For Your Eyes Only part CLII


What happens if it actually works?Primer

Uit: 2004, USA
Regie: Shane Carruth
Met: Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden, Anand Upadhyaya, Carrie Crawford

Synopsis: Twee ingenieurs ontdekken in eigen garage een manier om materie door tijd te laten reizen en raken volkomen geobsedeerd door de mogelijkheden.VW

Wanneer twee microserves (werkslaven bij dotcommers) denken dat ze al hun intellectuele inspanningen beter voor eigen gewin kunnen inzetten, wordt er kamp gemaakt in de garage. Samen met twee andere techneuten worden allerlei prototypes uitgewerkt met als ultiem doel een patentje te kunnen scoren waarmee de rest van het leven gerentenierd kan worden. Een onderneming waarvoor de komende jaren menig avondje moet worden opgeofferd. Familie en vriendinnen moeten dit maar op de koop toenemen. Op een avond begint één van de machines rare metingen door te geven. De geobsedeerde mannen werken dag en nacht door en ontdekken dat materie wel degelijk door de tijd kan reizen. Bezeten van de ontdekking wordt er heftig geëxperimenteerd. Even spannend als fascinerend werkt de humoristische plot zich in razend tempo naar de wonderlijke climax.


Wat deze film zo leuk maakt, is de aanstekelijkheid waarmee de wizkids aan het werk zijn. Niet van dat Doc Brown gehijg en gespring maar gewoon white-collar boys die de mouwen opstropen en 's nachts doorwerken met scheve stropdas, zweetplekken onder de oksels en stoppels onder de kin. Het normale gezinsleven, met te betalen rekeningen en mokkende vriendinnen, teert net zo hard op hun gezondheid als de rivaliteit en achterdocht onderling. Al het zweten, mompelen, jargon en verdekte camerastandpunten geven het gevoel dat we de mannen bespieden en verhogen de waarachtigheid van de scènes. Voor de leek worden de ontdekkingen zo aannemelijk gemaakt dat het lijkt of je naar een aflevering Mythbusters of Scrapheap Challange kijkt op Discovery Channel in plaats van een science fiction verhaal. Voor een schamel budget ($ 7000!) is een wonderbaarlijk geslaagde film in elkaar geknutseld door debuterend multitalent: regisseur, scenarist, cameraman, componist en hoofdrolspeler Shane Carruth, dat in geen enkel opzicht goedkoop genoemd kan worden. Bis, Bis!


VW geeft ***½


Gezien: 29-01-2005

Ja mensen,

2005 zit er al weer bijna op en van de kant van VW & LePaulski ft. JB mogen we dit jaar bijna sabbathical noemen. Toch vliegen we eruit met een redelijke knaller van 2 x 4 recensies waardoor het totaal aantal gerecenseerde films toch nog op 20 komt.

Wat mij betreft is deze editie al een soort jaaroverzicht geworden waarbij ik jullie nog een recensie van IFFR 2005 (Primer) en AFFF 2005 (Nothing) verschuldigd was. Gedurende de tweede helft van 2005 keek ik ook erg uit naar de release van de nieuwe David Cronenberg, A History of Violence. Maar om één of andere duistere reden heeft deze film nauwelijks gedraaid in Utrecht. Van mijn kant waren er mislukte en halfslachtige pogingen om het alsnog in de nachtfilm, in Groningen en in Maastricht te gaan bekijken. Dit resulteerde in een bezoek aan In Her Shoes. Een gruwelijke ervaring waar Cronenberg nog een puntje aan kan zuigen.

For Your Eyes Only LEZERS TOP 2005

Ook dit jaar bleek de animo voor de jaarlijstjes weer behoorlijk hoog. Alsof de intocht van Sinterklaas in het honderd dreigde te lopen, stroomde de ongeruste telefoontjes binnen of het dit jaar wel door zou gaan. Laat ik jullie gerust stellen, dit jaar wordt zeker niet overgeslagen. Met de kerst hebben jullie weer de kans om jullie TOP en FLOP lijstjes 2005 in elkaar te klussen. Cinema.nl heeft weer een complete lijst van bioscoopreleases gepubliceerd aan de hand waarvan je je lijst kan samenstellen: alle films van 2005

Wat: jullie top- en flopfilms van het jaar 2005
Wanneer: tot en met 13 januari a.s.
Hoe: mail naar vwlepaulski@gmail.comJB, doe ajb asap verslag van AFFF Curacao in de volgende FYEOFilmrecensie Home