For Your Eyes Only LEZERS TOP 2014

Beste filmliefhebber,

Jullie oordeel is geveld.

Richard Linklater, Steve McQueen, Wes Anderson, Anton Corbijn en Martin Scorsese zijn door jullie beloond. Ze stonden ook allen in de top 9 van best bezochte films van Cinneville.
FYEO-inzender Tom lijkt met name zichzelf te hebben gestraft. Drie van de vier flops wist hij goed te voorspellen.

2014 veroorzaakt verder onverminderd kommer en kwel in filmposterland. Gelukkig kunnen we ons de laatste jaren laven aan het fraaie werk van de fan-artists. Grafisch ontwerpers die zich onderscheiden met alternatieve posters van bekende films. Afgelopen jaar kwam ik weer iets moois tegen. Want wat had ik Christopher Nolan's Interstellar graag ingeruild voor Cecil B. DeMille's Interstellar. Of me laten meevoeren door de fantastische cast van The Expendables III onder leiding van Lee Marvin.

Ontwerper Peter Stults maakt het bijna tastbaar. Hij combineert een fijn gevoel voor humor met perfecte en prikkelende recasting van klassiekers en genrefilms. Kijk maar eens op deze pagina's: Sly Stalone als Hellboy, Pam Grier als Ellen Ripley, Nicholas Roeg regisseert The Sixth Sense en Richard Kiel als T-800.

Stults maakt hebberig met zijn what if posters. Laat de gouden tijden van de blacksploitation herleven met Edge of Tomorrow!
"Fred Williamson will repeat the same day over and over until he becomes one true badass!"

de hoogste tijd voor de stemming van 2014.

[* posterontwerp Peter Stults]
VW


nr Film 2014 pt
1. Boyhood 5
2. 12 Years a Slave 4
The Grand Budapest Hotel 4
A Most Wanted Man 4
The Wolf of Wall Street 4
6. All is Lost 3
Deux Jours, Une Nuit 3
Interstellar 3
Nebraska 3
Nightcrawler 3
Samba 3
Under the Skin 3
nr Flop 2014 pt
1. 300: rise of an empire 2
american hustle 2
lucy 2
transcendence 2


... op volgorde van binnenkomst...



Harley te U.

Top
1. Boyhood

Alleen al het concept van de film spreekt enorm aan. De tijd vloog voorbij en aan het einde denk je alleen maar: meer, meer, meer!


2. Nightcrawler

Lekker donker filmpje. Heeft qua sfeer toch wel iets weg van Drive.


3. 12 years a slave

Tja, indrukwekkend drama, maar de rest van je dag is wel naar de klote.


4. The wolf of Wall Street

Zeer vermakelijke, maar ook wel ergernis opwekkende film. En de ergernis wordt alleen maar groter, wanneer je bedenkt dat zo'n Belfort nog steeds een publiek heeft.


5. Samba.

Frankrijk kan af en toe wel eens een positief verhaal gebruiken. Wel minder dan zijn voorganger Intouchables, maar monsieur Sy blijft innemend.




Nog geen flops uit het jaar 2014 gezien.

NB: vond 22 Jump Street nog leuk genoeg om het niet op mijn floplijst te zetten.






Tess te A.

Top

Kinderfilms dus. Wij kijken mee. Ik kom niet op een lijstje, dus ik ga sterren uitdelen. Van 1 tot 5 a la iTunes (ons referentiekader in het leven).


Frozen: *****

Madagascar 2: *****

(hoogtepunt: het "fluitconcert" van King Julian bij "little sad head" de giraf, hoewel MotoMoto ook hoog scoort. Wij kijken ook in het Duits, met ons Oostenrijkse neefje mee: "ich mag sie rund... ich mag sie schmatzig"... tekenfilm versie van Mika's "Big Girls You Are Beautiful", mooi)


Pinguins of Madagascar ***

storyline matig (octopus die de wereld wil overnemen, maar die octopus zelf is niet leuk uitgewerkt), met uitschietende super scenes o.a. geweldige Chipito scene met geheim agent "Geheim"/ "Classified" (hoe heet je? Dat is geheim).


