For Your Eyes Only part XXXII

Escape or Die Frying


 

Chicken Run

Uit: 2000, USA
Regie: Peter Lord, Nick Park
Met: Mel Gibson, Miranda Richardson




VW

Peter Lord en Nick Park hebben hun eerste lange speelfilm gemaakt. Het duo werd bekend door de Oscars die ze de laatste jaren ontvingen voor hun korte animatiefilms over Wallace & Grommit. In dezelfde stijl, dat wil zeggen met amusante kleipoppen (claymation), hebben zij nu een speelfilm gemaakt over een kippenboerderij. Het verhaal is simpel. De kippen worden, als in een strafkamp, door de boerin uitgeknepen om zoveel mogelijk eieren te leggen. Wanneer de boerin erachter komt dat met het slachten van de kippen veel meer geld valt te verdienen, lijken de laatste dagen van de kippen te zijn geteld.


De hoofdrollen zijn voor de koddige kippen die er een soort ondergrondse organisatie op nahouden. Dit lijkt sterk op de wijze waarop, in de tv-serie Hogan's Heroes, de Amerikaanse gevangen in een Duits strafkamp hun bewakers op slinkse wijze telkens om de tuin weten te leiden en een actief ondergronds verzet vormen. Vermoedelijk kennen jullie deze klassieke serie niet eens dus is een andere vergelijking meer op zijn plaats, The Great Escape. Althans, er zijn enkele scènes geparodieerd uit deze film. Het draait werkelijk om een uit het circus ontsnapte haan die onze kippen wel eens zal leren vliegen om zo te ontsnappen aan de vleesmolen. De haan blijkt een charlatan maar met veel vernuft, saamhorigheidsgevoel en vertrouwen in elkaar komt alles in een spectaculaire slotscène toch nog goed.


Zo hoort het ook in een kinderfilm want dat mag je dit best wel noemen. Maar de perfecte animatietechniek van Lord en Park, de vaak leuke grappen en charmante bijrollen (twee cockney-pratende ratten en een bekakte haan die als oude officier tussen de kippen woont) zorgen dat er voor volwassenen genoeg te genieten valt. Het is een gezinsfilm die het uitschreeuwt om gekocht te worden op video en DVD. Daar moet hij wel de strijd aan met de gladgestreken, computergestuurde Disney tekenfilms van tegenwoordig. Ik denk nog altijd graag terug aan de (iets rommeligere maar daardoor des te charmantere) Dineyfilms uit mijn jeugd zoals Robin Hood of 101 Dalmatiers. De inslechte boerin doet mij bijvoorbeeld sterk denken aan de aan bont verslaafde heks uit die laatste film. Maar waar Disney tegenwoordig door massaproductie en perfectionering van animatietechniek haar scherpe randjes heeft verloren, vind ik die weer terug in Chicken Run. Maar waarom zijn alle kippen zo rond als een ton en is de heldin (de leidster van de kippen die er ook nog met de haan vandoor gaat) een stereotype ranke den?


VW geeft ***



LePaulski

Ginger is een pientere hen die op een kippenren samen met enkele andere kakelende dames eieren mag uitbroeden. De boerderij staat onder leiding van Mrs Tweedy, die een waar schrikbewind voert. Kippen die niet genoeg leggen worden zonder pardon een kopje kleiner gemaakt. Ginger probeert op allerlei manieren te ontsnappen, waarbij ze een bewonderenswaardige solidariteit aan de dag legt. Het is alle kippen op de vlucht of geen van allen. De kansen lijken te keren als de vliegende (zo denken de kippetjes) haan Rocky de boerderij binnendondert en dat is hard nodig ook want mrs Tweedy is bezig de magere eieropbrengst te verruilen voor een meer lucratieve handel in kippenpasteitjes.


Met animatiefilms heb ik niet zoveel op, maar ook VW en LePaulski moeten af en toe het kind in zichzelf terugvinden. In een van de vorige avonturen waren we afgedaald tot het niveau van de eeuwige puber (High Fidelity). Nu gaan we nog een stapje verder. Natuurlijk zijn we wel weer uitgekookt genoeg om cultureel verantwoorde animatie te zien. Enige snobisme is ook ons niet vreemd. En Aardman is een begrip in sommige kringen. Op het eerste gezicht ben ik 'not amused'. De kippen lijken nog het meest op lelijk Mr. PotatoHead speelgoed. Voor de pauze gebeurt er ook echt niks. Je krijgt wat tijd om je gedachten te laten afdrijven. Dat het gek is dat we varkens de Russische revolutie laten naspelen en nu kippen Auschwitz zien uitbeelden. Maar na de pauze komt het helemaal goed, jongens en meisjes!


LePaulski geeft **½



jouw mening



Gezien: 14-9-2000

Beste vrienden,

Lijkt het maar zo of beginnnen VW en LePaulski te schipperen met hun eigen deadlines? Zelfs de punktlichkeit van VW begint zo af en toe sleetse plekken te vertonen. Maar net zo zeker als dat de zon morgen weer op gaat zal er ook wel weer een stukje van VW en LePaulski verschijnen. En dat is inderdaad zo, hoewel het niet zo makkelijk is als het lijkt. Er zijn obstakels te nemen als werk, ziekte, een mager filmaanbod en de collectieve junks Hoog Catherijne. Maar ook deze keer zochten wij verder naar de ultieme film. De prent die we met een welgemeende 4 sterren (=****) kunnen bewieroken. En waar zou je die perfectie anders kunnen vinden dan in de ontroerende eenvoud van de kip van klei.

VW, laat die kippen vliegen



Home