For Your Eyes Only part LXII

Kiss Fear Goodbye


Kiss of the Dragon

Uit: 2001, Frankrijk/USA
Regie: Chris Nahon
Met: Jet Li, Bridget Fonda, Tchecky Karyo
Producent: Luc Besson


Synopsis: De Chinese veiligheidsagent, Liu Jian, wordt voor een klus naar Parijs gestuurd. Daar wordt hij het slachtoffer van een ‘set-up’ in een internationale, politieke samenzwering. Een hoertje is getuige van de moord waarvan Jian beschuldigd wordt. Samen met haar en met behulp van zijn martial-arts kunsten weet hij aan de Franse politie te ontkomen. Hij ontdekt wie er werkelijk achter zit en zint op wraak en gerechtigheid.


VW

In een achterbuurt van Parijs zit Chinees Li in het stoffige winkeltje van zijn oom achter een bord noodle soep. Ineengedoken en muisstil ziet hij hoe heroïnehoer Fonda door haar pooier wordt afgebekt. Als na drie keer beleefd vragen de pooier haar nog niet met rust laat, verandert Li in de aartsengel met vuisten. Een kruising tussen de hardheid van Bruce Lee en de acrobatiek van Jackie Chan. In mum van tijd maakt hij korte metten met de pooier en zijn opdravende kleerkasten.


Er is goed en kwaad op deze wereld, verder moeten we niet te moeilijk doen. De kracht en tegelijk zwakte van de meeste knokfilms. Kiss of the Dragon is daar zeker geen uitzondering op. Wie een knokfilm wil, zal hem krijgen. Maar ook niet meer dan dat. Daarbij zijn de schurkenrollen in deze film van bedenkelijk niveau. Karyo heeft een heel fout baardje en zijn Frans getoonde tirades zijn allerminst angstaanjagend.


Wel leuk is het gadget waarmee Li zijn meeste tegenstanders uitschakelt. Aan zijn arm draagt hij een band met honderden acupunctuur naalden die, op de juiste plek in het lichaam gestoken, de tegenstander totaal kunnen verlammen. Ze blijken zelfs dodelijk wanneer Li zijn nemesis de kus van de draak geeft.


VW geeft *½LePaulski

Ook in een Europese setting kan een echte martial arts held uit de voeten. Kijk maar naar Way of the Dragon (1972). Bruce Lee strijkt er neer in Rome om een oom, die er een restaurant houdt, bij te staan. Hij moet het opnemen tegen enkele locale baddies en maakt het karwei af in het Colloseum, alwaar hij Chuck Norris verslaat. Lee laat een verpletterende indruk achter met zijn onnavolgbare bewegingen en unieke mimiek in een film die hij ook nog eens zelf regisseert.


Jet Li moet dit avontuur van Bruce Lee in gedachten hebben gehad als hij 30 jaar later zijn eigen Europese avontuur neerpent. Maar Jet Li is geen Bruce Lee, want met een zeldzaam rammelend script worden zelfs de eenvoudigste invuloefeningen leeg gelaten. Wat is bijvoorbeeld de motivatie van slechterik inspecteur Richard (Tchecky Karyo)? En hoe is het Amerikaanse hoertje met het gouden hart (Bridget Fonda) onder Richard’s invloed gekomen? Misschien dat dit nog te vergeven was geweest als niet ook de vechtscenes zo flets en plichtmatig in beeld waren gebracht.


LePaulski geeft ½Gezien 29-11-2001

Amici,

Heel Nederland verdringt zich voor de poorten van de bioscopen waar Harry Potter zijn kunsten vertoond of de Discovery of Heaven een feit is. VW en LePaulski doen alsof hun neuzen bloeden en schuiven aan bij een knokfilm van bedenkelijk allooi.

VW, Let’s take the road less travelled…


Home