For Your Eyes Only part X

Not every gift is a blessing


The Sixth Sense

Uit: 1999, VS
Regie: M. Night Shyamalan  (Unbreakable, The Village)
Met: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Donnie Wahlberg, Olivia WilliamsVW

Het draait al in de negende succesweek, zoals dat in advertentie jargon heet, en ik zie het nu pas voor het eerst. Opmerkelijk. Nog opmerkelijker, de grote verassing was me al die tijd niet verklapt. Deze hing als een soort 'Kaiser Sose' (The Usual Suspects) of als het geheim van The Crying Game over de film. En deze ontknoping geeft zeker die extra impact waardoor de film je bij blijft. Je zou het bijna een gimmick noemen. Toch onderscheidt TSS zich daarmee behoorlijk van zijn vele, redelijk voorspelbare thriller-broertjes. Maar het is te flauw om dit een gimmick te noemen want het is toch de slimme structuur, waarin het verhaal wordt verteld, die zorgt voor het kijkgenot.


Veel mensen noemen dit een horrorfilm. En voor die titel komt hij ook bijna in aanmerking. Zij het dat in The Sixth Sense de personages nauwelijks gevaar op fysieke verminking lopen. En dat lichamelijke, dat hoort toch echt thuis in de horror. Van snuff tot slasher tot splatter, van welke kant het genre ook benaderd wordt, de focus ligt op het lichaam. Zodra de kwellingen meer op psychologisch vlak liggen, kunnen we het over een thriller hebben. The Silence of the Lambs wordt tenslotte ook een thriller genoemd.


Over regisseur M. Night Shyamalan kan ik niet meer zeggen dan dat hij zelf verantwoordelijk was voor het script. Hij heeft natuurlijk een leuke en gelikte film gemaakt maar of je nou zijn stempel terugziet in de film? Hij schijnt een paar flops te hebben gemaakt voor TSS maar kan inmiddels rekenen op een enorme gage voor zijn volgende project. In n klap is hij n van Hollywood's best betaalde regisseurs. En zal meer vrijheid krijgen om zijn eigen stijl te ontwikkelen want TSS is en blijft een studiofilm.


Dit is wel de zoveelste uit een lange reeks van Amerikaanse films waar ik het afgelopen jaar veel plezier aan beleefde. The Matrix, Gods and Monsters, A Simple Plan, Happiness, The Blair Witch Project, Fight Club, American Beauty etc. Het gemekker dat er in Hollywood alleen nog troep gemaakt wordt zal misschien wel gaan verstommen. Toch kan The Sixth Sense zich niet meten met de bovenstaande films. Het is een degelijke, spannende, goed geacteerde film. Bruce Willis slaagt er in weer eens een geloofwaardige rol neer te zetten. Maar de show wordt hem gestolen door het jongetje Haley Joel Osment. Desondanks straalt het geheel niet echt een eigen atmosfeer uit die dit soort films boven het gemiddelde uit kan trekken.


De film heeft jammergenoeg ook niet zo veel te melden. De 'intermenselijke communicatie' is een belangrijk thema in de film. Maar het verleent de film niet de, af en toe gemiste, nodige diepgang. Gewoon een lekkere kijkfilm dus.


VW geeft **

Gezien: 17-02-2000

Ons lustrum nummer. Voor het eerst in de 'double digits'. Het doet dus veel pijn dat LePaulski er deze week niet bij was. Wars van alle politieke aantijgingen en maatschappelijke discussies is hij gaan skin in Oostenrijk. Een welverdiend uitstapje, dat wel. Vorige week zag ik The Five Senses. Dus deze week was The Sixth Sense aan de beurt. Het gaat wat ver om te zeggen dat TSS verder gaat waar TFS ophoudt maar ik heb me in ieder geval beide keren niet verveeld. TSS was dus ook niet uitverkocht zoals bij mijn vorige twee pogingen om de film te zien. Maar de film is dan ook in twee zalen tegelijk geprogrammeerd in de Rembrandt bioscoop. Naar alle waarschijnlijkheid heeft tachtig procent van jullie de film inmiddels al gezien. Komen jullie eindelijk te weten of ik al die tijd niet gewoon uit mijn nek heb lopen kletsen.filmrecensie home