For Your Eyes Only part CLIII

The Best of the Amsterdam Fantastic Film Festival op Curaçao 16-18 december 2005JB

Festivaldirecteur Jan Doense en theaterdirecteur Norman de Palm van Luna Blou haalden zo vlak voor de feestdagen voor de tweede keer het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF) naar Curaçao. Een enkel technisch en organisatorisch probleem daargelaten was deze editie met name qua bezoekersaantallen een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Doense had voor Curaçao een selectie gemaakt van een tiental films van met name de 21e editie van het AFFF in Amsterdam en evenzoveel vaak prachtige korte films.

De volgende hoofdfilms werden vertoond: 11:14 (VS/Can, 2003); The Dark Hours (Can, 2005); Saw (VS, 2004); Jason and the Argonauts (VK/VS, 1963); A Tale of Two Sisters (Z-Kor, 2003); Shaun of the Dead (VK, 2004); The American Astronaut (VS, 2001); Werewolf's Shadow (Spa/Dui, 1971); Nothing (Can, 2003) en Cowboy Bebop (Jap/VS, 2001). Hieronder recensies van enkele van deze films.

Zie verder ook www.schokkendnieuws.nl en www.afff.nl voor een verslag van het hele festival.
A dark comedy with killer timing.


11:14

Uit: 2003, USA/Canada
Regie: Greg Marcks
Met: Henry Thomas, Blake Heron, Barbara Hershey, Clark Gregg, Hilary Swank, Shawn Hatosy, Patrick Swayze

Synopsis: Om 11:14 's avonds precies vinden er in een stad twee ongelukken plaats die met elkaar verband blijken te hebben.JB

Soms kom je een film tegen waarvan het plot zo ingenieus in elkaar steekt, dat je sowieso geboeid raakt door het verhaal dat zich afspeelt. In 11:14 worden een aantal personen gevolgd wiens belevenissen elkaar beïnvloeden, vaak zonder dat ze het zelf beseffen. In feite bestaat de film uit een aantal korte films die elkaar deels overlappen. Naarmate meer verhalen de revue passeren vallen de puzzelstukjes in elkaar en pas helemaal op het einde snap je hoe het precies in elkaar steekt.


Oscarwinnares Hilary Swank had zoveel vertrouwen in de jonge debuterende scenarist/regisseur Greg Marcks dat ze de film voor hem mede wilde produceren. Haar inbreng heeft er mede voor gezorgd dat 11:14 het B-genre moeiteloos ontstijgt. Tussen de frisse jonge cast zijn er ook leuke rollen weggelegd voor Swank zelf en good old Patrick Swayze. 11:14 is een geslaagde combinatie van humor, spanning en enkele splatter momenten dat ergens wel doet denken aan Final Destination.


JB geeft ***

The Dark Hours

Uit: 2005, Canada
Regie: Paul Fox
Met: Kate Greenhouse, Aidan Devine, Gordon Currie, Iris Graham, Dov Tiefenbach

Synopsis: Een arts in een kliniek voor criminele psychiatrische patiënten gaat voor een korte vakantie naar haar afgelegen vakantiehuisje.JB

Aan het begin van The Dark Hours wordt duidelijk dat de hoofdrolspeelster een hersentumor heeft. Als ervaren filmkijker weet je dan al hoe laat het is: ze zou wel eens last van waanbeelden kunnen hebben en veel van wat ze ziet en meemaakt zou zich wel eens alleen in haar hoofd kunnen afspelen. Om de spanningen van haar ziekte en op haar werk in een TBS kliniek wat te ontvluchten, besluit ze een aantal dagen naar haar afgelegen vakantiehuisje in de sneeuw te gaan met haar man en zusje.


Het karakter van Kate Greenhouse fascineert omdat het een aantal keren wisselt van pro- naar antagonist en van een krachtige naar een zwakke persoonlijkheid. De film is verder met veel sfeer gemaakt en de psychologische spanning tussen de spelers is soms erg heftig. Op het laatst worden we ook nog eens getrakteerd op een mooi staaltje gore waar je maag van omdraait. Als het allemaal is afgelopen blijven er toch nog een aantal vraagtekens rond het verhaal hangen, wat voor sommigen wat frustrerend kan zijn en voor anderen weer een pre is. Ongemakkelijk is het woord dat het best bij deze psychologische thriller past.


JB geeft **½

Every family has its dark secrets.


