For Your Eyes Only part CXLIII

If the signal dies so does she


Cellular

Uit: 2004, USA
Regie: David R. Ellis
Met: Kim Basinger, Chris Evans, William H. Macy, Eric Christian Olsen, Jessica Biel, Jason Statham

Synopsis: Jessica Martin (Kim Basinger) wordt op klaarlichte dag ontvoerd en op een zolder opgesloten. Voor haar ogen wordt de enige telefoon in de kamer kapot geslagen maar als ze alleen is blijkt die nog gedeeltelijk te werken.JB

Zoals ik al eens in een eerdere recensie zei: waar je je al niet in kan specialiseren... Larry Cohen, verantwoordelijk voor het script van Phone Booth, heeft zich blijkbaar in de nadagen van zijn lange carrière als scriptschrijver, regisseur en producer, op de niche van de telefoon-thriller gestort. Want met Cellular heeft hij wederom een thriller geschreven met een telefoon als middelpunt.


Cellular heeft op het eerste gezicht als belangrijkste troef Kim Basinger in handen. Mevr. Basinger is echter ook niet meer jongste (50 inmiddels alweer) en heeft dan ook moeite om geloofwaardig over te komen als moeder van een jong kind. Haar tegenspeler is Chris Evans, een rijzende ster aan het Hollywood-front.


Na een zwakke opening met een kort onbetekenend optreden van Jessica Biel en andere jongeren die alleen maar antipathie opwekken, gaat het gelukkig snel naar de actie en de spanning. Basinger wordt ontvoerd en in een zolder opgesloten waar ze op een MacGyver-achtige manier een kapotte telefoon provisorisch weet te maken en toevallig Chris Evans aan de lijn krijgt. Vanaf dat moment vallen we van ene spanningsboog in de andere en wordt de kijker getrakteerd op een meeslepende thriller.


Helaas blijven alle karakters volledig ééndimensionaal. Alleen William H. Macy weet nog iets interessants van zijn rol te maken en steelt daarmee prompt de show. Soms is het wel erg moeilijk de constant wanhopige stem van Basinger te verdragen en krijgt ze hier helaas niet de kans te laten zien dat ze nog steeds erg goed kan acteren. Chris Evans mist de nodige charisma en weet daardoor niet erg te overtuigen als nieuwbakken actieheld. Hij zal zich, als hij met succes de overstap van het tiener-genre naar de serieuzere films wil maken, hier zeker nog aan moeten sleutelen. Maar zijn succes in Hollywood lijkt al verzekerd nu hij is gecast als Johnny Storm in de zekere hitfilm Fantastic Four.


Cellular is zondermeer spannend en heeft door het optreden William H. Macy nog een leuk extraatje, maar verder heeft het ook allemaal weinig om het lijf. Standaard maar kundig gemaakt Hollywood-werk.


JB geeft **jouw meningGezien: 15-10-2004

Hallo allemaal,

Na een vw & lepaulski-vrij november maken JB en VW van de gelegenheid gebruik om nog een aantal films uit 2004 te bespreken. In december zullen we nog koortsachtig aan de bak moeten om fatsoenlijke jaarlijstjes voor 2004 in elkaar te draaien.

Ja, het seizoen is weer geopend en tot 7 januari zijn alle filmmakers vogelvrij verklaard. Voor het vijfde opeenvolgende jaar verwachten we dat ook jullie, de vijfde colonne van vw & lepaulski, ons weer voorzien van jullie eigen hitlists. Na de 7e vindt de bodycount plaats en zal jouw TOP en FLOP lijstje op de site geplaatst worden.

Verwacht binnenkort een minder militante oproep voor de ongepolariseerde filmliefhebber inclusief een linkje naar een overzicht van alle films die dit jaar in de bioscoop draaiden.

JB, take a shotHome