For Your Eyes Only part LIII


Le Pacte des Loups (Brotherhood of the Wolf)

Uit: 2001, Fra
Regie: Christophe Gans, Pascal Laugier
Met: Samuel Le Bihan, Mark Dacascos, Emilie Dequenne, Vincent Cassel, Monica BellucciLePaulski

In het jaar 1776 woedt er een plaag over een deel van het Franse platteland. Nee, het is geen MKZ of BSE, maar er valt wel een hele rits aan bevallige jonge dames ten prooi aan een mysterieuze wolf. Het beest krijgt mythische proporties toegedicht van de plaatselijke bevolking, maar vindt een geduchte tegenstander in Gregoire de Fronsac (Samuel le Bihan, uit de Belmondo school). Deze door de koning gezonden ridder arriveert met zijn Indiaanse hulpje Mani (Mark Dascascos, Direct-to-video knokfenomeen). Deze twee krijgen heel wat te stellen met het monster, maar worden ook nog eens flink tegengewerkt door een aantal leden van de plaatstelijke gemeenschap.


The Brotherhood of the Wolf is een exotisch samenraapsel van cast- en crewleden uit alle windstreken. Dat beeld wordt nog versterkt door een komen en gaan van allerhande exotische filmtechnieken. Dat gaat van Aziatische stop-motion montage technieken via Hollywood CGI beelden tot sublieme Zuideuropese kleurpaletten.


Toch kan al het technisch vernuft en al het verzamelde talent niet verhullen dat er een groot probleem is dat dit monsterproject parten speelt, en dat is zelfoverschatting. De film is zo vol van zich zelf dat het geheel te lang duurt en daardoor een noodzakelijk stuk vaart mist. En niet alleen die vaart wordt gemist, maar ook een stuk inlevingsvermogen wordt overboord gegooid door het opdissen van een onmogelijk groot aantal karakters, waarmee dapper wordt getracht de diepte in te gaan, maar die uiteindelijk de voortgang vertragen. The Brotherhood of the Wolf roept (net als het wolfbeest) een gevoel van bewondering op, maar weet nooit echt te overtuigen.

LePaulski geeft **


VW

Zorg dat je in de juiste stemming bent wanneer je deze Franse film gaat zien. Want meer dan twee uur lang wordt er gesmeten met actie scènes en personages. Nu zijn de Fransen zeer bedreven in het bedienen van de vaderlandse actie/komedie markt. Ze leveren daar met regelmaat grote publiekstrekkers af (die vaak in de rest van Europa meteen op de videoschappen verdwijnen). Kijk maar naar het succes van ‘Taxi’ en nu ook ‘Le Pacte des Loups’ dat al meer dan 5 miljoen bezoekers heeft getrokken. Helemaal ongelijk kun je de Fransen niet geven want het zijn over het algemeen zeer toegankelijke, amusante en vlotte films met als enige pretentie vermaak.


Maar ‘Brotherhood’ brengt meer: grootse dekors (betaald van nog grootsere budgetten zo lijkt het), een lovestory, een krankzinnig monster, een epische jacht naar het kwaad, eerste klas martial arts en zo nu en dan indrukwekkende camerakunstjes. Maar het overduidelijke enthousiasme van de regisseur Christophe Gans (van ‘Crying Freeman’) resulteert jammer genoeg niet in een evenwichtige film. Gans is de tovenaarsleerling die zich volledig vergaloppeert aan de overdaad van alle mooie trucjes die hij altijd begeerde. Daarbij is het jammer dat het verleden van de twee protagonisten alleen terloops wordt aangehaald waardoor de film een interessante verdieping mist. Maar zoals gezegd wanneer je in de juiste stemming bent, kom je best de avond door.

VW geeft **


gezien, 29-04-2001

Lotgenoten,

De laatste tijd zijn onze mailtjes wel heel onregelmatig verschenen. De aspiraties om van FYEO een wekelijks feuilleton te maken zijn na verloop van tijd op de helling geraakt. Toch zijn er de afgelopen 20 weken 14 films gerecenseerd, geen slechte score. In de episode van deze week zijn VW en LePaulski naar de bioscoop gelokt met vrijkaartjes. Dit was welliswaar niet te danken aan hun lidmaatschap van het filmresencentengilde maar aan LePaulski's lidmaatschap van een tv-gids. De rode lopers en limousines waren dan ook ver te zoeken op de bewuste zondagochtend in Hoog Chagarijne. Wat we wel te zien kregen...

LePaulski, leg jij dat even uit.

Home