A Tale of Two Sisters (Janghwa, Hongryeon)

Uit: 2003, Zuid-Korea
Regie: Ji-woon Kim
Met: Kap-su Kim, Jung-ah Yum, Su-jeong Lim, Geun-yeong Mun, Seung-bi Lee

Synopsis: Twee zusjes keren terug naar hun ouderlijk huis waar ze met hun vader en stiefmoeder gaan wonen. Onduidelijke gebeurtenissen uit het verleden maken dat de spanning in huis om te snijden is.
JB

De twee zusjes uit de titel van dit Koreaanse spookverhaal houden elkaar krampachtig vast wanneer ze met hun vader en stiefmoeder na een tijdje terugkeren in het ouderlijk huis. Ze zetten zich tegen hun ouders af en worden geterroriseerd door hun stiefmoeder. Naarmate het verhaal vordert wordt de verwarring alsmaar groter. Wie is eigenlijk wie? Is dat nu hun vader of hun oom? Welke relatie hebben deze mensen nu weer met hun familie? Helaas is Aziatische horror en sciencefiction vaak maar met moeite te volgen voor westerlingen. De laatste scène schept gelukkig wel een heleboel duidelijkheid zodat we niet gefrustreerd achterblijven.


A Tale of Two Sisters past moeiteloos in het overbekende rijtje Japanse horror als The Grude, The Ring en Dark Water maar voegt daar helaas ook weinig aan toe. De opbouw van het verhaal is wel erg langzaam en maakt dat men zich vooral in het begin wat zou kunnen gaan vervelen. We worden helaas ook niet echt verwend met veel leuke special effects en moeten het dus vooral hebben van het goede spel van de cast, de mooie plaatjes en de boeiende maar soms dus verwarrende verhaallijn. Spanning is er zeker ook volop te genieten en dat is toch wel het belangrijkste bij een goed spookverhaal.


JB geeft **

Space is a lonely town.


The American Astronaut

Uit: 2001, USA
Regie: Cory McAbee
Met: Cory McAbee, Rocco Sisto, Greg Russell Cook, Annie Golden, James Ransone, Joshua Taylor, Tom Aldredge

Synopsis: Astronaut Samual Curtis moet verschillende opdrachten uitvoeren en daarbij tussen de planeten van ons zonnestelsel reizen waar hij met vreemde mensen en gemeenschappen in aanraking komt.JB

Cory McAbee is de frontman van de rockformatie Billy Nayer Show (BNS). In 2001 produceerde BNS Productions de door McAbee geregisseerde en geschreven komische sci-fi musical The American Astronaut. Geheel geschoten in zwart-wit is dit een uiterst charmant lowbudget cultfilmpje dat het hart van menig rock en sciencefiction liefhebber zal stelen. Uiteraard verzorgt de Billy Nayer Show de gehele soundtrack van The American Astronaut, en kan men tijdens de film genieten van een aantal leuke nummers van deze groep.


Het 'verhaal' gaat over een astronaut die tussen verschillende planeten in ons zonnestelsel reist die worden bewoont door bizarre gemeenschappen. Zo is er de planeet Venus waar alleen maar vrouwen wonen en verder slechts één man mag verblijven. Op de arbeidersplaneet Jupiter wonen en werken enkel mannen. Om hun werkmoraal op te vijzelen krijgen ze af en toe een show te zien van "The Boy Who Actually Saw A Woman's Breast" die vertelt over zijn unieke ervaring ("It was round and soft").


JB geeft ***Gezien: 16/18-12-2005For Your Eyes Only LEZERS TOP 2005

Ook dit jaar bleek de animo voor de jaarlijstjes weer behoorlijk hoog. Alsof de intocht van Sinterklaas in het honderd dreigde te lopen, stroomde de ongeruste telefoontjes binnen of het dit jaar wel door zou gaan. Laat ik jullie gerust stellen, dit jaar wordt zeker niet overgeslagen. Met de kerst hebben jullie weer de kans om jullie TOP en FLOP lijstjes 2005 in elkaar te klussen. Cinema.nl heeft weer een complete lijst van bioscoopreleases gepubliceerd aan de hand waarvan je je lijst kan samenstellen: alle films van 2005

Wat: jullie top- en flopfilms van het jaar 2005
Wanneer: tot en met 13 januari a.s.
Hoe: mail naar vwlepaulski@gmail.comHome