For Your Eyes Only part CILV

It never forgives. It never forgets.


The Grudge

Uit: 2004, USA
Regie: Takashi Shimizu
Met: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, William Mapother, Clea DuVall, KaDee Strickland, Grace Zabriskie, Bill Pullman, Ted Raimi

Synopsis: Karen (Gellar), een Amerikaanse verpleegster werkzaam bij een bureau voor thuiszorg in Tokyo, wordt gevraagd een kijkje te nemen bij een huis met een geesteszieke vrouw. Wanneer ze vreemde dingen in het huis hoort, gaat ze op onderzoek uit.JB

The Grudge lijkt in een aantal opzichten op die andere succesvolle Amerikaanse remake van een Japanse spookfilm: The Ring. Weer is er een vreemd verschijnsel waardoor mensen sterven en moet de hoofdrolspeler achter de waarheid zien te komen om zich te redden. Maar de regisseur van The Grudge is een andere en deze Takashi Shimizu is ook verantwoordelijk voor de Japanse versies met als titel Ju-on. Dat Shimizu al zolang met deze film in de weer is (in 2000 verscheen de eerste Ju-on) en daardoor de film van A tot Z in z'n vingers heeft, is ongetwijfeld een belangrijke reden geweest van producent Sam Raimi om hem ook aan te stellen als regisseur voor de Amerikaanse remake.


Terwijl The Ring een pure Amerikaanse productie was, is The Grudge een wat hybride film geworden. De belangrijkste acteurs zijn Amerikaans en er wordt voornamelijk Engels gesproken, maar de setting is Tokyo en alle andere acteurs zijn Japanners die ook door de hele film Japans praten. Ook de episode-achtige manier van een verhaal vertellen is erg Japans waardoor het geheel een wat vreemde Amerikaans-Japanse mix is geworden.


Sarah 'Buffy the Vampire Slayer' Michelle Gellar speelt de hoofdrol en kan voor deze rol op haar gemak putten uit haar grote ervaring in het horrorgenre. Toch moet ze voor The Grudge uit een iets ander vaatje tappen en wordt er wat meer ernst en wanhoop van haar verlangd, maar ook dat gaat haar redelijk af. Het Amerikaanse gedeelte van de cast is verder weinig indrukwekkend, op het korte optreden van Bill Pullman na. The rollen van de geesten worden gespeeld door dezelfde acteurs als in de Japanse versie en zijn de grootste kracht van The Grudge. Met name de vrouw is zo angstaanjagend dat je haar nog lang voor je ziet wanneer je 's avonds weer in je bedje ligt, dat ineens niet meer zo veilig aanvoelt.


De film werkt op meerdere lagen erg goed. Door de combinatie van de vervreemding van het groepje Amerikanen in de Japanse maatschappij, de on-Westerse verteltrant, doordat er geen bevredigende verklaring wordt gegeven voor het verschijnsel, en omdat op een gegeven moment blijkt dat niemand nergens meer veilig is, wordt het gevoel van angst, vervreemding en wanhoop extra sterk op de kijker overgebracht. Dit maakt het tot één van de effectiefste horrorfilms van de laatste tijd.


The Grudge is een veel sterkere film dan The Ring geworden, dat toch een wel erg zwakke uitvoering van het origineel was. Dit wordt overigens ook van The Grudge in vergelijking met Ju-on gezegd maar dat is door mij helaas (nog) niet te beoordelen. The Grudge was onverwacht een enorme kaskraker in de VS waardoor al op de maandag na het openingsweekend het startsein werd gegeven voor het vervolg. Het is te hopen dat Shimizu ook deze remake van Ju-on 2 weer op zich zal nemen zodat ook dit geen standaard Ring-achtig werkje wordt. Ook de remake van het Japanse spookverhaal Dark Water is inmiddels uit de steigers en zal in 2005 uitgebracht worden. Ze zullen erg hun best moeten doen om aan The Grudge te kunnen tippen.


JB geeft ***


Gezien: 13-11-2004

Beste filmfans,

De gelukwensen voor het nieuwe jaar zijn gezegd en in ontvangstgenomen en VW en ik zijn helemaal klaar om er dit nieuwe filmjaar weer flink tegenaan te gaan. De film van deze eerste VW & LePaulski mailing van 2005 kwamen jullie ook al even tegen in mijn toplijstje van 2004. En over top- en floplijstjes gesproken, nog even een herinnering dat jullie uiterlijk a.s. vrijdag (14 jan) nog jullie eigen top & flop lijstjes bij ons kunnen inleveren. Hoe, wat en waar kun je vinden op de site.Home