For Your Eyes Only part CXLVI
House of Flying Daggers

Uit: 2004, China
Regie: Zhang Yimou  (Hero)
Met: Takeshi Kaneshiro, Zhang Ziyi, Andy Lau, Song Dandan

Synopsis: Danseres Mei (Zhang) wordt gearresteerd door de politie op verdenking lid te zijn van de rebellengroepering The Flying Daggers. Jin (Takeshi) helpt haar ontsnappen in de hoop dat zij hem naar de schuilplaats van de groep zal leiden.VW

De driehoeksrelatie is een favoriete kapstok van meesterregisseur Zhang Yimou. Kijk maar naar films als Ju Dou, Shanghai Triad en Het Rode Korenveld waarin de heldin niet zelden een geforceerd (verstands)huwelijk combineert met een onstuimige liefdesrelatie. Maar nog niet eerder was deze verhouding zo zeer de inzet van strijd als in House of Flying Daggers. Net als in Zhangs vorige werk Hero is House of Flying Daggers een historisch Wu Xia actiedrama waarin gestreden wordt tegen een lokaal machtsregime.


Tijdens de wat lange openingsscène, sust het blinde animeermeisje Mei iedereen in slaap met oogstrelende Oosterse zang en dans. Dat doet ze in het bontgekleurde huis van plezier om de Playboy Jin te verleiden. Wanneer de bloedmooie Mei vervolgens gearresteerd wordt door Leo (Andy Lau) neemt de actie het stokje over om tot het einde door te denderen. Jin en Leo blijken onder een hoedje spelen omdat ze Mei verdenken van lidmaatschap van een groep rebellen, The Flying Daggers. Ze zien haar als de sleutel om deze bende op te rollen.


Via een list weet Jin met Mei te ontsnappen zodat zij hem naar het hoofdkwartier van The Flying Daggers zal leiden. Dit zou het begin moeten zijn van een spannende actiefilm met een sterke vrouw in de hoofdrol. Maar de regisseur is te veel met zijn gedachten bij de liefdestriangel dat ontstaat. Geheel volgens verwachting valt Jin voor Mei's charmes maar hij moet zijn liefde voor haar delen met één van de rebellen van The Flying Daggers. Mei's oorspronkelijke manipulatieve spel en de even doortrapte manoeuvres van Jin vervallen hiermee in een dweperig liefdesdrama. Dit wordt wel enigszins gemaskeerd door een aaneenschakeling van mooi geschoten en gechoreografeerde gevechten met pijl-en-boog, bamboesperen en een scheepslading vliegende dolken. Met name de scène waarin Jin en Mei afrekenen met een overmacht aan vijandige soldaten in een bloemenveld is schitterend en doet sterk denken aan het superieure Hero.


Zonder te gieren van de spanning nadert House of Flying Daggers haar ontknoping. Hierin kan een enkele verrassing de gaten in de plot niet dichten. Je gaat je verwonderd afvragen waarom dit toch allemaal zo lang moet duren. Waarom nemen The Flying Daggers uiteindelijk zo veel onnodig risico in hun strijd tegen het ancien regime? En waarom laat hun grootste strijder zich zo makkelijk inpalmen? Deze vragen worden overstemd door een nog verwarrender slotstuk. Een heroïsche tweestrijd met een overmaat aan esthetische sneeuwlandschappen, dat ondanks het virtuoze camerawerk en de dik aangezette vertolkingen maar niet meeslepend wil worden. House of Flying Daggers staat hierrdoor niet op gelijke voet met haar voortreffelijke voorganger. Desondanks is deze plotarme film met haar fotogenieke Aziatische sterren toch vermakelijk en bij tijd en wijle opwindend genoeg om teleurstelling te voorkomen.


VW geeft **½


Gezien: 13-01-2005

Lang niet meer gesproken...Ben er even tussenuit geweest...Oh, ja?...Nog wat leuks gezien?...Toch weer de Oscars kijken...Nee, dat moeten we absoluut doen...We mailen.Filmrecensie Home