afgekloven thema mag de betekenis van het leven weer even sprankelen.


2.  ida    (Pawel Pawlikowski, Polen)

Een oogstrelende film in prachtig zwart en wit. De gedoseerde humor contrasteert met de dramatische vertelling over een jonge kloosterlinge die vóór haar definitieve gelofte haar eigen geschiedenis onderzoekt.


3.  a field in england    (Ben Wheatley, UK)

Met niet meer dan een veld in Engeland als decor maken cult-regisseur Ben Wheatley's fascinatie voor het occulte, het bizarre en het geweldadige en zijn acteurs deze overtuigende gekte tot een bijzondere ervaring.


4.   nightcrawler    (Dan Gilroy, USA)

Ondanks een aantal losse eindjes zuigt acteur Gyllenhaal je gulzig het nachtelijk Los Angeles in. De fanatieke reporter vibreert Paul Schrader-achtige spanning die met vileine humor wordt gepareerd door de scherpe monologen.


5.   her    (Spike Jonze, USA)

De vierde speelfilm van Jonze in vijftien jaar vertelt een verhaal over liefde, herinneringen en relaties in de 21e eeuw. Het prettig bedeesde tempo en de mooie vormgeving ondersteunen de vragen over kunstmatige intelligentie. Het voelt tegelijk speels, stroperig, genant en geloofwaardig.


6.   winter sleep    (Nuri Bilge Ceylan, Turkije)

Cerebraal portret van een schrijver ver over zijn hoogtepunt. In het pittoreske Kappadocië bestiert hij zijn naasten bestaande uit zijn idealistische vrouw, cynische zus, armlastige huurders en oude vrienden. Drie uur lang vertelt iedereen elkaar de waarheid. Grimmig maar intrigerend.


7.   the wolf of wall street    (Martin Scorsese, USA)

Scorsese grijpt je al jaren niet meer bij de strot maar kan wel een vermakelijk verhaal vertellen. Wall Street boef Jordan Belfort wordt niet bepaald gespaard. Maar door drie uur lang geen aandacht aan de slachtoffers te geven, komt hij eerder exentriek glamorous over dan crimineel.


8.   leviathan    (Andrey Zvyagintsev, Rusland)

Er is geen gerechtigheid dus moet er wel een God bestaan die ons dat allemaal aandoet. De Russische Kolya dreigt huis en haard te verliezen aan de corrupte machthebbers. Ondanks de humor en vele liters wodka kan dat alleen maar slecht aflopen.


9.   de poel    (Chris W. Mitchell, Nederland)

Jammer genoeg geen groot succes maar deze horror met klein budget is uit goede Nederlandse heidegrond getrokken. Niet per se heel erg eng maar de kracht zit hem in de goed gedoseerde humor, puntige dialogen en gedegen acteerwerk. Mag ik het zeggen? On-Nederlands goed.


10.   deux jours, une nuit    (Jean-Pierre et Luc Dardenne, België)

Omdat de Dardennes nooit echt uitleggen waarom hun karakters zo in de knoop zitten, neigt hun versie van sociaal realisme vaak naar melodrama. Maar door de pogingen van hoofdpersonage Sandra (Marion Cotillard) om haar ontslag te voorkomen zo klein mogelijk te houden, wordt het nooit plat.
De flops van 2014 volgens VW
1.   300: rise of an empire    (Noam Murro, USA)

Hoeveel holle bravoere en bezwete spiermassa’s kan een mens gedurende twee uur in een bioscoopstoel verstouwen? Het vervolg op 300 gaat ver over die grens. De geslaagde styling is een herhaling van het eerste deel. Ook Eva Green kan het voor mij niet meer redden.


2.   interstellar    (Christopher Nolan, USA)

Deze kruising van Armageddon en Gravity komt nooit tot leven. Onder invloed van regisseur Nolan's gebruikelijke fixatie met pseudo-wetenschap en quasi-filosofie wordt de kijker vergast op meer plot-holes dan er dimensies in een zwart gat passen. De dialogen moeten dat verhullen en verworden tot prekerige subtekst-bijlagen waar McConaughey zich drie uur lang doorheen probeert te prevelen. Melodrama van een regisseur die in de overschatting van zijn fans is gaan geloven.


3.   22 jump street    (Phil Lord, USA)

Eigenlijk geen echte flop maar wel een tegenvaller na de grappige reboot: 21 Jump Street. Dat slaagde er heel goed in zichzelf niet serieus te nemen. De leukste grap in 22 is de parrallel van de nieuwe opdracht van de twee stuntels met het maken van een film-sequel.

De Beste 10 films van 2014 volgens LePaulski

1.   winter sleep

Confronterend.


2.   jodorowsky’s dune

Dromend.


3.   boyhood

Openbarend.


4.   interstellar

Overdonderend.


5.   12 years a slave

Vernederend.


6.   locke

Benauwend.


7.   nebraska

Gekmakend.


8.   american hustle

Beschadigend.


9.   a most wanted man

Hartverscheurend.


10.  the wolf of wall street

Ledigend.Film Top 20XX:
Top 2013 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2013 ons bracht.
Top 2013 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2012 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2012 ons bracht.
Top 2012 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2011 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2011 ons bracht.
Top 2011 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2010 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2010 ons bracht.
Top 2010 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2009 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2009 ons bracht.
Top 2009 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2008 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2008 ons bracht.
Top 2008 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2007 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2007 ons bracht.
Top 2007 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2006 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2006 ons bracht.
Top 2006 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2005 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2005 ons bracht.
Top 2005 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2004 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2004 ons bracht.
Top 2004 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2003 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2003 ons bracht.
Top 2003 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2002 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2002 ons bracht.
Top 2002 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2001 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2001 ons bracht.
Top 2001 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2000 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2000 ons bracht.
Top 2000 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.


Home