For Your Eyes Only part CLIV

The eighth wonder of the world


King Kong

Uit: 2005, NZ/VS
Regie: Peter Jackson   (LotR: The Fellowship of the Ring, LotR: The Two Towers, LotR: The Return of the King)
Met: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Colin Hanks, Andy Serkis

Synopsis: In een poging om zijn film te redden gaat de in het nauw verkerende filmregisseur Carl Denham (Black) met een crew op expeditie naar een nog onontdekt eiland. Daar ontdekken ze een groep inboorlingen en een stuk oerwoud waar reusachtige dieren leven.JB

Een remake van de klassieker King Kong uit 1933 stond al geruime tijd op het verlanglijstje van Peter Jackson en het succes van de Lord of the Ring films stelden hem in staat dit eindelijk te realiseren. Echt een 'pet project' dus. En net als met de LotR zijn de superlatieven weer alom aanwezig: beste CGI effecten ooit, een enorm budget en het hoogste voorschot ooit betaald aan een regisseur (US$ 20 mln). Om maar eens wat te noemen: de film heeft een digitale versie van de Manhattan skyline uit de jaren '30 met maar liefst 90.000 gebouwen.


Er valt op het eerste gezicht vrij weinig aan te merken op Jackson's King Kong en met name visueel streeft hij al zijn voorgangers in het genre voorbij. De actiescènes zijn werkelijk adembenemend en doen je met wijd opengesperde ogen aan je stoel gekleefd zitten. Het script blijft gelukkig voor een groot gedeelte trouw aan het origineel van meer dan 70 jaar geleden en Jack Black steekt in uitstekende vorm als een soort op hol geslagen Orson Welles. De rustige opbouw in de film is ook uitstekend gedaan, zonder dat het eerste gedeelte van de film saai wordt.


Jackson huurde voor King Kong een groot gedeelte van de LotR crew in. Andy Serkis bijvoorbeeld, die zo mooi het monstertje Gollum tot leven wekte, levert hier een even fantastische prestatie met de reusachtige gorilla. Verder ademt de film ook iets van de LotR films, met name in het gedeelte op het eiland.


Maar net als in de LotR films mist er iets bij het zien van King Kong. Op de één of andere manier is ook dit een wat zielloze film geworden. Wellicht ligt het aan het feit dat het visuele geweld zó dominant aanwezig is, dat alle andere aspecten van de film in de schaduw worden gezet. Of wellicht is het toch allemaal wat ongebalanceerd, met in het begin het zorgvuldig opbouwen van de verschillende karakters hetgeen later in de film totaal geen functie meer heeft. Of wellicht houden de drie verschillende delen van het verhaal (depressiejaren in New York, de avonturen op het eiland, en Kong in Manhattan) te weinig verband met elkaar. Waarschijnlijk ligt het aan al die dingen een beetje. Maar wat het ook zij, King Kong biedt uiteindelijk toch weinig meer dan over de top popcornvermaak, maar wel het beste in zijn soort.


JB geeft **½


Gezien:

Beste bioscoopgangers,  

En weer moest ik een editie van het Rotterdams Film Festival aan me voorbij laten gaan. De gedachte aan die tientallen films die ik weer niet heb gezien doet me huiveren, maar ik weet dat anderen de krenten voor me uit de pap hebben gehaald. VW bijvoorbeeld was zoals altijd onze trouwe en moedige vertegenwoordiger daar in de koude Rotterdamse zalen. Zelf hou ik het bij de airco van de Curacaose bioscoop waar de spoeling helaas wat dunner is, maar waar ik toch weer een paar aardige rolprenten heb kunnen meepakken.

VW, was ie in Nederland ook zo groot?Filmrecensie Home