For Your Eyes Only part XCVIII

What if the reflection you see is not yoursJian Gui (The Eye)

Uit: 2002, Hong Kong
Regie: Oxyde Pang, Danny Pang
Met: Angelica Lee, Lawrence Chou, Yut Lai So, Candy Lo

Synopsis: De blinde Mun (Angelica Lee) krijgt na een oogoperatie haar gezichtsvermogen terug, maar ondervindt al snel ongewenste bijwerkingen. Naast een nog wat wazige blik op de wereld, beschikt ze tevens over het vermogen overledenen te zien en met hen te communiceren. Wanneer het geestenrijk zich van zijn duistere kant laat zien, gaat Mun op zoek naar de bron van haar visioenen.VW

De Aziatische obsessie met de geesten van hun voorvaderen sluit (in de wereld van de film) goed aan met de westerse behoefte om lekker te griezelen. Spookverhalen nemen in Azië haast de vorm van religie aan. Dat levert dan ook tal van prachtige films op, waarvan A Chinese Ghost Story, Ko-Rei, Ringu en Nang Nak erg mooie voorbeelden zijn. Nu hebben Danny en Oxide Pang uit Hong Kong, ook wel Pang Brothers zich, na een somber debuut over een doof/stomme hitman (Bangkok Dangerous), gestort op dit geliefde horroronderwerp. Zoals het actieregisseurs betaamt, ziet de film er visueel goed verzorgd uit en weten ze in redelijk wat scènes een mooie spanning op te bouwen.

Wanneer Angelica Lee haar gezichtsvermogen terugkrijgt, ziet ze de eerste dagen wat onscherp zodat mensen op schimmen lijken en schimmen op mensen. Dit gegeven wordt in het begin erg goed uitgebuit met een paar sterke momenten. Omdat ze al vrij snel weer normaal ziet, kan dit niet vaak gebruikt worden. Hierna zijn er nog wel een paar akelige momenten (in de lift bijvoorbeeld) maar de spanning glipt langzaam uit de handen van de Pangs. Uiteindelijk blijkt de plot niet interessant genoeg om een film lang te boeien.

De handelingen van het meisje Mun om haar spookbeelden te bezweren stellen weinig voor. Het idee dat een donororgaan een heel eigen leven gaat leiden met een voorkeur voor kwaadaardigheid is niet echt erg origineel meer (Frankenstein) maar wordt voornamelijk in pulpfilms gebruikt. De Pangs streven naar hoogwaardiger kwaliteit met realistisch acteerwerk en vakbekwame shots. Dat lukt ze prima, nu nog een boeiend verhaal.


VW geeft **jouw meningGezien: 12-04-2003Home