The Lego movie: *****

Nina vond hem te eng, hij ging ook wel erg snel, maar de good cop/bad cop grap is hysterisch, en de clue van het matrix achtige plotje (ik zal die niet verklappen) heeft zich onmiddelijk een vaste en regelmatig weerkerende plek in ons speel/opvoedparadigma verworven (blikken van verstandhouding tijdens het Lego'en van onszelf, andere ouders en/of opa en oma). Will Ferell. Zijn deelname op zich al goed voor... Oh, en de regenboogeenhoorn! Heerlijk.


Der Faelscher: ****

docufilm over een meestervervalser die nu in de gevangenis zit (en vandaaruit schijnbaar ook een reality soap maakt, hij heeft wat schulden dus ja je moet toch wat). Geweldige film, mooie beelden en gesprekken, die vervalser is een sympathieke hippie, en wordt mooi uit de doeken gedaan "hoe heeft 'ie het 'm gelapt?" en "wat bepaalt de waarde van kunst?".




Flop
I give it a year: *

lekkere acteurs, leuke trailer, de film stelt daarna alleen maar teleur. Letterlijk wachten tot het zo leuk wordt als het in de trailer leek. En dan de aftiteling.







Beek te S.

Top
Her

Sex scene met een (computer)stem en het beeld op zwart. Spike Jonze durft het.


La grande bellezza

De monoloog van hoofdpersoon Jep Gambardella, die een zeurende vriendin vlijmscherp op haar plaats zet, is indrukwekkend.


The Lunchbox

Heerlijk traag gefilmd in broeierig Mumbai


De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Vermakelijke scandinavische klucht (wat waren die TROS kluchten uit de 90s toch erg)





Flop
Hartenstraat

Ultra-veder-lichte romcom van Sanne Vogel. Debuut om snel te vergeten.





Verder nog gezien: Peter Gabriel: Back to Front - Live in London, The other woman, Chef, en Gooische vrouwen 2





Krispijn te A.

Vrolijke vijf
5. l'Inconnu du Lac (2013) - Alain Guiraudie

Twee mannen, een meer. Zonder score en toch een thriller. De dramaturgie en stijl dragen zonder meer de Franse signatuur, Duiraudie weet de kenmerkende saaiheid buiten zijn project te houden. Wel roept de film de vraag op wat die politie inspecteur eigenlijk precies doet.


4. Taxi zum Klo (1980) - Frank Ripploh

West Berlijn, eind jaren 70. TzK geeft een indringend beeld in het leven in een gedeelde stad, waar jonge Duitsers naartoe trokken om onder de dienstplicht uit te komen. Kunstenaars, homoseksuelen, ze verzamelden zich in groten getale om zich over te geven aan een hedonistisch, anoniem leven. Autobiografische film, het leven van Ripploh wordt zeer expliciet in beeld gebracht. Hij stierf aan kanker in 2002.


3. Going Down in LA-LA Land (2011) - Casper Andreas

Van Fluffer tot Miljonair, de droom van elke wanne-be acteur in LA. Voor de liefhebber voldoende eye-candy, al gaat een van de hoofdpersonen aan Meth ten onder, en dat ziet er nooit echt fijn uit.


1. Getting Go, the Go Doc Project (2013) - Cory Krueckeberg

Verrassende film die in hoog tempo het verhaal vertelt van een verlegen jonge man die voorwendt een documentaire te draaien over de Go-Go Dancers scene en zo zijn jarenlang bekoorde lustobject scoort. Je zou het ook een remake van Brokeback Mountain in de Grote Stad kunnen noemen, want geen happy end.


