For Your Eyes Only part XXX

A comedy about fear of commitment, hating your job, falling in love and other pop favorites.  


High Fidelity


VW

'Het boek was beter'. Een afgezaagde opmerking? -Jawel, toch tik ik het in. High Fidelity, een boek van Nick Hornby, wordt in sommige kringen op handen gedragen omdat het zo verschrikkelijk herkenbaar en daardoor grappig is. Hoofdpersoon Rob Gordon (John Cusack), thrity-something, komt in een kleine identiteitscrisis terecht wanneer zijn zoveelste vriendin hem heeft verlaten. Zijn crisis dwingt hem na te gaan waarom al die vrouwen hem hebben verlaten. Langzaam maar zeker komt hij erachter dat het aan zijn redelijk ambitieloze levensstijl moet liggen. Rob bezit een bescheiden tweedehands platenzaak waar hij wordt omgeven door muziekfanaten. Zal hij tezamen met deze wereldvreemde types het tij weten te keren...


Het boek was beter dus. Maar niet omdat dit een slechte film is. Regisseur Stephen Frears heeft toch heel wat in zijn mars. Maar veel elementen uit het boek laten zich nou eenmaal niet makkelijk verfilmen. Zo worden Rob's beschouwingen door John Cusack recht in de camera gesproken. Hierdoor komen de personages wel erg frontaal op de toeschouwer af en zijn de eerste veertig minuten wat ongemakkelijk. Ook mis ik de Londense setting die voor deze Amerikaanse film is verplaatst naar Chicago. En dan is er het 'top 5lijstje', één van de topattracties van het boek. Rob en zijn vrienden bedenken over de gekste dingen top 5 lijstjes en nemen dat uiterst serieus(zoals dat hoort). Wanneer je het boek leest, krijg je er geen genoeg van maar in de film komt het wat gekunsteld over. Maar 'High Fidelity' blijft een aardige komedie. Meer bijzonder dan de meeste van zijn romantische collegae. Dit mede dankzij de acteurs en actrices. Voldoende reden om toch eventjes de bios in te stappen.


VW geeft **½LePaulski

In 1995 zag Nick Hornby's eerste boek High Fidelity het daglicht. Sindsdien is Hornby uitgegroeid tot de populairste schrijver van Engeland, met boeken als Fever Pitch (over de voetbalclub Arsenal, met weinig succes al eerder een Britse verfilming) en zijn meest volwassen, lees minst jongensachtige, boek About A Boy ( voorlopig nog niet verfilmd, maar dat kan niet lang meerduren). High Fidelity gaat over van alles en nog wat, maar vooral over de passie voor popmuziek, relaties en dan met name hoe mannen hiermee omgaan. Hoofdpersoon Rob (John Cusack) heeft een matig lopende platenzaak en ook nog een relatie met Laura die net op de klippen is gelopen. Tijd om zijncollectie elpees te rangschikken naar autobiografische songtekstinhoud. Al mijmerend over hoe het allemaal zo is gelopen, haalt hij herinneringen opaan eerdere vriendinnen. Hij heeft ze netjes gerangschikt in volgorde van meest pijnlijke break-up en komt zo tot een top vijf (waar Laura niet in voorkomt, lekker puh). Je begrijpt het al, Rob houdt van duidelijkheid, orde en top 5 lijstjes. Reden genoeg om de vrouwen in zijn top 5 weer eens tegaan opzoeken om het hoe en waarom in zijn leven boven water te krijgen.


De scenarioschrijvers zijn behoorlijk trouw aan het boek gebleven. Alleen werd de originele setting (London) veranderd in een locatie (Chicago) die meer geschikt was voor de Amerikaanse cast. De Britse regisseur Stephen Frears zorgt er wel voor dat je de meeste van je favoriete voorvallen uit het boek kan terugzien op het witte doek. Toch is de gekozen aanpak niet helemaal bevredigend. Na enige tijd begin ik me te irriteren aan het zich rechtstreeks tot de kijker wenden van Rob. En een top 5 werkt altijd beter op papier. En zo haalt High Fidelity hoogstwaarschijnlijk niet mijn lijstje voor 2000.

  

LePaulski geeft ***

 

jouw meningGezien: 31-8-2000Home