For Your Eyes Only part LXXXIV


Dos Estafadores, una Mujer.. y mucho Dinero


Nueve Reinas (Nine Queens)

Uit: 2001, Argentinië
Regie: Fabian Bielinsky
Cast: Gastón Pauls, Ricardo Darín, Leticia Brédice

Synopsis: Twee oplichters proberen een filatelist te bedriegen door hem het zeldzame vel met de Nueve Reinas te verkopen. Om er zoveel mogelijk geld uit te slaan, spannen ze iedereen en elkaar voor hun karretje.VW

De film ‘Nueve Reinas’ geeft de indruk dat men niet veel moest hebben met het gebruik van kunstlicht. Daardoor zijn de straatscènes in Buenos Aires vol hard contrast. Dat maakt het wel weer realistisch. Deze Argentijnse versie van het verhaal over ‘de oplichter die een protégee onder zijn hoede neemt en moet oppassen zelf niet bedrogen uit te komen’ wordt rustig verteld zonder vaart te verliezen. De karakters krijgen zelfs redelijk de ruimte om zich boven clichés te verheffen. En de acteurs zijn in staat om de humoristische elementen lekker droog te brengen. Terloops wordt nog een beetje leentjebuur gespeeld bij ander films als ‘The Usual Suspects’. Al met al vermakelijk tijdverdrijf zonder dat het lang beklijft.


VW geeft **LePaulski

Wie kun je nog vertrouwen? De grote multinationals blijken al tijden op grote schaal met de papieren te knoeien met medewerking van maar al te bereidwillige accountantskantoren. De overheid voert de schijnbaar onschuldige euro in en de consument zit aan het eind van de maand met een platte beurs. En de katholieke kerk blijkt de handjes niet altijd thuis te houden als het gaat om jonge koorknaapjes. Ook in Argentinië kunnen ze erover meepraten. De machthebbers zijn goed voor staatsschuld van $132 miljard en hebben zo het land aan de rand van de afgrond gebracht. Meer dan 20% van de bevolking is werkeloos en recentelijk waren er nog beelden te zien van burgers die al plunderend winkeliers en supermarkten bezochten. Argentinië is de perfecte locatie voor een film over een stel oplichters.


Marcos (Ricardo Darin) is een kruising tussen Al Pacino en Jorgen Rayman. Hij heeft een vlotte babbel en een cynische inborst, een combinatie die hem tot een perfecte oplichter maakt. Zijn nieuwe partner-in-crime is Juan (Gaston Pauls), die de nodige trucs met de paplepel heeft binnengekregen omdat zijn vader in het vak zat. Juan heeft wel wat meer moeite met de morele gevolgen van zijn daden, maar laat zich vrij gemakkelijk beinvloeden door Marcos. De twee leren elkaar kennen door het uitwisselen van kunstjes, die aanstekelijk werken. Dit is criminaliteit zoals we het graag zien; hoog scorend op techniek en laag scorend op geweld. Het ontbreekt er nog maar net aan dat ze het geld aan de armen geven. Als in deze fase de grote buit in zicht komt ontrolt zich de plot in snel tempo, waarbij een aantal nieuwe karakters (onder andere een zus van Marcos en een ex-partner) een belangrijke rol spelen. Nueve Reinas is zonder meer vermakelijk, maar kent een groot probleem. Als door de wol geverfde Hollywoodjunk (Nuevas Reinas is schatplichtig aan onder andere The Sting, House of Games, The Grifters en The Usual Suspects) ben je op hoogte van regel nummer één: in de wereld van de zwendel is niets ooit wat het lijkt. Paradoxaal genoeg is een zekere mate van voorspelbaarheid het gevolg.


LePaulski geeft **½jouw mening


Gezien: 14-11-2002

Geachte lezer,

Het woord DVD is in de inleidingen tot de VW LePaulski recensies nog niet zo vaak gevallen. Om er nu nog over te beginnen (“How DVD changed my life”) is bijna mosterd na de maaltijd, maar ik kan het niet laten om hier een flinke pluim uit te delen aan een website die helemaal aan het medium gewijd is. Het gaat om http://www.dvdverdict.com. Wat is er zo mooi aan deze site? Het concept is tot in de puntjes uitgewerkt. Elke dag nemen er glimmende schijfjes plaats in de denkbeeldige rechtbank om onderworpen te worden aan het eindoordeel van de onverbiddelijke rechters bij dvdverdict. Klinkt verwarrend? Lees het manifesto (inclusief mission statement) http://www.dvdverdict.com/manifesto.shtml. Ik zal nog één goede reden geven om deze site te bezoeken: ze herbergt het beste en meest sluitende stuk over breinbreker Mulholland Drive dat ik op internet heb mogen aantreffen. Doe er je voordeel mee.

VW, geef ons ons dagelijks broodHome