For Your Eyes Only part CXXXII

Some windows should never be opened.


Secret Window

Uit: USA, 2004
Regie: David Koepp
Met: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton, Charles Dutton

Synopsis: Schrijver Mort Rainey (Depp) trekt zich terug in zijn vakantiehuis in het bos nadat hij zijn vrouw heeft betrapt op overspel. Daar krijgt hij plotseling bezoek van ene John Shooter (Turturro) die beweert dat hij een verhaal van hem heeft gestolen.JB

Johnny Depp. Een beetje een rare vent blijft het wel. Ooit begonnen als slachtvee in de eerste A Nightmare on Elmstreet, leek na de tiener politieserie 21 Jumpstreet op weg om the 'next pretty face' in Hollywood te worden, maar besloot vervolgens om zich daar helemaal tegen af te zetten door zich te richten op vreemde rollen in vreemde films, met alle risico's voor z'n carrière. Mijn respect heeft hij daardoor zeker verdiend en het is over het algemeen goed toeven met een Johnny Depp film.


In Secret Window zien we hem tegenover John Turturro, wat in positieve zin ook een hele vreemde eend is. Denk alleen maar aan zijn optreden als Jesus in The Big Lebowski. Dat zou met Turturro en Depp dus bijna niet mis kunnen gaan, denk je vooraf, en wat dat betreft worden we ook zeker niet teleurgesteld. De scènes tussen Turturro en Depp staan bol van de spanning. De vreselijk rustige stem van Turturro met een dreigende lading, en de reactie van Depp die het midden houdt tussen agressie en angst maken de momenten tussen hen zeer de moeite waard. Depp zet ook heel leuk de romanschrijver neer die in een complete staat van lamlendigheid verkeert.


Toch ben ik verder niet heel erg positief over Secret Window, en dat ligt met name aan de regie. David Koepp lijkt meer een schrijver dan een regisseur te zijn. Het verhaal (geschreven door Stephen King en tot een scenario bewerkt door Koepp) is best goed, maar de sfeer in de film laat te wensen over. De cameravoering is weinig origineel en alles is vrij standaard en saai in beeld gebracht. Depp en Turturro hebben weinig regie-aanwijzingen nodig om een indringende rol neer te zetten, maar de rest van de cast is vrij vlak en kan niet echt boeien. Een extra nadeel tijdens het kijken was misschien ook dat ik al heel vroeg in de film door had hoe de vork in de steel zat, wat meteen ook een behoorlijk deel van de spanning wegneemt.


Verder is er maar weinig te vertellen over dit standaard uitgevoerde thrillerwerkje waar veel meer potentie in zat. Indien men er een regisseur met meer visie op gezet had, was het ongetwijfeld een veel betere film geworden. Secret Window blijft bij mij wel aan de goede kant van de score, maar zonder de sterke rollen van Depp en Turturro had ik hem een volle ster minder gegeven.


JB geeft **½jouw meningGezien: 09-04-2004

Geachte boskabouters,

Het regent films, en dus ook recensies. Om de stroom een beetje bij te houden, hebben VW en ik de taken maar weer eens verdeeld, met drie enkele recensies als resultaat. Binnenkort ook een recensie van Dawn of the Dead, waar - zonder mezelf al te veel op de borst te willen kloppen - uw eigen JB hoogstpersoonlijk voor gevochten heeft om deze op Curaçao vertoond te krijgen.

Verder wens ik landgenoot JK alle succes toe bij Idols. Go JK, go!!! …en VW ook natuurlijk.Home