1. Sordid Lives (2000) - Del Shores

A black comedy about white trash. Met Olivia Newton John en toch geen musical. Beth Grant probeert een ruziënde familie met sterfgeval, in de kast zoon en dorps-concubines van de overledene bij elkaar te houden, net terwijl ze zelf haar zoveelste poging onderneemt om te stoppen met roken. Ze had weer niet de goede week uitgekozen. Zie die film!



Bonusfilm
Test (2013) - Chris Mason Johnson

Waar Dallas Buyers Club zich vergrijpt aan opgepompte verhaallijnen, laat Test heel ingetogen zien welke angsten mannen in de tweede helft van de jaren 80 doorstaan. Schitterende film over een danser die Het Gevreesde Afscheidstelefoontje krijgt van een van z'n sexpartners. Hoewel er nog geen behandeling is tegen hiv, dat het dodelijke AIDS veroorzaakt, besluit hij wel de test af te nemen. Geen gezellige film, maar eindelijk wel eens een film over homo's die het leven viert.





Het slappe handje van 2014
Naked as we Came (2013) - Richard LeMay

Moeder wordt op haar sterfbed verzorgd door de ideale schoonzoon. En dat komt goed uit, want zoon en dochter komen na jaren weer eens langs om het uitblazen van de laatste adem mee te maken. En laat de zoon nou net single zijn... Wat volgt is een anderhalf uur durende marteling, van de kijker welteverstaan. Uiteindelijk blijkt de verzorger een ordinaire freeloader te zijn die nog voordat moeders goed en wel is afgekoeld naar zijn eigen man terugkeert.




Top Drie
3. Parkland (2013) - Peter Landesman

Film nummer zoveel over de aanslag op JFK. Dit keer een nuchter verhaal, zonder samenzweringstheorieën en ander opgeklopt drama. De secret service, medische staf, toevallige ooggetuigen worden op een menselijk manier neergezet waardoor het gevoel van machteloosheid heel invoelbaar wordt.


2. The Grand Budapest Hotel (2014) - Wes Anderson

GBH was een mooie aanleiding Rushmore, Moonrise Kingdom en The Life Aquatic with Steve Zissou ook (weer) eens te zien. Het enige nadeel van Andersons films, is het hergebruik van de cast, waardoor een slijtage effect optreedt bij de(ze) kijker. Toch is GBH weer een kijkfestijn, dankzij een vlot verteld verhaal en wederom schitterende art direction.


1. Nebraska (2013) - Alexander Payne

Droge humor is heel wat anders dan leedvermaak, bewijst deze schitterende film. Een oude man, voor wie de wereld te ingewikkeld is geworden, gaat achter zijn droom aan, koste wat het kost. Zijn liefhebbende kinderen en vrouw geven hem daar, zij het met tegenzin, alle ruimte voor. De kijker wordt meegenomen op een intelligente road trip langs zijn oude woonplaats waar zijn trailer trash achterneven en oude vrienden en collega's zijn blijven hangen. Nebraska laat zien hoe mensen uiteindelijk allemaal voor eigen gewin gaan en uiteraard levert dat niet veel op. Behalve dan een prachtig verhaal. En een fijne quote: "You would drink, too, if you were married to your mother. And it ain't your job to tell me what to do, you little cocksucker."




Draak van 2014
The Interview (2014) - Evan Goldberg, Seth Rogen

Je zou bijna wensen dat de Sony hack geslaagd was. Had een Nederlandse film kunnen zijn.




Marlous te A.

Weer een beetje karig filmjaar voor mij... Waarbij gewoon lekker onderuitzakken en meegenieten met:


Top
Grand Budapest Hotel

visueel blijft Wes verrassen. Bijna nog leuker te weten dat dit soort hotels gewoon nog bestaan: Curia Palace in Portugal!!


St.Vincent

Bill Murray


My old lady

hou wel van een potje sarcasme (al had er zoveel meer van Parijs in gemogen)


Magic in the Moonlight

een lekker wegwerpromannetje dat je jezelf soms mag permitteren.



