For Your Eyes Only part CLVI
Volver

Uit: 2006, Spanje
Regie: Pedro Almodóvar  (Hable con Ella)
Met: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave

Synopsis: Het leven van een huisvrouw wordt op zijn kop gezet wanneer haar tante, die ze liefdevol verzorgt, plotseling overlijdt. Haar echtgenoot verdwijnt, haar zus gaat spoken zien en ze moet zelf de kost gaan verdienen. Met behulp van familie en vrienden komt ze het drama te boven en verlost zichzelf van een levenslang trauma.
VW

Deze warme, vlotte komedie komt (voor mij) enigszins onverwacht van de handen van Almodóvar. Een regisseur die je kan waarderen als auteur van de Spaanse cinema met zijn unieke stijl en stem. Maar voor mij persoonlijk zijn zijn films vaak te hysterisch (begin jaren negentig: Mujeres al borde de un ataque de nervios en Tacones lejanos) of te melodramatisch (in 2002: Hable con ella).


De kleurstelling van deze films is meestal exact in lijn met de emotionele staat waarin de karakters zich bevinden, van fel en kakelbont in Mujeres tot bijna bruinig en sober in Hable con ella. Volver is gezet in heldere, warme kleuren. Overeenkomstig daarmee trakteert Almodóvar ons dit keer op subtieler drama met ingetogen humor over een klein Spaans stadje in omgeving van La Mancha waar de gure wind de levens van de vrouwelijke inwoners lijkt te tergen. De wind doorkruist hun geluk en maakt het onmogelijk een fatsoenlijke echtgenoot te vinden.


Raimunda, haar dochter Paula en zus Sole lijken zich te hebben neergelegd bij deze lotsbestemming. Maar als, wat later een herhaling van geschiedenis blijkt, Paula problemen krijgt met haar stiefvader, worden ze gedwongen het heft in handen te nemen. Hierin is Raimunda de spil die zich aan haar voorbestemming weet te onttrekken en steeds impulsiever te werk gaat. Penélope Cruz, traditioneel geen straf om naar te kijken, laat hier zien goed overweg te kunnen met een genre-mix van komedie en drama.


Waar dit in Cannes goed was voor de prijs beste actrice voor het hele ensemble, geef ik Cruz een goede kans om in februari het gouden mannetje in L.A. op te halen. De laatste keer dat dát een actrice in een niet Engels-talige rol overkwam, was Sophia Loren in 1964. Niet toevallig een actrice met wie Cruz, in deze rol, vaak wordt vergeleken. Dat zou een kleine cirkel rond maken. Het onderwerp van de film is een grotere cirkel. Volver betekent 'terugkeren' en deze film laat cycli zien waarin moeders en dochters, generaties verbonden zijn. Wanneer een schakel daaruit wegvalt, dreigt een doodlopend pad.

VW geeft ***


Gezien: 08-09-2006

Ola,

Na weer een zomer van kabinetscrisis, hittegolven, vijandige hedgefondsovernames, moties van wantrouwen, verstandskiestrekkingen, oorlogsverklaringen, gijzelingen, altijd dalende DVD-prijzen en de nieuwe zenderindelingen te hebben overleefd, pakken JB en VW de draad maar weer eens op. In de rij van het steeds populairder wordende genre der geëngageerde documentaire (Fahrenheit 9/11, Super Size Me, Enron: The smartest guys in the room, Darwin's Nightmare, The Corporation, China Blue, Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism, etc) heeft JB weer een interessante titel weten te spotten die binnenkort in Nederland in premiere gaat.

JB, waar gaat de wereld nu weer aan ten onder?Filmrecensie Home