For Your Eyes Only part CXLII

It started like any other night.


Collateral

Uit: 2004, USA
Regie: Michael Mann   (The Insider)
Met: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo, Peter Berg

Synopsis: Huurmoordenaar Vincent (Tom Cruise) neemt taxichauffeur Max (Jamie Foxx) in gijzeling om in één nacht een aantal afrekeningen in Los Angeles uit te voeren.



VW

Openend met prachtige helikoptershots van L.A. zoemt Collateral in op een nacht in het werkende leven van zwarte taxichauffeur Max. Een bedeesde man die makkelijk over zich laat lopen door zijn chef en die obsessief zijn taxi schoon houdt. Tegenover deze ordelijkheid staan zijn dagdromen over een eigen bedrijfje en de onafhankelijkheid gesymboliseerd door een ansichtkaart van een tropisch eiland onder de zonneklep van zijn voorruit. Een sociaal leven lijkt Max niet te hebben ondanks dat hij zich al snel ontpopt als een intelligente, eerlijke en charmante man wanneer hij de knappe advocate Annie (Pinkett) oppikt. Vreemd genoeg lijkt Annie ook al geen privé leven te hebben als openbare aanklager. Wanneer tenslotte de zelfverzekerde Vincent opduikt, schijnbaar ook van huis en haard verstoken, krijgen we wel een heel raar beeld van L.A. Dit wordt versterkt door de voorkeur van regisseur Mann voor grote lege ruimten. Kantoorgebouwen, metro's en snelwegen, ze worden enkel bevolkt door de drie hoofdpersonen die alleen elkaar kennen.


In deze setting huurt de zakenman Vincent Max in om 's nachts nog enkele deals te sluiten. Wanneer bij de eerste stop een lijk op zijn dak valt en Vincent hem dwingt deze in de achterbak te leggen, komt Max erachter dat de zakenman een heuse hit-list heeft af te werken die nacht. Dit vormt de basis van een spel tussen de twee dat maar moeilijk weet te boeien. Alle elementen van deze klassieke tweestrijd zijn dan ook al zo vaak eerder opgevoerd dat het lastig is een sprankje originaliteit te ontwaren. Er is een vrouw in nood. De held en opponent weten op elkaars onzekerheden in te spelen. De slechterik haalt onvermoede krachten naar boven bij de held. En natuurlijk is de moordenaar op zoek naar verlossing in zijn leven.


Op weg naar de onvermijdelijke slotact blijven maar weinig scènes overeind. Mann's lege en verlaten L.A. moet wel heel verschrikkelijk zijn wanneer de nachtclubgangers weigeren de club te verlaten wanneer een dozijn gangsters met getrokken pistolen over de dansvloer sluipt. Pas wanneer automatische geweren een minuut of vijf aan het ratelen zijn, hebben de eerste gasten de uitgang gevonden. Gedurende de film jaagt een team van de politie op de moordenaar zonder dat ze weten wie hij is en zonder dat dit subplot ook maar een rol van betekenis speelt. Dat ze Max op een gegeven moment voor hitman aanzien zorgt dan ook nergens voor spanning. Rechercheur Fanning (Ruffalo) is de enige die de persoonsverwisseling door heeft maar wordt tijdens de shootout in de nachtclub roemloos omgelegd. Technisch en structureel zitten Mann's films goed in elkaar (The Insider, Manhunter) maar de auteur waar sommigen hem voor houden, zal deze producent van middelmatige actiethrillers (Heat) wel nooit worden.


VW geeft **



JB

Wie Michael Mann zegt, zegt Miami Vice. De producer en schrijver van de ongekend populaire serie uit de jaren '80 lijkt ook na Miami Vice weinig verkeerd te kunnen doen. Met films als Last of the Mohicans, Heat, The Insider en Ali, heeft hij bewezen ook een begenadigd filmregisseur te zijn.


Van deze films ademt Collateral nog het meest de sfeer van Miami Vice. Wellicht komt dit gedeeltelijk doordat de steden Miami en Los Angeles een beetje op elkaar lijken: ietwat kille, lange straten met palmbomen en luxe gebouwen, afgewisseld met donkere steegjes in slechtere buurten. We zien Tom Cruise strak in het pak met zonnebril aankomen op de luchthaven van LA, met een opvallende zilveren haardos. Tegelijkertijd zien we Jamie Foxx als taxichauffeur zijn rondes maken, zijn passagiers vertellend over het plan dat hij al zoveel jaren heeft om een limo-service te beginnen en waarvan meteen duidelijk is dat het altijd een droom zal blijven. Vanaf het moment dat Cruise de taxi van Foxx binnenstapt voel je een band tussen de twee.


Dit is op zich een heel mooi uitgangspunt en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een meeslepend verhaal. Helaas kan Mann de overvloed aan acteertalent van Cruise en Foxx in deze film niet erg goed benutten. Het scenario is te oppervlakkig en ongeloofwaardig om meeslepend te kunnen zijn. Collateral doet aan als een plat stripverhaal: mooie plaatjes die verder weinig samenhang hebben. Cruise komt nog het meest tot zijn recht als kille filosofische moordenaar, waardoor je al snel met hem gaat meeleven in plaats van met de jammerende Foxx. Ook de psychologische ontwikkeling tussen Cruise en Foxx blijft jammer genoeg erg onderbelicht. Beiden blijven steken in hun rol van moordenaar en slachtoffer en lijken toch totaal niet naar elkaar toe te groeien, hetgeen een zeer interessant psychologisch spanningsveld zou hebben opgeleverd.


Verder wordt het verhaal gedurende de film steeds minder geloofwaardig en naar het einde toe erg voorspelbaar. Hierdoor laten de belevenissen van Foxx je koud en blijf je ondanks de mooie plaatjes en flitsende actie met een onbevredigend gevoel zitten.


JB geeft *½



jouw mening



Gezien: 06-10-2004

Beste filmgemeente,

Zoals MvB al terecht in het gastenboek opmerkte was mijn optimisme omtrent de nieuwe film van Paul Verhoeven ietwat voorbarig. De financiering lijkt maar niet rond te komen en zonder centen zal het Zwartboek helaas gesloten blijven. Ook wat betreft de nieuwe 007 was ik wat voorbarig met mijn berichten dat hij in november volgend jaar te zien zal zijn. Voorlopig is de nieuwe Bond voor onbepaalde tijd uitgesteld en kunnen de producenten dus in alle rust op zoek naar een vervanger voor Pierce Brosnan, die naar eigen zeggen simpelweg ontslagen is van de Bond-gig.

Maar ondertussen staat de rest van de filmwereld niet stil en draait er stiekem gewoon weer een nieuwe van Michael Mann. VW, wat vond jij ervan?



Home