For Your Eyes Only part CXL

Run. The truce is ending.


The Village

Uit: 2004, USA
Regie: M. Night Shyamalan  (The Sixth Sense, Unbreakable)
Met: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver, Brendan Gleeson

Synopsis: Een geïsoleerd 19e-eeuws Amerikaans dorpje leeft voortdurend in angst vanwege de kwaadaardige wezens die in de bossen ronddwalen. Het stilzwijgende pact dat de ouderlingen met de wezens hebben gesloten dreigt in gevaar te komen wanneer een jonge dorpeling het verboden woud wil doorkruizen om medicijnen te gaan halen in de grote stad.JB

Een belangrijk gedeelte en handelskenmerk van een M. Night Shyamalan film is de twist. Zo ook The Village. Zelf had ik na een kwartiertje de grap van het verhaal al door, hoewel dat zeker niet voor iedereen zal gelden die The Village zal bekijken. Maar door te zeggen dat een film van Shyamalan alleen maar om de onverwachte wending draait doe je de regisseur te kort.


Want zelfs wanneer je al snel weet hoe het allemaal in elkaar zit blijft The Village boeiend om naar te kijken, en dat is zeker een verdienste van producer, schrijver en regisseur Shyamalan. Het is zijn meest subtiele film tot nu toe geworden. Meer dan zijn vorige films heeft The Village iets van een toneelstuk, een kostuumdrama, wellicht ook vanwege de 19e-eeuwse setting en ouderwetse dialogen. Het is een echte acteursfilm geworden en de cast zet met veel overtuiging zijn tanden in dit stuk. De meest opvallende optredens zijn die van Adrian Brody en Bryce Howard, een toneelactrice bij uitstek. Het intrigerende acteerwerk alleen al maakt dat je je niet snel zult vervelen terwijl het verhaal naar het voorspelbare einde rolt.


The Village behandelt meerdere thema's, zoals angst voor het onbekende, de invloed van generaties op elkaar en de betekenis van schuld en onschuld. Maar gek veel meer valt er over The Village eigenlijk ook niet te vertellen. Want hoewel ik met een overwegend positief gevoel de bioscoopzaal verliet, is in mijn optiek The Village de minst sterke Shyamalan tot nu toe. Dit komt eigenlijk uitsluitend omdat het gegeven van het verhaal minder sterk is dan bij zijn vorige films. Maar dat neemt niet weg dat The Village nog altijd boven de middelmaat van het bioscoopaanbod uitstijgt.


JB geeft **½jouw meningGezien: 13-08-2004

Beste dorpelingen en stadsbewoners,

Goed nieuws deze week van het Paul Verhoeven-front. Het lijkt erop dat de productie van zijn nieuwe film Zwartboek in een stroomversnelling raakt. Deze week werd bekend dat de in de VS succesvolle Nederlandse cameraman Theo van de Sande (o.a. Volcano, Blade, Out of Time) is aangetrokken en dat Thom Hoffman is gecast voor één van de hoofdrollen. Het budget van 9 miljoen euri mag er wezen en ik zie deze nieuwe Verhoeven dan ook met vertrouwen tegemoet. Jammer alleen wel dat de Nederlandse film zo vaak moet terugvallen op het compleet uitgekauwde 2e wereldoorlog-thema. Wachten is nu op de casting van de Duitse en Britse acteurs en laten we hopen dat daar wat bekende namen tussenzitten. Check www.zwartboekdefilm.nl voor meer info.

Verder houdt de filmmedia zich de afgelopen weken vooral bezig met de vraag wie de nieuwe James Bond acteur moet worden nadat Pierce Brosnan zijn license to kill voorgoed heeft ingeleverd. Ikzelf heb een voorkeur voor Jude Law, maar de namen die circuleren zijn even talrijk als de wodka martini's die James op een avond achterover slaat: Geoffrey Moore (zoon van Roger), Hugh Jackman, Eric Bana (de geruchten dat hij het was geworden bleken vals), Hugh Grant, Ioan Gruffudd, James Purefoy, Colin Firth, Ewan McGregor, Julian McMahon, Gerard Butler, Clive Owen, Charles Nelson Reilly, en ga zo maar door. Er zal vrij snel een knoop doorgehakt moeten worden want de film staat voor 18 november 2005 op het programma om uitgebracht te worden. De site www.mi6.co.uk heeft het laatste nieuws over de 21e James Bond.

Tot zover het laatste nieuws, nu terug naar VW.Home