For Your Eyes Only part CLII


Welcome to the last dimension

Nothing

Uit: 2003, Canada
Regie: Vincenzo Natali
Met: David Hewlett, Andrew Miller, Marie-Josée Croze, Andrew Lowery, Gordon Pinsent

Synopsis: Een tweetal sociale misfits wensen de wereld weg en zo geschiede.
VW

Dit mooie experiment komt uit Canada. Regisseur Natali, van cult en science fiction film Cube (1997), toont zich opnieuw een meester in het bedenken van originele en toch verdacht simpele concepten. In Cube zitten zeven mensen gevangen in een mysterieus gebouw van aan elkaar grenzende kubusvormige ruimten. Ontsnappen gaat niet zonder je leven op het spel te zetten. In zijn nieuwste film ontsnappen de twee hoofdpersonen uit onze veeleisende wereld naar het niets en moeten het daar zien te rooien.


De huisgenoten David en Andrew zijn vrienden sinds hun jeugd. Stress op het werk, in de liefde en pure mensenvrees maakt hun leven er niet makkelijker op. Hun huis ligt, als in een tekenfilm, letterlijk op een kruispunt van snelwegen en lijkt de enige beschutting tegen de buitenwereld. Op een dag dreigt die buitenwereld letterlijk over hun voordeur heen te walsen. Wanneer het geluid van het razende verkeer, het sloopbedrijf en de politie plotseling verstomt, krijgt de film een prachtige wending. De planeet is verdwenen en de twee vrienden zien hun huis omringd door het niets.


Deze gedankenexperiment biedt weinig aanknopingspunten voor een conventioneel verhaal. Maar het idee wordt door Natali op een prettige manier aan alle kanten opgerekt tot speelfilmlengte. De twee antihelden organiseren een idiote verkenningstocht in het niets. Ze ontdekken hoe ze al hun fantasieën kunnen realiseren. Ze spelen de leukste videogame scène sinds Trent in Swingers (1996) Gretzky's hoofd liet bloeden met ijshockey. Ze ontmoeten gewelddadige versies van zichzelf en ga zo maar door. Het overdreven acteerwerk blijkt goed verteerbaar. Zeker naarmate de gebeurtenissen gekker worden. Mis deze film niet als het in de bioscoop draait en blijf zitten tot na de aftiteling.


VW geeft ***


Gezien: 12-06-2005

Ja mensen,

2005 zit er al weer bijna op en van de kant van VW & LePaulski ft. JB mogen we dit jaar bijna sabbathical noemen. Toch vliegen we eruit met een redelijke knaller van 2 x 4 recensies waardoor het totaal aantal gerecenseerde films toch nog op 20 komt.

Wat mij betreft is deze editie al een soort jaaroverzicht geworden waarbij ik jullie nog een recensie van IFFR 2005 (Primer) en AFFF 2005 (Nothing) verschuldigd was. Gedurende de tweede helft van 2005 keek ik ook erg uit naar de release van de nieuwe David Cronenberg, A History of Violence. Maar om één of andere duistere reden heeft deze film nauwelijks gedraaid in Utrecht. Van mijn kant waren er mislukte en halfslachtige pogingen om het alsnog in de nachtfilm, in Groningen en in Maastricht te gaan bekijken. Dit resulteerde in een bezoek aan In Her Shoes. Een gruwelijke ervaring waar Cronenberg nog een puntje aan kan zuigen.

For Your Eyes Only LEZERS TOP 2005

Ook dit jaar bleek de animo voor de jaarlijstjes weer behoorlijk hoog. Alsof de intocht van Sinterklaas in het honderd dreigde te lopen, stroomde de ongeruste telefoontjes binnen of het dit jaar wel door zou gaan. Laat ik jullie gerust stellen, dit jaar wordt zeker niet overgeslagen. Met de kerst hebben jullie weer de kans om jullie TOP en FLOP lijstjes 2005 in elkaar te klussen. Cinema.nl heeft weer een complete lijst van bioscoopreleases gepubliceerd aan de hand waarvan je je lijst kan samenstellen: alle films van 2005

Wat: jullie top- en flopfilms van het jaar 2005
Wanneer: tot en met 13 januari a.s.
Hoe: mail naar vwlepaulski@gmail.comJB, doe ajb asap verslag van AFFF Curacao in de volgende FYEOFilmrecensie Home