For Your Eyes Only part CILIV

The best of the Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF) op Curaçao (19-21 November 2004)JB

Toen ik begin dit jaar in de jaaragenda van Teatro Luna Blou hier op Curaçao keek, kon ik mijn ogen nauwelijks geloven, maar het stond er echt: November: Fantastic Film Festival. Begin jaren '90 gingen we met een groepje ieder jaar naar dit festival, toen nog Weekend of Terror geheten, in het Tuschinski theater in Amsterdam. De laatste jaren kwam de klad er wat in, maar ik heb wel veel mooie herinneringen overgehouden aan dit nachtelijk (toen nog vooral) horror festival georganiseerd door Jan Doense. Geen wonder dus dat ik vooraan in de rij stond voor deze unieke Curacao-editie van alweer het 20ste AFFF/WOT, tenminste, als er een rij was geweest. Want op de top-avond waren er niet meer dan zo'n 20 betalende bezoekers en ik heb gehoord dat er films bijwaren die voor een lege zaal speelden. Het sleutelwoord hier is marketing denk ik. Een goede les voor volgend jaar.


Maar nu naar de films. Voor dit festival werd door Doense een selectie van 11 fantastische films gemaakt die ook in Amsterdam te zien waren: Tempus Fugit (2003, Spanje), Willard (2003, VS), House of 1000 Corpses (2003, VS), Bad Taste (1987, NZ), My Little Eye (2002, VK), Dark Water (2002, Japan), Dawn of the Dead (2004, VS), Dagon (2001, Spanje), Meet the Feebles (1989, NZ), Long Time Dead (2002, VK) en Sprited Away (2001, Japan). Hieronder beknopte recensies van drie films: Tempus Fugit, Dark Water en Dagon. Zie ongetwijfeld binnenkort ook www.schokkendnieuws.nl en www.afff.nl voor een verslag van het hele festival.
Dark Water (Honogurai mizu no soko kara)

Uit: 2002, Japan
Regie: Hideo Nakata
Met: Hitomi Kuroki, Rio Kanno, Mirei Oguchi, Fumiyo Kohinata

Synopsis: Yoshimi verhuist met haar 6-jarig dochtertje naar een vervallen appartement dat het overal lekt. Terwijl ze zich probeert staande te houden als gescheiden moeder om zodoende haar dochtertje permanent toegewezen te krijgen, gebeuren er vreemde dingen in het appartementencomplex.JB

Door het succes van de Ringu films en Ju-on en met name de Amerikaanse remakes hiervan in de vorm van The Ring en The Grudge, is de Japanse spook-horror ook in het Westen een genre apart aan het worden. Dark Water past 100% in dit rijtje, hetgeen niet verwonderlijk is aangezien we hier met Hideo Nakata, de regisseur van Ringu en Ringu 2, van doen hebben. En ook Dark Water kent inmiddels een Amerikaanse remake met in de hoofdrol Jennifer Connelly welke in 2005 in de bioscopen zal verschijnen.


De Japanse originele versie van Dark Water heeft als voor- en tegelijk ook nadeel dat het verhaal erg simpel is. Voordeel hiervan is dat, in tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten, het verhaal voor Westerlingen ook helemaal te begrijpen is. Nadeel is dat er iets te weinig verhaal is om de film te kunnen dragen. Hierdoor is Dark Water bij tijd en wijle wat saai, ondanks de constante dreiging die van de film uitgaat. Toch werkt de film de meeste tijd ook wel goed. Met name het vervallen appartementencomplex met een hele enge lift zorgt voor een aantal spannende scènes. Jammer is wel dat de psychisch labiele conditie van de moeder niet beter is uitgewerkt. Eigenlijk wordt haar mentale zwakheid nergens in de film duidelijk, behalve dan in de gesprekken met de kinderbescherming. Voor de rest handelt en denkt ze zoals iedereen zou doen in haar situatie. Als je in de stemming bent voor een rustig voortkabbelend spookverhaaltje is Dark Water zeker het bekijken waard.


JB geeft **
Tempus Fugit

Uit: 2003, Spanje
Regie: Enric Folch
Met: Xavi Mira, Neus Asensi, Xavier Bertrán, William Miller, Irene Montalà, Ferran Frauca

Synopsis: Ramon, een introverte horlogemaker, krijgt bezoek van een man uit de toekomst die hem vertelt dat hij de wereld kan redden van de ondergang.JB

De openingsfilm van het AFFF op Curaçao en winnaar van de Silver Scream Award van dit jaar is een TV-film van Catalaanse makelij. En dat zullen we weten ook. Barcelona en Cruijff vormen een duidelijke rode draad in deze feel-good fantasy over tijdreizen. Ondanks dit wat uitgekauwde thema is het verhaal van Tempus Fugit redelijk origineel vormgegeven. Doordat op een gegeven moment overal pilletjes rondslingeren die iemand een bepaald aantal dagen naar voren of naar achteren kunnen laten reizen in de tijd krijg je taferelen die doen denken aan de complexe situaties uit Back to the Future. Verder zit het geheel qua verhaal en cameravoering redelijk strak in elkaar. Het lage budget wordt eigenlijk alleen duidelijk uit het feit dat indrukwekkende special effects achterwege blijven.


