For Your Eyes Only part IIIThe Opposite of Sex

Uit: 1998, VS
Regie: Don Roos
Met: Christina Ricci, Martin Donovan, Lisa Kudrow, Lyle Lovett, Johnny GaleckiLePaulski

Om maar eens oude koeien uit de sloot te halen ga ik beginnen over een produkt dat vervaardigd is in 1998. Was al te zien op het Rotterdam Filmfestival en is bijna nergens meer in de bioscoop op dit moment, maar het beschouw het dan maar als de eerste For Your Eyes Only video recensie.


Alles draait hier om Christina Ricci. In een vorig leven nog te zien als a-seksueel kindersterretje in bijvoorbeeld The Addams Family. Tegenwoordig doet ze er alles aan om haar nieuwe imago van sexgodin hoog te houden. En met succes. Dit keer mag ze als een tienerrebel-zonder-reden tegen alles wat heilig is in Amerika aantrappen. En dat doet ze met zichtbaar genoegen. Tiener-zwangerschappen, incest, homofilie, biseksualiteit, moord, alcohol, sigaretten en dysfunctionele families. Alles wat de US of A groot heeft gemaakt komt hier langs.


Vermakelijk politiek incorrect met een bijzonder aardige cast naast Ricci ook Martin Donovan (uit een aantal Hal Hartley films), Lisa Kudrow (Friends) en Johnny Galecki (Roseanne). Probleem is dat de de film zelf iets te slim wil zijn. Er wordt verwezen naar het (volgens de gangbare filmtheorieen) laakbare gebruik van de voice-over, die dan vervolgens toch wordt toegepast en de kijker krijgt onware informatie over de loop van het verhaal toegespeeld. Dat komt niet echt sympathiek over. Sterker nog het maakt de The Opposite of Sex net zo'n vals loeder als Christina's karakter.


Er zijn zoveel amerikaanse independent producties die soortgelijke onderwerpen aansnijden. The Daytrippers, The Incredibly True Adventure of Two Girls in Love, Flirting with Disaster. Het recept bestaat altijd uit een divers, gekleurd melange van personages. Gooi wat familie en aanverwanten bijelkaar en een snufje afwijkende seksuele geaardheid en plaats ze in een ongebruikelijke situatie waardoor de emoties tot een kookpunt stijgen. Het is simpel, maar door het gebrek aan realistische Hollywoodprodukties niet zelden effectief en in ieder geval amusant.


LePaulski geeft **

Gezien: 30-12-1999

Dames, heren ook,

Laat ik beginnen met iedereen namens LePaulski-VW een gelukkig nieuw filmjaar toe te wensen. Iedereen maakt de start natuurlijk op z'n eigen, unieke wijze. Zo laat VW 'em weer redelijk hangen deze week, maar LePaulski houdt het wel heel kort. Ik zal proberen mijn leven te beteren.

Afgelopen donderdag vond er een unieke afscheiding plaats, dus we hebben met stukjes over verschillende films te maken. VW wist uiteindelijk een date te regelen met kleerkast Arnie, terwijl LePaulski het toch duidelijk beter voor mekaar had met de wulpse Christina Ricci. Ook afgelopen donderdag de laatste aflevering van Big Brother. Zowel VW als LePaulski betreuren dit ten zeerste. Big Brother toonde zich een boeiende mengeling van The Running Man, Jeanne Dielman, The Truman Show en Het Dagboek van Anne Frank. In ieder geval weten we nu wat de favoriete films van Bart zijn ( te weten Natural Born Killers, Pulp Fiction en The Emerald Forrest).

LePaulski trapt af:filmrecensie home