For Your Eyes Only part CI   [DVD recensie]Jan Kounen 4 Films

Uit: 2002, Frankrijk
Regie: Jan Kounen
Met: Emanuelle Béart, Marc Caro, Jan Kounen

Synopsis: Verzameling van vier korte films van Jan Kounen.

Films:
Gisèle Kerozene (1989, 5 min)
Vibroboy (1993, 30 min)
Captain X/ Né pour mourir (1994, 15 min)
Le Derniere Chaperon Rouge (1996, 30 min)VW

Sinds Film Festival Rotterdam 1998 staat de naam Jan Kounen (1964, Utrecht) in mijn geheugen gegrift. In een bomvolle Pathe 7 explodeerden de brutale, animatie openingscredits van Dobermann (1997) op het doek. Ik ben een ‘sucker’ voor het soort visueel gegoochel waarmee Kounen zijn debuut film in een achtbaanrit omtovert. Deze Franse actiefilm was geschoten volgens het ‘meer is meer’ principe –net als Le Cinquième Elément (Luc Besson 1997)- met een grenzeloze lak aan alles wat politiek correct en goed conventioneel film maken heet. De naam van deze regisseur hield ik dan ook maar goed in de gaten voor het geval zijn tweede film net zo onopgemerkt als Dobermann bleef (zelfs in het videocircuit scoorde dit nauwelijks). Sinds 1997 horen we vrijwel niets meer van deze Fransman (geboren Utrechter).


Zijn tweede speelfilm doet nog steeds op zich wachten. Des te opmerkelijker is deze DVD waarop de vier belangrijkste (veel meer heeft hij er niet gemaakt) korte films van Kounen zijn samengebracht. De distributeur biedt de filmfans zo een unieke kans om de ontwikkeling van deze regisseur eenvoudig te volgen. Er zijn weinig andere regisseurs die deze eer te beurt viel. Er zullen er wel gaan volgen want dit is dé manier om die zelden vertoonde eerste cinema-stapjes ook commercieel uit te buiten.


Gisèle Kerozene is een vreemd, weinig verhalend filmpje over een stel heksen op gemotoriseerde bezems die elkaar op de huid zitten in een verlaten zakencentrum.
Vibroboy heeft niet alleen al een behoorlijke lengte, ook worden er nu dialogen gebruikt maar verzand het galopperende plot over een stel hysterisch, achterdochtige woonwagenbewoners in een onduidelijke, apocalyptische nachtmerrie.
Captain X is al weer wat doordachter en ook spannender. Het originele uitgangspunt is dat de kijker vanuit het perspectief (letterlijk) van een gevangene de martelpraktijken van een militair vuurpeleton ondergaat.
De kers op de taart is toch het psychedelische sprookje, Le Derniere Chaperon Rouge. Net als de eerdere drie films gaat dit misschien nergens heen maar is het moeilijk niet betovert te raken door Béart die als rood kapje een merkwaardige flashback lijkt te hebben over een romance met de boze wolf. Het door Caro (Delicatessen) vormgegeven filmpje ziet er gewoon fantastisch uit. Rood kapje die balletpasjes maakt tussen dansers in dierenpakjes klinkt als lagere school toneel maar je moet het eens zien als Kounen zich eraan waagt.


De extra’s op deze DVD stellen niet veel voor. Wel bevat het een beknopte maar informatieve filmografie door Olivier Kerkdijk. Zoals gezegd biedt deze DVD een unieke inzage in de ontwikkeling van deze filmmaker die zijn producties steeds weelderiger weet te maken om aan zijn rijke fantasie te voldoen. Een aantal FYEO’s terug waarschuwde ik al dat Kounen’s tweede met Vincent Cassel in de hoofdrol er aan zit te komen. Het wordt een losse verfilming van de Charlier en Giraud strip, Blueberry. Net als met 4 Films zal Kounen zijn fans toch niet teleur stellen?


VW geeft ***jouw meningGezien: 17-05-2003

hallo allemaal,

Is dit de plek voor een DVD recensie? Nou nee, daar hebben we onze vrienden van bijvoorbeeld DVD-verdict voor. DVD’s worden per tientallen per week uitgebracht. Tip; DVD’s koop je per postorder in Engeland (www.play.com) als je je hobby betaalbaar wilt houden. Hoe leuk het ook is om ze te verzamelen, LePaulski en ik zijn al blij als we zo’n film binnen een paar maanden na arriveren daadwerkelijk hebben gezien. Laat staan dat we in staat zijn deze en alle hun extra’s te beoordelen voor een recensie. Voor één keer wil ik een uitzondering maken. Niet alleen omdat onze enige video-recensie (Black Cat White Cat) dan moderne follow-up krijgt maar ook omdat deze disc wat extra aandacht verdient. Daarbij zorgde deze film voor het broodnodige kanonnenvoer tijdens de laatste FYEO-DVD-avond.Overzicht FYEO-DVD-avonden (invitation only)

04-10-2002 KrispLe
Seul Contre Tous [1998]

06-12-2002 LePaulski
Exhausted [????]
Sex: The Annabel Chong Story [1999]
Ringu [1998]

08-02-2003 Bollers
Nacht van de Wansmaak [2002]
Espinazo del Diablo, El (The Devil’s Backbone) [2001]
Frailty [2001]

17-05-2003 VW
Night of the Hunter [1955]
Jan Kounen 4 Films [2002]
Fear and Loathing in Las Vegas (Criterion edition) [1998]Home