Verrassend:
Gone Girl

gewoon echt bijna net zoals in het boek! Maak je toch niet veel mee...


Trash

op een zondag levert de parool premieredag nog een mooie 'kleine' film op



Minder:
Mr. Turner

op diezelfde Parool zondag, het was al film 3, hoorde ik iemand aan het eind van de film 'eindelijk gaat ie dood!' verzuchten en ondanks dat de beelden mooi waren, was ik het er best een beetje mee eens.






Barbara te A.

Ik heb niet veel films gezien in 2014


Top
Deux jours, une nuit

Het dilemma van je baan verliezen, hoe je collega's erin zitten en wat zou je zelf doen als je in die situatie zit?


Samba

Een mooie film, de mimiek en onhandigheid spreken me erg aan. En ook het verbinden en afstoten. Daarnaast wordt er een thema: asielzoekers in het licht gezet en schiphol is dan ook ineens heel dichtbij! Verder wordt in deze film weer muziek van Ludovico Einaudi gebruikt en die vind ik erg mooi.




Flop:
Pak van mijn hart

Wat een zoetsappigheid! Te erg! Vreselijk. Ik was heel blij dat ik niet had hoeven te betalen en er gratis naar toe kon.











Femke te U.

Top
1. Deux Jours, une nuit

Mooie originele film. Goed acteerwerk van Marion Cotillard. Ik zou natuuuurlijk m'n bonus inleveren:)


2. Boyhood

Geen moment verveeld tijdens deze lange zit. Veel beschouwend en weinig oordeel: voor mij een fijne combi en een topfilm


3. Samba

Ja een beetje intouchables deel 2. Een tikje serieuzer vond ik met wellicht een klein kijkje in de vluchtelingenstatus in Frankrijk. En zijn glimlach verveelt nooit. Het feestje in de film vond ik ontroerend en een hoogtepuntje!




Flop:
1. American Hustle

Saai en niet boeiende film


2. Most wanted man

Zie bij flop 1







Remco te E.L. in V.

Top
• Interstellar
• Imitation Game
• All is lost
• Book Thief
• Fury
• A Most Wanted Man


Flop
• 3 days to kill
• Edge of tomorrow
• Lego Movie
• Transcendence











Bollers te A.

Top
• Sorcerer (1977)
• Nymphomaniac I en II
• Boyhood
• Under the skin
• Anchorman
• Ted
• Wake in fright (1971)
• Wolf of Wall street
• Grand Budapest Hotel
















Tom te A.

Top
Under the skin

letterlijk maanden na het zien van die film spookte hij nog rond in mijn hoofd en bleef hij gespreksonderwerp tussen mijn collega's en ik.


Whiplash

fantastisch J.K. Simmons: rol van zijn leven!


Guardians of the Galaxy

super vermakelijke flauwekul!


Interstellar

ik ben niet kritiekloos over deze film maar in de Imax was het een totale trip.




Flop
• Trancendence
• American hustle
• Dawn of the planets of the apes
• Lucy






Robert te T. in C.

Top
American Hustle

Dacht dat deze vorig jaar ook al op mijn lijstje stond, maar vooruit hij mag nog een keer.


Gemma Bovery

vooral voor Gemma Arterton.


Gone Girl

genoeg twists en turns voor 4 standaard hollywood films.


A Most Wanted Man

De politiek van spionnenwerk. Wat een zinloosheid.


The Railway Man

Mooi portret van lange termijn post traumatic stress gevolgen. Colin Firth is nu echt een van mijn favoriete acteurs.













Guus te A.


Beste filmervaring dit jaar was natuurlijk een celluloid print van Charlie Chaplins The Kid. Verder iets minder films gezien dit jaar. Daardoor titels als Ida en Under the skin gemist, helaas. Een top tien met een sterke nummer één, een duidelijke twee en drie en zeven enigszins inwisselbare titels.



