For Your Eyes Only part CXLIX

So many gangsters...so little time


Kung Fu Hustle (Gong Fu)

Uit: 2004, China
Regie: Stephen Chow
Met: Stephen Chow, Wah Yuen, Qiu Yuen, Kwok Kuen Chan, Hsiao Liang, Leung Siu Lung, Chiu Chi-ling, Xing Yu

Synopsis: Twee kleine criminelen ontketenen ongewild een oorlog tussen de moorddadige criminele bende de Axe Gang en de bewoners van een getto.
VW

Een vrolijk potje knok-werk is aan mij wel besteed. Van Tom en Jerry naar Bud Spencer en Terence Hill tot aan Jackie Chan en Owen Wilson. Waarom met uitgestreken gezicht je tegenstander lens trappen als het ook met een knipoog kan? De afgelopen jaren is, onder invloed van de steeds populairder wordende martial arts film, met name de kwaliteit van de vechtscènes gestegen. Een nieuw hoogtepunt in het genre vormt Kung Fu Hustle dat niet alleen zeer komisch is maar ook prachtige en inventieve gevechten laat zien. Bovendien maakt het gebruik van zeer effectieve CGI dat maximaal wordt uitgebuit door het creatieve genie van megaster (althans in Azië) Stephen Chow. Het enige stukje computeranimatie dat niet gelukt is, is (opmerkelijk genoeg) een verwijzing naar Stephen Chow's vorige film, Shaolin Soccer (2001). In die film ontstijgt een kneusjeselftal van voormalige Shaolin monniken zichzelf door de voetbal de meest fantastische effecten en snelheden te geven. Als de bal in Kung Fu Hustle wordt beroerd, lijkt het wel animatie uit de reissue van Star Wars IV. Maar dat is muggenziften.


Shaolin Soccer is nog wat onevenwichtig. Het verhaal waarin de verschoppelingen zich ontpoppen als onoverwinnelijk martial arts team, verhoudt zich niet helemaal lekker tot de spectaculaire capriolen op het voetbalveld. Kung Fu Hustle speelt in op dezelfde sentimenten als zijn voorganger maar nu zijn alle kreukjes gladgestreken. De film knalt van het begin tot het eind. Wanneer twee uilskuikens zich voordoen als leiders van de beruchte Axe-bende, zijn de werkelijke leiders not amused. Om met de twee af te rekenen moet de bende Pig Sty Alley in. Het is de enige wijk waarover ze nog geen controle hebben. Pig Sty Alley was de moeite niet maar nu ze belegerd worden door de Axe-bende bijten de bewoners flink van zich af. Een oorlog is begonnen.


In deze strijd wordt het begrip underdog naar nieuwe hoogten gestuwd. In de laatste twee films van regisseur en hoofdrolspeler Chow zijn het de groezelige, oude en verlopen figuren die zich ontpoppen als onoverwinnelijke martial arts meester. Wanneer hun bestaan als straatvuil wordt verstoord, ontpoppen zich de meest fantastische specialiteiten. De karakters beschikken over allesvernietigende stembanden, snaarinstrumenten die spooklegers afvuren, drunken-master technieken en stampende kikkersprongen. Chow prikkelt de zintuigen door het virtuoos combineren van zijn prettig droge humor met indrukwekkende choreografie (meester Yuen Woo Ping), prachtige sets en visuele flair.


VW geeft ***½JB

De martial arts film is hot in de Westerse bioscopen. Begonnen met Crouching Tiger Hidden Dragon, gevolgd door Hero en House of Flying Daggers, zou je zeggen dat Kung Fu Hustle zo in dat rijtje past. Maar waar de eerstgenoemde films zichzelf erg serieus nemen, doet Kung Fu Hustle dat totaal niet. In de openingsscènes heeft het daar overigens nog wel alle schijn van. Op een brute manier neemt de Axe Gang de leiding in de onderwereld van Sjanghai over door de heersende gangsterbaas met zijn gevolg bloederig af te slachten. Maar als vervolgens tijdens de openingcredits de Axe Gang begint te dansen als ware het een Broadway productie, beginnen we te vermoeden dat het allemaal niet erg serieus bedoeld is.


Onvervalst middelpunt in alle meligheid is de huisbazin met de eeuwige peuk in haar mond. Alle typetjes in de film zijn bijzonder geslaagd en werken erg op de lachspieren. Maar meer dan typetjes worden het nooit. Het lijken haast tekenfilmfiguren waardoor je er niet raar van zou opkijken als bijvoorbeeld ineens Roadrunner door het beeld zou komen rennen. Sommige typetjes zijn toch wat al te flauw voor onze Europese opvattingen, zoals de zeer zwaar aangezette nichterigheid van één van de kung fu meesters.


Er is veel lef voor nodig om de vreemde scènes, waar er veel van zijn in Kung Fu Hustle, zonder aarzeling en met veel bluf in de film op te nemen. Voor hetzelfde geld valt deze surrealistische toon, temidden van de mix van slapstickhumor, manga en martial arts, totaal verkeerd. Maar Stephen Chow komt er hier goed mee weg. Sterker nog, door de goede opbouw en dosering van actie is het nooit overdadig of eentonig en blijft de film zijn frisse en originele uitstraling bewaren. Ook wanneer je zou beweren dat Kung Fu Hustle slechts een parodie is op de klassieke martial arts of manga films, doe je de film tekort. Want net als de films van Tarantino heeft het ook zijn eigen originaliteit en identiteit, ook al vinden bijna alle elementen wel hun oorsprong ergens in de filmhistorie.


JB geeft ***


Gezien: 15-05-2005

Hallo!? Is daar nog iemand?

Ok, toegegeven: we zijn veel te lang weg geweest en ik weet dat velen van jullie zich daar ernstige zorgen over hebben gemaakt. Maar geen reden tot ongerustheid: VW en ik moesten ons gewoon weer even opladen na onze welverdiende summer break. We knallen er weer in met een flistende kung fu komedie.

VW, hak ze in mootjes!Filmrecensie Home