For Your Eyes Only part XCI

The following stunts were performed by professionals, so neither you nor your dumb buddies should attempt anything from this movie.


Jackass: The Movie

Uit: 2002, USA
Regie: Jeff Tremaine
Cast: Johnny Knoxville, Steve-0, Chris Pontius, Dave England, Bam Margera, Ryan Dunn, Wee Man, Preston Lacy, Spike Jonze, Tony Hawk

Synopsis: compilatie van filmpjes waarin volwassen mannen stupide stunts uitvoeren.


VW

De filmpers lijkt deze film alleen te kunnen waarderen als een complete flop (nul sterren van Mioch en Beerekamp) of ultiem bioscoop genot (maximum aan sterren van de gewaardeerde collegae van scenez.nl en Nico Dijkshoorn). Ik zal zo goed mogelijk proberen binnen één van beide categorieën te vallen. Nu heeft Jackass in dat geval het voordeel dat ik erg te spreken ben over hun televisie activiteiten. De totale onbezonnenheid die deze maniakken bezielt, staat Amerikanen goed. Zeker in tijden waarin de gezichtjes aan de andere kant van de plas strak naar de Stars ’n Stripes blijven staren. De groep vrienden die met minimale middelen een VPRO achtige komedie show maakt zonder daarbij intellectueel over te willen en kunnen komen, overtuigt mij iedere keer weer van de lol die ze maken. Dat is een zeldzaamheid in tv-land.


Ik wil niet direct beweren dat de tv-serie onbetwist bioscoop waardig is maar dat Jackass The Movie ooit gemaakt moest worden staat vast. Een featurefilm waarin een groep malloten zichzelf en elkaar pijnigt, voor lul zet, alle grenzen van het lichaam verkent en zich daarover suf lacht, dat bezit een zelfde aantrekkingskracht als ‘de vrouw met de baard’ en ‘de man die staal buigt met blote armen’ van de kermissen van weleer. Van Trier kwam al een eind met ‘The Idiots’ en de Farrelli broers lijken hun beste tijd te hebben gehad.
Producent Spike Jonze en zijn huurlingen zijn in het gat gesprongen en hebben dat zo goed als gevuld. Neem de scène genaamd ‘Offroad Tattoo’; Henri Rollins zit achter stuur van een door de woestijn stuiterende jeep, op de achterbank probeert een tattookunstenaar een smiley op de schouder van Steve-O te zetten. Het is heel bewust imbeciel maar de volhardendheid waarmee het ene na het andere idiote idee wordt uitgevoerd, maakt het vaak hilarisch. Tussentitels als ‘Rentacar Smash Up Derby’, ‘Alligator Tight Rope’, ‘Bungie Wedgie’, ‘Golf Course Airhorn’, ‘Rocket Roller Skates’ en ‘Tropical Pole Vaulting’ hebben onmiddellijk mijn onverdeelde aandacht. En net als alle andere tiener jongetjes in de zaal geniet ik niet alleen van de vaak even krankzinnige als originele ideeën of de onbeschaamde lompheid maar vooral ook van de manier waarop dit nergens onplezierig wordt. Toevallige omstanders worden vaak in de zeik genomen maar het slachtoffer blijven de makers toch altijd zelf. Zo is de laatste lach altijd aan de toeschouwer.


Toch is het geheel als spontaan verslag van een paar dagen in het leven van Johnny en de rebellenclub niet honderd procent geslaagd. Af en toe lijkt het of het campy homevideosfeertje wat kunstmatig moet worden opgewekt. Het electrocuteren van het scrotum van één van je vrienden en al die andere pijnlijke ervaringen, het moet toch een keer gaan vervelen? Maar de lachsalvo’s die het bij het team opwekt, zijn altijd om het hardst, op het maniakale af. Dan is er nog de figuur Johnny Knoxville. Als masochistische pijnexpert doet hij alleen onder voor de ongenaakbare Steve-O. Feitelijk lijkt hij een wannabe op zoek naar de spotlichten die slim op de bandwagon van de zelf filmpjes producerende pro-skater Bam Magera is gesprongen. De vele lompe BMX en skatestunts uit Jackass komen uit Magera’s koker. Een team van skaters om hem heen halen al jaren mallotige stunts uit op zelfuitgebrachte home- videos alvoor ze door Jonze, MTV en Knoxville worden overgehaald om dit voor nationale tv te doen. Zelf verklaart Knoxville dat hij samen met zijn vader veel van de ‘practicle jokes’ bedenkt en dat dat van oudsher in zijn familie zit. Hoe dan ook, niet nadenken en gewoon doen blijft de kracht. De onbedachtzame filmpjes zijn niet altijd even leuk maar het puberale gevoel voor detail maakt dan weer een hoop goed. Wanneer de groep besluit met twee golfkarretjes een minigolfbaan aan gort te rijden verschijnt Johnny in stijl met pofbroek, spencer en golfpet.


VW geeft ***


Gezien: 22-02-2003

Hooggeëerd publiek,

hieronder vindt u mijn recensie van de laatste kermisattractie dat door het land trekt. Na telling bleek dit tevens mijn honderdste recensie onder de 'For Your Eyes Only' vlag. U mag best weten dat dat het nodige zweet heeft gekost maar het was het mij waard.

Don’t try this at home, folksHome