Top
1. A field in England (Ben Wheatley)

Waar was Cinema (grote C) ook al weer voor? Hiervoor. Overdonderende, ontregelende ervaring. One of a kind, tour de force en nog meer van dat soort termen. Een triomf.


2. Grand Budapest Hotel (Wes Anderson)

Nee echt, een Anderson in m'n top 10. Werkelijk genoten van deze kleurrijke, warme en humorvolle stoofpot. En niemand, niemand die kan doen wat Ralph Fiennes in deze film doet.


3. Fury (David Ayer)

Oorlogsfilm nieuwe stijl heeft veel weg van oorlogsfilm ouwe stijl. Helemaal niet erg. Pitt, hoe ouder hoe beter, is het ferme middelpunt van dit mannendrama. Dynamische maar heldere gevechtsscènes, onverwacht aangrijpend einde. Het oeuvre van Ayer blijft hit or miss. Voor miss, zie Flop 5.


4. Lucy (Luc Besson)

Wanneer ik zie: Luc Besson, Thierry Arbogast en Eric Serra, dan wil ik daar bij zijn. Even waren de jaren negentig terug met deze knotsgekke, enorm vermakelijke actiefilm, geloofwaardig en ferm gedragen door die dekselse Scarlett Johansson.


5. Noah (Darren Aronofsky)

Over knotsgek gesproken: Aronofsky eigent zich de mythe van Noah toe op onnavolgbare wijze. Een persoonlijke artfilm van meer dan $100 mln. Deranged, but in a good way.


6. Nightcrawler (Dan Gilroy)

Jake Gyllenhaal is magnifiek, de film fijn grillig en gemeen. Aangename verrassing.


7. 12 years a slave (Steve McQueen)

Sterk geacteerd, gedecideerd geregisseerd, een goede film.


8. All is lost (J.C. Chandor)

Prima vermaak. Redford is de juiste man op de boot. Chandor is geen meesterfilmer, maar een behendige ambachtsman zonder gelul of opzichtige trucs.


9. Edge of tomorrow (Doug Liman)

Liman snapt actie, snapt Tom Cruise. Topfilm, tot de laatste vijf minuten. Mag de pret niet drukken.


10. Chef (Jon Favreau)

Feelgood. Ok, hongeropwekkend en vrolijk, met een uitschieter naar boven: een werkelijk originele scène met Robert Downy Jr. die je moet zien om te geloven.




Flop
1. Her (Spike Jonze)

Beledigend oppervlakkige bullshit.


2. Sabotage (David Ayer)

Why Ayer, why? Arnie, what happened?


3. Godzilla (Gareth Edwards)

Awful, niets maar dan ook niets fris of anders. Aw-ful.


4. Sin city 2: A dame to kill for (Frank Miller, Robert Rodriguez)

Cinema van de wanhoop, niets werkt. Nare nasmaak.


5. Oldboy (Spike Lee)

Spike Lee? Moet een spelfout zijn...



Film Top 20XX:
Top 2014 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2014 ons bracht.
Top 2013 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2013 ons bracht.
Top 2013 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2012 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2012 ons bracht.
Top 2012 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2011 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2011 ons bracht.
Top 2011 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2010 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2010 ons bracht.
Top 2010 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2009 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2009 ons bracht.
Top 2009 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2008 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2008 ons bracht.
Top 2008 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2007 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2007 ons bracht.
Top 2007 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2006 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2006 ons bracht.
Top 2006 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2005 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2005 ons bracht.
Top 2005 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2004 - VW, LePaulski en JB's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2004 ons bracht.
Top 2004 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2003 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2003 ons bracht.
Top 2003 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2002 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2002 ons bracht.
Top 2002 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2001 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2001 ons bracht.
Top 2001 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.
Top 2000 - VW en LePaulski's terugblik naar het beste en het slechtste dat 2000 ons bracht.
Top 2000 lezers poll - Het onverbiddelijke oordeel van de lezers.

Home

© vw & lepaulski 1999-2015