For Your Eyes Only part CLI

A little guilt goes a long way...


The Machinist (El Maquinista)

Uit: 2004, Spanje
Regie: Brad Anderson
Met: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian, Michael Ironside

Synopsis: Trevor (Bale) heeft al een jaar lang niet geslapen en is broodmager. Op een dag ontmoet hij een nieuwe collega, Ivan. Langzaam begint hij te vermoeden dat Ivan een rol heeft gespeelt in wat er in het verleden met hem is gebeurd.JB

Ik heb het eerder gehad over Julio Fernández, de Spaanse producer van Dagon die met zijn productiebedrijf Fantastic Factory Engelstalige horror en thrillers produceert. Ook The Machinist is een volledig Spaanse productie van Fantastic Factory, maar als kijker weet je niet beter dan dat je naar een Amerikaanse thriller zit te kijken. Regie en script zijn in Amerikaanse handen, en bijna de gehele cast komt uit de VS of het VK. En waar Fernández zich normaal gesproken meer op het B-genre richt, is The Machinist een zeer goed verzorgde productie geworden die zich laat vergelijken met films als One Hour Photo, Memento, Insomnia en American Psycho.


Nieuwbakken Batman Christian Bale speelt de uitgemergelde hoofdpersoon, waarover al veel gezegd en geschreven is. Dit optreden van Bale blijft nog lang in je geheugen ronddwalen, alleen al puur vanwege zijn verschijning als wandelend skelet. De combinatie van Bale met Jennifer Jason Leigh maakt dat in The Machinist een indrukwekkend staaltje acteren wordt weggegeven. Het geheel wordt versterkt door een sterk plot, dat je tot het laatste moment doet gissen naar hoe het in elkaar steekt.


Maar het belangrijkste is nog de sfeer van de film. De beelden zijn hard en koud, met vaak een blauw filter. Het leven komt genadeloos op de hoofdpersoon af, en zijn enige momenten van zachtheid en rust vindt hij bij twee vrouwen, een prostituee en een serveerster van een bar op het vliegveld. Beiden lijken hem tot op zekere hoogte te begrijpen en voelen zich tot hem aangetrokken, terwijl de rest van de wereld in een boog om hem heen loopt. De dialogen zijn kort en worden op een vermoeide toon uitgesproken.


The Machinist is een intrigerende film en herbergt voldoende boeiende elementen in zich om het trage tempo op te vangen. Alleen het middenstuk heeft soms wat last van langdradigheid en te veel herhaling. Maar daar denk je na de razendsnelle climax op het einde nauwelijks nog aan terug. Wat blijft hangen is dat gevoel van vermoeidheid, depressie en paranoia en vooral dat vreselijk magere lijf van Bale onder het koude TL-licht.


JB geeft ***VW

Wanneer het hoertje Stevie (Leigh) opmerkt dat Trevor er toch wel erg slecht uitziet is het antwoord: "baby, I haven't slept in a year". Acteur Christian Bale's afgetakelde gestalte, vel-over-been, dwingt je haast te geloven dat dat mogelijk is. Voor zijn baan in de fabriek levert het voornamelijk concentratieproblemen op. Dromerig geobsedeerd door een merkwaardige nieuwe collega veroorzaakt hij een ongeluk met een machine waarbij een andere collega zwaar gewond raakt. Terwijl hij het voorheen goed kon vinden met der rest, is zijn houdbaarheidsdatum op de fabriek nu snel aan het naderen. Ook privé loopt het uit de hand waarbij zijn paranoia zijn relatie met Stevie dreigt te laten ontploffen. Ondertussen zoekt hij in de nachtelijke uurtjes zijn heil bij een serveerster, die hem meer fascineert dan hem lief is. Het is duidelijk dat na een jaar zonder slaap zijn breekpunt nadert.


De toenemende stress wordt zeer effectief verbeeld met de escalerende plot, waarbij mysterieus opduikende post-its met een lugubere versie van galgje en de gespannen ontmoetingen met de sardonische Ivan (Sharian) de hoofdrol opeisen. De acteurs Bale, Leigh en Sharian weten ondanks de dromerige sfeer en het vaak slepende tempo de aandacht goed vast te houden. Het sterke optreden van Bale als de degenererende Trevor doet denken aan de vergelijkbare rol van Ralph Fiennes in Spider. Even angstaanjagend als indrukwekkend is zijn transformatie tot wandelend lijk (hij verloor 31 kilo voor deze rol). Gelukkig konden we aan Batman Begins zien dat hij alweer de oude was. Ontegenzeglijk drukt het een stempel op de film, dat toch al een gimmick-achtig karakter heeft.


The Machinist is stijlvol uitgevoerde leentje-buur waarbij de homogene, kil blauwe kleuren geïnspireerd lijken door One Hour Photo, de post-its een variatie op de tattoo's uit Memento zijn en de realiteit-droom paranoia uit een David Fincher film kan stammen. Ook de sfeervolle film noir muziekscore benadrukt dat de spreuk 'beter goed gejat dan slecht bedacht' hier wel van toepassing is. Het gebrek aan echte eigenzinnigheid wordt fijntjes gecompleteerd door een degelijk slot dat alle eindjes aan elkaar knoopt. Geen baanbrekende cinema maar toch een fascinerende filmhuis thriller.


VW geeft **½


Gezien: 07-07-2005

Hallo allemaal,

VW en JB zijn nog steeds in business maar de grip op de actualiteit zijn ze wel een beetje kwijt. Hoewel, Land of the Dead draait nog wel in de bioscopen. Maar of dat een aanrader is...kun je natuurlijk lezen op de site.

JB, breng die recensiemachine weer tot levenFilmrecensie Home