For Your Eyes Only part CLXV

A comedy about growing up... and the bumps along the way.Juno

Uit: 2007, USA
Regie: Jason Reitman
Met: Ellen Page, Michael Cera, Jason Bateman, Jennifer Garner, Allison Janney, J.K. Simmons, Olivia Thirlby

Synopsis: Eigenlijk weet ze zelf niet zo goed waarom ze uitgerekend met Paulie Bleeker seks heeft gehad. Hij is haar beste vriend en ze spelen samen in een band maar de sullige Bleek steekt maar bleekjes af bij de aantrekkelijke, dwarse en ad-remme Juno. En nu is er een baby op komst.
VW

Onze hoofdpersoon wordt graag gezien met een niet rokende pijp in de mond en weet zeker dat Dario Argento de grootste horrorregisseur aller tijden is. Maar staat open voor een bloedfestijn van Herschel Gordon Lewis en heeft de Les Paul Gibson altijd al fijner gevonden dan de Fender. Een hamburgertelefoon is het favoriete communicatiemiddel. Kortom, eindelijk krijgt Comic Book Guy zijn eigen film.


Nee, Juno MacGuff is een meisje van zestien. Een schattige tiener met een grote bek. Bij kennismaking staat ze op een gazon een groot pak sinasappelsap weg te klokken. Ze overpeinst haar onbesuisde moment met Bleek en loopt vervolgens in een vrolijke animatie met een lekker deuntje indi-pop naar de drogist voor haar derde zwangerschapstest.


Het debuutscenario van voormalig stripper Diablo Cody won haar direct een Oscar. De film bezit dan ook de meeste ingrediënten voor een kleine, fijne Amerikaanse komedie. Het script bulkt van referenties aan de popcultuur en quote-bare dialogen. De personages vertonen een prettig afwijkend maar herkenbaar gedrag. En, onontbeerlijk, met horten en stoten wordt een persoonlijke worsteling overwonnen. Zo is het werkelijke leven misschien niet altijd, maar zo zou het moeten zijn. Onbegrepen maar toch bijzonder. Wie kan zich er niet mee identificeren?


Maar Juno, die met veel overtuiging door Ellen Page wordt gespeeld, heeft niet veel om mee te worstelen. Ze ziet er leuk uit, is erg slim en heeft een hippe smaak. Haar beste vriendin is een steun door dik en dun en haar ouders vormen een vangnet waar de Huxtables zich niet voor zouden hoeven schamen. Het is een slobbertrui, Herschel Gordon Lewis en een ongewenste zwangerschap verwijderd van station Gilmore Girls. Alleen de abortuskliniek, dat is heel even andere koek. Toch is het enige gewicht dat aan Juno lijkt te torsen de extra kilo's ongeboren baby.


Natuurlijk schuilt er achter de bravoure en nonchalance onzekerheid. Maar Juno wordt zelden uitgedaagd om die muur af te breken. Heel even kraakt het, wanneer haar vader haar toespreekt over het vinden van de ware. Maar zijn boodschap -liefde vind je bij de mensen die om je geven- ligt zo voor de hand dat er weer een kans voorbij gaat om je echt voor haar personage te interesseren.


Desondanks kijkt Juno best prettig. De verhaallijn laveert aardig tussen de diverse kleine tegenslagen en voorvalletjes. De soundtrack is aangenaam maar een beetje voorspelbaar. Zo kleurt het vrolijke Dedicated Follower of Fashion van The Kinks een wat saaie scčne waarin Bleek gaat hardlopen in een weinig charmante goudgele sportbroek en dito zweetband. Het is een veel beproefde truc in vergelijkbare films als Garden State en Little Miss Sunshine. Hier worden geen grenzen doorbroken ondanks het ontegenzeglijke talent verbonden aan deze film. Misschien moet de dertigjarige scenarioschrijver zich volgende keer niet vermommen als een zestienjarig meisje. Maar of ik het verhaal van een secretaresse die besluit te gaan strippen, zich vervolgens een weg naar Hollywood blogt om haar eerste scenario direct te verkopen en er een Oscar mee te winnen geloofwaardiger had gevonden…


VW geeft **˝

Gezien: 07-02-2008, Catherijne 1, Utrecht

Namasté,

dit weekend heb ik me bezig gehouden met wat je maar het beste kan doen tijdens sneeuwerige paasdagen ná het bezoeken van de Ikea, het lopen van de Utrecht marathon, het kijken naar alle twintig interviews met Marleen Veldhuis en Inge Dekker op het EK zwemmen of het invullen van de belastingaangifte. Ik heb weer een paar recensies afgetikt.

VWfilmrecensie home