For Your Eyes Only part CLVI

The story of a man who could only count to #1


Talladega Nights: the Ballad of Ricky Bobby

Uit: 2006, USA
Regie: Adam McKay
Met: Will Ferrell, John C. Reilly, Sacha Baron Cohen, Leslie Bibb, Gary Cole,

Synopsis: Ricky Bobby (Ferrell), een bandenwisselaar van een NASCAR team, krijgt zijn kans als rijder en blijkt een groot talent. Nadat hij zijn naam als absolute kampioen gevestigd heeft, duikt er een concurrent op in de vorm van een Franse Formule 1 coureur.JB

NASCAR racing. Het moet zo ongeveer de stompzinnigste sport zijn die je kunt bedenken. Zo hard mogelijk met z'n allen in een ovale kom racen. Uitermate geschikt dus als uitgangspunt van een satire over de doorgeslagen Amerikaanse wincultuur en machogedrag rondom sport. Het verhaal is een ouderwets jongensboek. Ricky, een nobody met weinig hersenen die het racen via zijn vader in zijn genen heeft, krijgt door puur toeval de rijderstoel in de schoot geworpen en wint alles wat er te winnen valt. Dit mede dankzij zijn jeugdvriend en teammaat Cal die hem op de racebaan constant helpt en zodanig tegen Ricky opkijkt dat hij het niet erg vindt om nooit als eerste te finishen.


Hoofdpersoon is Will Ferrell, sinds Anchorman één van de meer succesvolle comedy acteurs uit de Saturday Night Live school. Zijn net iets dommere racemaatje Cal wordt vertolt door John C. Reilly, uitermate goed gecast voor deze rol. De associatie met twee andere domme vrienden uit de Amerikaanse filmwereld komt eigenlijk automatisch, al zijn Jim Carrey en Jeff Daniels in Dumb and Dumber misschien nog wel net iets dommer. Sacha Baron Cohen (beter bekend als zijn alter ego's Ali G en Borat) springt er op alle fronten uit, maar krijgt te weinig speeltijd om de film helemaal naar zich toe te trekken. Als arrogante homoseksuele Franse Formule 1 coureur komt zijn talent voor extreme typetjes wel helemaal tot zijn recht.


Talladega Nights is een kruising tussen een typische over-the-top Farrelly Brothers productie en een aflevering van de BBC comedyserie The Office. Helaas is het allemaal te weinig subtiel om ook maar een beetje het komische niveau van The Office te bereiken. Ricky en Cal hebben wel een tenenkrommend karakter en missen alle vermogen tot zelfreflectie, maar het is niet genoeg op het randje om nog enigszins realistisch te zijn. Dat we met een satire te maken is daarom zelfs voor de meest simpele ziel met een voorliefde voor NASCAR racing nog te snappen. De banale grappen liggen er metersdik bovenop en worden je met veel geweld door de strot geduwd.


Met name bij de outtakes tijdens de aftiteling wordt duidelijke dat regisseur Adam McKay (Anchorman) veel ruimte aan zijn cast heeft gelaten voor improvisatie. Tijdens de opnamen lijken alleen de grote lijnen van het plot in de gaten te zijn gehouden. Dit geeft de indruk dat men last heeft gehad van het Ocean's Twelve syndroom: we hebben op de set vooral veel lol met onszelf en hopelijk vindt het publiek het ook allemaal leuk. Want geef Sacha Baron Cohen en Will Ferrell de ruimte en er komt geen einde aan hun grappigdoenerij. Sommige komische scènes die op zich goed gevonden zijn, worden daardoor te veel uitgemolken. Als Ricky bijvoorbeeld voor de tweede keer in zijn onderbroek over de racebaan rent omdat hij denkt dat hij in brand staat, begint de grapmoeheid wel wat toe te slaan. Een wat strakkere hand van de regisseur was hier zeker niet overbodig geweest.


Al met al is Talladega Nights een film die je vrij snel weer vergeet. Er zijn een paar scènes die erg leuk zijn, maar het is te weinig om veel indruk te maken. Goed voor mensen in een melige bui en die zin hebben in een avondje simpele humor, maar nog beter is het te wachten tot de DVD de videotheek heeft bereikt.


JB geeft **


Gezien: 19-08-2006

Ola,

Na weer een zomer van kabinetscrisis, hittegolven, vijandige hedgefondsovernames, moties van wantrouwen, verstandskiestrekkingen, oorlogsverklaringen, gijzelingen, altijd dalende DVD-prijzen en de nieuwe zenderindelingen te hebben overleefd, pakken JB en VW de draad maar weer eens op. In de rij van het steeds populairder wordende genre der geëngageerde documentaire (Fahrenheit 9/11, Super Size Me, Enron: The smartest guys in the room, Darwin's Nightmare, The Corporation, China Blue, Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism, etc) heeft JB weer een interessante titel weten te spotten die binnenkort in Nederland in premiere gaat.

JB, waar gaat de wereld nu weer aan ten onder?Filmrecensie Home