For Your Eyes Only part CXLVIII

Hell wants him. Heaven won't take him. Earth needs him.


Constantine

Uit: 2005, USA
Regie: Francis Lawrence
Met: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Pruitt Taylor Vince, Tilda Swinton, Peter Stormare

Synopsis: John Constantine heeft de gave om de parallelle werelden van hel en hemel te kunnen zien, hetgeen hem tot een mislukte zelfmoord dreef waardoor hij nooit meer in de hemel zal kunnen komen. Wanneer de hel dreigt door te breken in de wereld, zet Constantine zich in tegen het kwaad om zo alsnog in de hemel te kunnen komen.JB

Constantine is gebaseerd op het stripboek Hell Blazer over een kettingrokende alcoholist/junkie/crimineel met mystieke gaven, kortom een anti-held pur sang. Bij de vertaling naar het witte doek is John Constantine een stukje goedaardiger geworden. Keanu Reeves als Constantine in de openingsscènes zien rondlopen is genieten. Met zijn coole uitstraling en zelfverzekerde maar vermoeide blik wekt hij direct de sympathie van de kijker. Zijn diepe rustige stem lijkt hij te hebben gekopieerd van zijn collega bij de Matrix films, Hugo Weaving.


En nu het 'M'-woord toch is gevallen: Constantine doet denken aan een kruising tussen een Matrix-sequel en een Excorcist-sequel. Ik zeg met opzet "sequel", want het niveau van de originele Matrix of Excorcist haalt Constantine zeker niet. Het is een zeer genre-vaste film die zich makkelijk laat vergelijken met Underworld en Blade: als je een labeltje op Constantine zou moeten plakken kan daar alleen maar "horror-actie" op staan. Kenmerkend voor dit soort film is dat de horror niet echt eng is en vooral als kapstok wordt gebruikt om de actie en special effects aan op te hangen.


Constantine is op zijn best in het begin en op het eind. Het middenstuk bestaat te veel uit saai gepraat, gelukkig af en toe afgewisseld met prachtige scènes van de hel, duidelijk geïnspireerd door de beroemde schilderwerken van Jeroen Bosch. De werkelijkheid van de hel loopt, net als in The Matrix, in een andere dimensie parallel aan onze wereld. Het begin van de film is indrukwekkend vanwege een paar mooie spectaculaire scènes. Het einde is met name de moeite waard vanwege het korte maar zeer indrukwekkende optreden van Peter Stormare als satan. Het is jammer dat dit karakter pas op het eind is geïntroduceerd, want - net als Hugo Weaving in The Matrix - kunnen dit soort uitstekende bijrollen een film voor een groot deel dragen.


Constantine is het bekijken waard vanwege de goede acteerprestaties van de gehele cast en de mooie visuele vormgeving, maar verder is het allemaal te weinig bijzonder om lang bij stil te blijven staan.


JB geeft **


Gezien:

Het leukste bericht over Million Dollar Baby was niet dat er weer eens een film misplaatst met Oscars werd overladen (what else is new in Tinseltown?) maar het feit dat de marktwaarde van de Nederlandse Lucia Rijker zodanig gestegen is na haar rol als de intens gemene Blue Bear dat ze nu zelf voor 1 miljoen dollar prijzengeld mag gaan boksen in juli. Inmiddels al meervoudig wereldkampioene kickboksen, Thai boksen en boksen wilde ze graag tegen de dochter van Mohammed Ali, Layla, boksen maar die wilde niet een gewichtsklasse terugstappen voor het gevecht dus nu is Christy Martin de tegenstandster. Nog nooit vochten vrouwen om zo'n hoog prijzen geld.

JB's gonna knock you out…Filmrecensie Home