For Your Eyes Only part CLI

The Legendary Filmmaker Brings You His Ultimate Zombie Masterpiece


Land of the Dead

Uit: 2005, USA
Regie: George A. Romero
Met: Simon Baker, John Leguizamo, Dennis Hopper, Asia Argento, Robert Joy, Eugene Clark

Synopsis: De wereld is overspoeld door zombies. De overlevenden hebben zich verschanst in een stad waar een duidelijke klassenverdeling is ontstaan. Met de hulp van de gepantserde gevechtstruck Dead Reckoning wordt de wereld van de zombies getrotseerd op zoek naar proviand.JB

Vorig jaar werden we blij verrast met de remake van Dawn of the Dead van de onbekende regisseur Zack Snyder. In vergelijking met de originele versie was de turbo erop gezet wat de moderne uitvoering van Dawn minstens zo pakkend maakte als de klassieker van Romero, hoewel de sociale satire wat ondergesneeuwd was geraakt. Ruim een jaar later komt Romero zelf met het vierde deel van zijn beroemde zombie reeks.


Ook hier wordt de wereld van de zombies weer gebruikt als metafoor voor sociale misstanden. De overlevenden zijn verdeeld in twee duidelijke klassen: de rijken die in een luxe wolkenkrabber leven en de middenklasse die zich in de anarchie van de stad moeten zien te redden. Helaas wordt dit goede uitgangspunt en de leuke setting in de stad vergezeld door een zeer routineus, bijna saai Hollywood verhaaltje.


Riley, weinig indrukwekkend gespeeld door Baker, is de held die het meisje (Argento, dochter van de bekende Italiaanse horrorregisseur Dario Argento) redt en achter zijn oude makker Cholo (Leguizamo) aanmoet die alles op het spel wil zetten. ‹berschurk Dennis Hopper kan helaas ook weinig imponeren en het spannendste karakter is nog de onberekenbare Cholo.


Een nieuw element in Land of the Dead is dat de zombies langzaam aan het evolueren zijn. Onder aanvoering van zombie Big Daddy leren ze bepaalde handelingen waardoor ze iets gevaarlijker worden. Maar dit gegeven komt toch niet erg goed uit de verf. Het enige dat ze uiteindelijk echt kunnen gebruiken is dat ze erachter komen dat ze niet bang hoeven te zijn voor het water van de rivier.


Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat Romero met Land of the Dead een overbodige film heeft gemaakt. Het voegt niets toe aan de voorgaande delen en is in de uitvoering zelfs een stukje zwakker. Dan liever de eigentijdse remake van Dawn of the Dead, waar je in ieder geval lekker kan genieten van flitsende en humoristische horroractie.


JB geeft **


Gezien:

Hallo allemaal,

VW en JB zijn nog steeds in business maar de grip op de actualiteit zijn ze wel een beetje kwijt. Hoewel, Land of the Dead draait nog wel in de bioscopen. Maar of dat een aanrader is...kun je natuurlijk lezen op de site.

JB, breng die recensiemachine weer tot levenFilmrecensie Home