Toch weet Tempus Fugit te weinig te boeien. Het gegoochel met de tijdpilletjes gaat te lang door waardoor het op een gegeven moment wat flauw en voorspelbaar wordt. Ook de zoetsappigheid van het verhaal werkt niet erg mee, hoewel dit ongetwijfeld door een groot deel van het publiek juist als positief is beoordeeld en zeker zal hebben bijgedragen aan het succes op de FFF festivals in Europa. Het is tekenend voor de veranderde aard en samenstelling van de bezoekers van het festival dat Tempus Fugit dit jaar de publieksprijs won.


JB geeft *½
Dagon

Uit: 2001, Spanje
Regie: Stuart Gordon
Met: Ezra Godden, Francisco Rabal, Raquel Meroño, Macarena Gómez, Brendan Price, Birgit Bofarull

Synopsis: Een viertal lijdt schipbreuk voor de kust van Noord-Spanje. Als twee van hen met een roeibootje een visserdorpje weten te bereiken om hulp te halen, blijken de bewoners geen gewone mensen te zijn.JB

Eindelijk komt het trio Yuzna, Gordon, Paoli weer eens met een lekkere over the top monsterfilm gebaseerd op een verhaal van H.P. Lovecraft. Na hun prachtige Re-Animator uit 1985 en het verdienstelijke From Beyond een jaar later, bleven ze in wisselende samenstelling samenwerken in een lange rij horrorproducties, dikwijls ook gebaseerd op het werk van Lovecraft. Met Dagon, gebaseerd op Lovecraft's The Shadow Over Innsmouth, keren ze terug.


Het begint al goed als een groepje op een zeilschip overvallen wordt door de snelst opkomende storm uit de filmgeschiedenis en de vrouw vast komt te zitten tussen het schip en de rots, terwijl je het vermoeden hebt dat er iets in het water beweegt. Eenmaal op land kan de monstershow goed beginnen en weet de held van het verhaal telkens op het nippertje te ontsnappen. Duidelijk schatplichtig aan vele zombiefilms biedt Dagon veel spanning, bloed, gore en humor. Prima vermaak voor de fans.


Dagon is overigens gemaakt door productielabel Fantastic Factory van Brian Yuzna en de Spaanse producer Julio Fernández, dat al jaren op volle toeren lowbudget horror aan het produceren is. En ze zijn nog lang niet uitgefilmd, dus er is nog veel Spaanse horror met een Amerikaanse tint à la het uitstekende Dagon op komst.


JB geeft **½jouw meningGezien: 19/20/21-11-2004

Zo beste feestgangers,

op de valreep van de kerstdagen toch nog een bomvolle VW&LePaulski-mailing. Bomvol, omdat er een compleet festival besproken moet worden, een ongelofelijke animatie voorbij komt vliegen en ook nog een heuse wervingscampagne opgestart wordt voor de Top&Flop jaarlijstjes van jullie, de trouwe VW&LePaulski-lezers en -fans. Last things first, zou ik zeggen.For Your Eyes Only LEZERS TOP 2004

Ja mensen, het zit er weer op. Een heel filmjaar is aan ons voorbijgetrokken en we hebben met z'n allen weer vele uren in de donkere zalen van de bioscoop doorgebracht. Soms was het goed toeven, soms ook niet. We hebben afwisselend in spanning gezeten, gerollebold van het lachen, de zakdoek erbij gepakt of ons kapot zitten vervelen. VW en JB zullen jullie binnenkort trakteren op onze eigen top 10 en flop 3 van het filmjaar 2004, maar we zijn natuurlijk ook weer reuzenbenieuwd hoe jullie, ons trouwe lezerpubliek, dit filmisch jaar hebben beleefd.

Dus stuur ons voor 14 januari a.s. jullie top en flop lijstjes, het liefst met een korte motivering, zodat we met z'n allen weer gretig kunnen instemmen met of meewarig het hoofd kunnen schudden om het lijstje van een ander. Bekijk via filmlinks op deze site de edities van voorgaande jaren om een idee te krijgen van wat ongeveer van je verwacht wordt. Nog even de belangrijkste info op een rijtje:

Wat: jullie top- en flopfilms van het jaar 2004
Wanneer: voor 14 januari a.s.
Hoe: mail naar vwlepaulski@hotmail


Omdat jullie natuurlijk niet meer precies weten wat jullie allemaal hebben gezien dit jaar, kunnen jullie op de volgende site terecht voor een overzicht van alle films van 2004Goed, na deze huishoudelijke mededeling is het weer tijd voor de recensies. Ikzelf heb een heel festival voor mijn rekening genomen.

VW, heb jij onverwacht toch nog je 007-fiks voor dit jaar gekregen?Home