For Your Eyes Only part LXXXIX

½ Miete


Uit: 2003, Duitsland
Regisseur: Marc Ottiker
Met: Stephan Kampwirth, Doris Schretzmayer, Natascha Bub, Alexander Beyer

Synopsis: Aanvankelijk lijkt 1/2 Miete een cyberthriller te worden. De briljante computerhacker Peter, die op het punt staat een grote slag te slaan met de verkoop van zeer waardevolle gegevens, slaat halsoverkop op de vlucht wanneer zijn paranoïde vrouw - al dan niet met opzet - in bad verdronken blijkt. Zonder paspoort kan hij niet in een hotel overnachten, dus breekt hij in in de appartementen van afwezige bewoners. Een geliefde verblijfplek is het vlekkeloze appartement van een eenzame jonge vrouw met poetsobsessie. Ondertussen probeert hij zijn gekaapte computerbestanden aan de man te brengen.VW

Filmfestivals ervaar ik het zwaarst zo op de tweede dag tegen een uur of vier wanneer je net met de zoveelste film van die dag begonnen bent. Cruciaal is op dat moment de keuze van de film. Heb je ingezet op een Argentijns, historisch drama van 2 ½ uur dan loop je het risico dat je twee uur zit te knikkebollen en het moeilijk zal zijn die avond in je ritme te komen. Wonderlijk genoeg heeft de ervaring geleerd dat je op dat moment met een Duitse feelgood film heerlijk uit de voeten kan. Zo knapte ik twee jaar geleden enorm op van 'Erleuchtung Garantiert' en hoorde ik dit jaar weer goede verhalen over 'Paule und Julia'. Zelf kon ik dit jaar ontsnappen aan het zware festivalleven met het Duitse hackers relaas '½ Miete'. Als Onderdeel van een Duitse productiecyclus werd de film goedkoop op video geschoten. Helaas komt het de kwaliteit niet ten goede omdat het er korrelig uitziet - wat met video in principe niet nodig is. Het verhaal zelf heeft niet echt veel om het lijf en lijkt daarbij rechtstreekse plagiaat van de Franse succesfilm omtrent Amelie Poulain. Maar dit doet er niets aan af dat met name het laatste uur een hele prettige zit is.


Het zijn de bescheiden maar toch grappige scènes zoals bijvoorbeeld de twee kantoormedewerksters die bespreken waarom de één toch altijd op een houten krukje zit. Wanneer de zij bloedserieus bekend dat ze ooit getuige was hoe een oud collega de dood vond door een exploderend veermechanisme in een ordinaire kantoorstoel, zit de ander niet veel later achter haar bureau op een grote skippybal. '½ Miete' zet haar grote charme offensief in wanneer hacker Peter op de vlucht voor de dienaars van de wet gebruik maakt van de appartementen van wildvreemde alleenstaanden op het moment dat deze naar hun werk zijn. De verrassende reacties van de bewoners zorgen voor de sitcomachtige situaties waarvan de film het moet hebben. Overal komt hij mee weg, met een eenzame man speelt hij een potje correspondentieschaak. Een schrijver helpt met het in elkaar steken van de storyline. De klap op de vuurpijl is het stukje waarin hij een jonge vrouw met schoonmaaktik verleidt met post-its. Het lijkt veel te kort te duren maar vormt een heerlijk einde als zij zich tenslotte tegelijk in hetzelfde appartement bevinden.


VW geeft **½jouw meningGezien: 25-01-2003Home