For Your Eyes Only part CXXVI


Depuis qu'Otar est parti

Uit: 2003, Frankrijk
Regie: Julie Bertucelli
Met: Rusudan Bolqvadze, Dinara Drukarova, Esther Gorintin, Temur Kalandadze, Nino Khomasuridze, Sasha Sarishvili, Duta SkhirtladzeVW

Haal Good Bye, Lenin! voor de geest met in de hoofdrol de oma uit Les Triplettes de Belleville en je zit al een eind in de richting. Otar uit Depuis qu'Otar est parti (Sinds Otar is vertrokken) is de zoon van Grootmoeder Eka. Hij is ooit naar Parijs vertrokken en stuurt sindsdien geld en mooie verhalen naar het ouderlijk huis. Otar's zus, Marina, woont samen met haar dochter Ada bij Eka, die liefdevol door de twee wordt verzorgd. Het valt Marina zwaar de eindjes aan elkaar te knopen en ze heeft heel wat te verduren van de eigenzinnige Eka, die Stalin nog altijd op een voetstuk draagt net als haar zoon Otar.


Wanneer er bericht komt dat Otar is overleden, kan Marina het niet over haar hart verkrijgen dit aan Eka te vertellen. Otar komt tenslotte toch nooit langs en met wat smoesjes is te verklaren waarom er geen telefoontjes meer uit Parijs komen. Ada is minder op haar gemak maar is bereid mee te werken aan het web van leugens dat zich ontvouwt. Dat Marina een enorme kuil voor zichzelf graaft, is onmiddellijk duidelijk. Wanneer Eka besluit zelf het heft in handen te nemen wordt duidelijk dat we afstevenen op een aangename climax in een gegarandeerde filmhuis-hit.


Normaal gesproken zijn koppige, eigenzinnige grootjes niet aan mij besteed. Maar als de 91 jarige Esther Gorintin in januari tijdens het Rotterdam Filmfestival met haar kleine, kromme lichaampje op haar verjaardag voor een afgeladen Luxor-zaal aantreedt, barst het applaus los. De aimabele dame dwingt niet alleen in levende lijve respect af, ook geeft ze in de film een prettig optreden weg. Net als de andere twee actrices in deze vlot en met finesse geregisseerde tragikomedie van debuterend regisseuse Julie Bertucelli.


VW geeft ***

jouw meningGezien: 24-01-2004Home