For Your Eyes Only part CLII

Friends. Rivals. Sisters.In Her Shoes

Uit: 2005, USA
Regie: Curtis Hanson  (Wonder Boys)
Met: Cameron Diaz, Toni Collette, Shirley MacLaine

Synopsis: Losbol Maggie (Diaz) en nerd Rose (Collette) zijn zussen die aan elkaar zijn verbonden door hun schoenmaat, liefde voor schoenen en het feit dat Maggie af en toe eens bezopen van een feestje moet worden opgehaald. Na een fikse ruzie verdwijnt Maggie zonder spoor. Iets wat Rose vrij onaangedaan laat. Terwijl Rose probeert te ontstressen met een carriereswitch en zich laat verleiden door een ex-collega, vindt Maggie een onbekend familielid terug en leert wat verantwoordelijkheid is. Oh ja, er is ook nog een bruiloft.VW

De formule voor 100% plat mannenvermaak in de bioscoop wordt wel eens omschreven als: 'Tieten, Schieten en Helicopters'. Laagdrempelige films die in anderhalve ster zijn samen te vatten. Veelzijdig regisseur Curtis Hanson (Wonder Boys, L.A. Confidential) laat zelden steekjes vallen en zette zijn zinnen op de chickflick die hij benaderde met de formule voor 100% plat vrouwenvermaak: 'Pumps, Puppies en Bruiloften'. Je verbaast je over de vele clichés die Hanson weet op te dissen zonder dat hij er iets mee doet. Geen parodie, geen satire, geen drama, gewoon serieuze kitsch. Toni Collette laat hij opdraven om haar succesrol in Muriel's Wedding over te doen (Hanson vroeg Collette zelfs speciaal om aan te komen voor deze film) alleen dit maal hoeft zij zelf niet voor comic relief te zorgen maar wordt dat overgelaten aan een groep bejaarden. En sinds Cocoon II weten we allemaal dat dat vragen is om moeilijkheden.


Het draait natuurlijk om de twee zussen. Na eerder gebrouilleerd te zijn geweest over vriendjes en het lenen van schoenen vinden ze elkaar weer aan het eind als beste vriendinnen. Maar nergens overtuigen de twee actrices mij van hun zusterschap. Het samen bekijken van kinderfoto's, de rivaliteit rond mannen zijn te makkelijke aanknopingspunten. Verbazing wekt de verantwoordelijke Rose die nauwelijks reageert wanneer de losbandige Maggie volkomen overstuur thuis verslag doet van een avondje met enge mannen. Nog veel erger is dat ze geen actie onderneemt wanneer Rose voor maanden aan een stuk vermist is.


Erg onplausibel en de interesse in het tweetal vervliegt redelijk snel. Rose vergeet haar vermiste zus. Daardoor heeft ze tijd om op te merken dat haar onvindbare liefde (traditioneel) al die tijd voor haar neus stond. Ze geeft bovendien haar leventje als advocaat op voor een bestaan als (het wel vaker in films en series geromantiseerde beroep) hondenuitlater. Onderwijl prijzen alle mannelijke bezoekers van deze film zich gelukkig dat Maggie (vrijwel de complete 2 uur en tien minuten van de zit) ronddartelt in slips en bikini's in het bejaardenhuis waar ze niet alleen haar oma maar ook haarzelf terugvindt. Desondanks een mislukt project voor beide seksen, me dunkt.


VW geeft *½


Gezien: 10-12-2005

Ja mensen,

2005 zit er al weer bijna op en van de kant van VW & LePaulski ft. JB mogen we dit jaar bijna sabbathical noemen. Toch vliegen we eruit met een redelijke knaller van 2 x 4 recensies waardoor het totaal aantal gerecenseerde films toch nog op 20 komt.

Wat mij betreft is deze editie al een soort jaaroverzicht geworden waarbij ik jullie nog een recensie van IFFR 2005 (Primer) en AFFF 2005 (Nothing) verschuldigd was. Gedurende de tweede helft van 2005 keek ik ook erg uit naar de release van de nieuwe David Cronenberg, A History of Violence. Maar om één of andere duistere reden heeft deze film nauwelijks gedraaid in Utrecht. Van mijn kant waren er mislukte en halfslachtige pogingen om het alsnog in de nachtfilm, in Groningen en in Maastricht te gaan bekijken. Dit resulteerde in een bezoek aan In Her Shoes. Een gruwelijke ervaring waar Cronenberg nog een puntje aan kan zuigen.

For Your Eyes Only LEZERS TOP 2005

Ook dit jaar bleek de animo voor de jaarlijstjes weer behoorlijk hoog. Alsof de intocht van Sinterklaas in het honderd dreigde te lopen, stroomde de ongeruste telefoontjes binnen of het dit jaar wel door zou gaan. Laat ik jullie gerust stellen, dit jaar wordt zeker niet overgeslagen. Met de kerst hebben jullie weer de kans om jullie TOP en FLOP lijstjes 2005 in elkaar te klussen. Cinema.nl heeft weer een complete lijst van bioscoopreleases gepubliceerd aan de hand waarvan je je lijst kan samenstellen: alle films van 2005

Wat: jullie top- en flopfilms van het jaar 2005
Wanneer: tot en met 13 januari a.s.
Hoe: mail naar vwlepaulski@gmail.comJB, doe ajb asap verslag van AFFF Curacao in de volgende FYEOFilmrecensie Home